Jak naučit dítě na nočník

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Jak naučit dítě na nočník

Jak odnaučit dítě od plen a jak naučit dítě na nočník? S touto otázkou si rodiče lámou hlavu, když jejich miminko dovrší 18 měsíců. Právě toto je věk, kdy je vhodné pohnout se dál.

Obsah článku

V předchozím článku jsme se zabývali pojmem bezplenková metoda. Je to metoda, kdy se dítěti nedávají žádné plenky, nebo pouze minimálně, během dlouhé cesty či na noc. Při této metodě dítě používá nočník či záchod už takříkajíc od narození. Samozřejmě ne samo, ale když maminka rozpozná, že malému nebo malé třeba čurat či kakat, podrží miminko nad záchodem, aby se vyprázdnilo. Takto dítě přichází do styku s nočníkem / záchodem mnohem dříve, než při používání plen. Je zde tedy větší předpoklad, že se dítě naučí chodit na nočník dříve.

Ne všechny maminky však používají bezplenkovú metodu, vždyť všichni víme, že malé děťátko se vyprázdňuje opravdu veeeelmi často, nuže a právě proto jsou pleny takové populární - zejména ty jednorázové. Ekologičtější jsou látkové pleny, které lze používat opakovaně. Ať už maminka pro miminko používá jedny nebo druhé pleny, jednou přece jen s jejich používáním bude dobré přestat. V tomto článku se podíváme na to, jak naučit dítě na nočník.

Jak naučit dítě na nočník

Při hledání odpovědi na otázku, kdy učit dítě na nočník, se odpovědi různí. Obecně se doporučuje začít s tím po 18. měsíci věku dítěte. Ale je to individuální. Některé děti zvládnou sedět na nočníku i dříve. Je proto důležité znát své dítě, rychlost jeho pokroku a v každém případě se nepokoušet něco zbytečně urychlit, pokud vidíme, že na to ještě dítě nestačí.

V první řadě je důležité před samotným začátkem učení dobře dítě s nočníkem seznámit a připravit na něj už v předstihu. Je velmi důležité, aby se maminka a tatínek dohodli na jednotném názvu pro malou i pro velkou potřebu a používali stejné názvy oba rodiče, protože v opačném případě by bylo dítě zmatené. Předpříprava není nic náročného. Všechny maminky zřejmě velmi dobře znají, že jít sama na WC je skutečný luxus :-) Dítě matku provází všude a chce s ní být i na záchodě. Toto však v konečném důsledku není k zahození.

Aby si dítě na nočník zvyklo, ideální je položit ho k toaletě. Posaďte dítě na nočník a klidně mu ještě nechte i plenku. Celou dobu s dítětem komunikujte a zasvěťte ho do toho, co děláte vy, vysvětlete dítěti, jako by vás mělo napodobit. S vaším dítětem absolvujte celý proces včetně závěrečného mytí rukou. V rámci předpřípravy by se mělo miminko seznámit s nočníkem natolik, aby na něm vydrželo alespoň chvíli sedět i bez plenky.

Jak odnaučit dítě od plen

Když už dítě vydrží sedět na nočníku i bez plenky, možná že se mu i podaří provést do něj potřebu. Pokud se tak stane, vždy ho pochvalte. Naopak, pokud by se to děťátku nepodařilo, určitě ho nikdy nekritizujte, protože by to v dítěti vzbudilo negativní postoj vůči nočníku. Důležité je také dopřát dítěti čas. Nespěchejte na něj, protože jinak bude ve stresu a také to může vykonání potřeby "zablokovat". Vhodné je snažit se vystihnout dobu, kdy dítě pravidelně močí nebo kaká a tehdy ho nasměrovat k tomu, aby si sedlo na nočník. Dobré je dávat dítě na nočník před koupáním a také ráno po probuzení.

Tréninkové kalhotky

I učení na nočník lze považovat svým způsobem za trénink. Dítě se musí provádění potřeby na nočníku naučit, natrénovat a osvojit si ho. Mohou mu v tom velmi dobře pomoci i takzvané tréninkové kalhotky nebo kalhoty. Vyberte nějaké starší dětské tepláky, nebo spodní prádlo, které budete používat na tento trénink. Když bude chtít dítě čurat nebo kakat, jděte s ním na záchod. Postavte k dítěti nočník a pomozte mu svléknout si kalhoty. Komunikujte s dítětem a vysvětlujte mu, co děláte. Zpočátku se ještě může stát, že to dítě nestihne a dojde k nehodě v podobě zašpiněných tréninkových kalhot. Nic se neděje, vždyť na to jsou tyto kalhoty určeny :-) Opět platí pravidlo nikdy dítě nekritizovat ani na něj nekřičet.

Při používání tréninkových kalhot nikdy nepoužíváme plenky. Pokud by dítě mělo na sobě plenku, zvyklo by si na to, že i po močení zůstane suché, a tedy potřeba močit by ho nevedla k tomu, aby se ptalo na nočník. Dítě si však velmi dobře zapamatuje, jestliže se pomočí a bude v mokrých kalhotách, protože mu to samozřejmě nebude vůbec příjemné. Když si tedy dítě zvykne na to, že nechce mít mokré kalhoty, třeba přenechat dotázání na nočník na něj. Kromě toho, že si tím dítě bude umět samo určit čas k vyprázdnění, procvičí si i svůj močový měchýř.

Učení na nočník

Děti všechno velmi rády napodobují a úplně nejraději napodobují své rodiče. Je tedy dobré mít nočník vedle toalety, aby dítě při rodiči nabylo pocit, že i ono smí dělat to, co maminka nebo tatínek.

Vyzkoušet můžete i tyto naše tipy, jak odnaučit dítě od plen:

1. Dítě v "dospěláckém" prádle

Řekněte dítěti, že když už nebude mít pleny a když se bude pěkně vyprázdňovat do nočníku, bude moci nosit kalhotky nebo slipy jako dospělí lidé. Řekněte mu, že takto už bude opravdu velkým chlapem nebo velkou dámou, a že na rozdíl od ostatních dětí budou mít spodní prádlo s pěknými obrázky. Odměňte dítě tím, že si může samo vybrat design kalhotek nebo slipů. Případně jim v obchodě vyberte spodní prádlo s jejich oblíbenou postavičkou z pohádky, která celý proces učení se na nočník může urychlit.

2. Pochvala a ujištění

Dětičky bez rozdílu věku mají velmi rády, když jim maminka řekne, jak moc je miluje, jak je na nich hrdá, že jej nedá za nic na světě a podobně. I když je ještě dítě malé a nemusí rozumět úplně všemu, co mu maminka říká, přece jen cítí pozitivní energii a lásku, která z matky při laskavých slovech k němu vyzařuje. Proto je dobré po posazení dítěte na nočník hned ho ujistit, jaké je šikovné a jak moc ho milujete. No a pak mu hned třeba říci, že se má vyčůrat nebo vykakat. Když je dítě šťastné, rychleji splní, o co ho maminka žádá. Ta by ho však za splněný úkol nikdy neměla zapomenout pochválit.

3. Odměna

Každý je rád, když ho někdo pochválí, o to víc malé děti, kterým se často kromě milých slov dá jako odměna i něco jiného. Zpočátku může rodič po úspěšném vykonání potřeby do nočníku dát děťátku nějakou odměnu, například malou hračku nebo zdravý pamlsek. Ale pozor, mělo by jít o jednoduché maličkosti, nic netřeba přehánět, protože si dítě na odměny může zvyknout a pokud potom nic nedostane, nebude už chtít na nočník chodit. Nejmenším dětem dáme malou odměnu hned poté, jak se vyprázdní do nočníku, aby si to jasně spojily. Později by si už dítě mělo vystačit s pochvalou a laskavým pohlazením.

Přihlaste 10% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde