Kolekce Podzim /Zima z pohledu materiálových vlastností

Be Lenka logo Be Lenka
03.01.2024
Kolekce Podzim /Zima z pohledu materiálových vlastností

Kromě stálic v našem sortimentu jsme v sezóně 2023/2024 představili úplně novou kolekci barefoot bot pro dámy, muže i děti, vhodných do proměnlivého počasí podzimu či mrazivých a zasněžených dnů zimy. Každá kolekce nese svá specifika, ta do chladnějšího počasí není výjimkou. Funkčnost bot stojí v první řadě na materiálových vlastnostech. U bot, které jsou určeny do mokrého, či chladného počasí, záleží na každém komponentu, na každém detailu. Jednotlivé modely z nejnovější kolekce jsme si představili. Pojďme se na ni ale podívat z trochu jiného úhlu a posviťme si na materiály a komponenty, které se starají o to, aby naše nohy zůstaly v suchu a v teple během vrtošivého počasí podzimu a zimy.

Obsah článku

Svršek boty

Bota musí být v první řadě funkční zvenku, proto si nejdříve posvítíme na svršek.

Hlavní roli při výběru nosného materiálu v kolekci Podzim/Zima obsadila kůže. Lidstvo kůži využívá už od doby Paleolitu a dodnes patří mezi nejpopulárnější materiály nejen při výrobě obuvi. Kůže je neuvěřitelně všestranná a málokterý syntetický materiál ji dokáže svými vlastnostmi konkurovat. Zajímavostí je, že bez kožařského průmyslu by měl chov dobytka na maso dalekosáhlé dopady na životní prostředí, a to právě kvůli shromažďování a likvidaci nezužitkované kůže. 

V Be Lenka používáme kůže z lokálních zdrojů, z evropských zvířat. Tyto kůže prochází rozsáhlými testy a podléhají přísným směrnicím EU. Pravidelně kontrolujeme dodržování všech norem, postupů a standardů už při prvovýrobě surovin a dbáme na co nejvyšší výtěžnost kůže. Při navrhování a výrobě bot pracujeme především se dvěma druhy kůže, a to nappa nubuk. Podívejme se spolu na to, proč je kůže tak oblíbeným a praktickým materiálem při výrobě bot a jaký je rozdíl mezi nappou a nubukem. Stejně tak si posvítíme na hydrofóbní úpravu kůže a potřebu pravidelné péče. Vysvětlíme, co to znamená, když má bota membránu a prozradíme Vám tajemství unikátního modelu Venus.

Proč kůže?

První kožené boty, které se dochovaly do dnešního dne, byly objeveny v jeskyni v Arménii a jejich stáří se odhaduje na více než 5 500 let! I s neustálým pokrokem a vývojem syntetických napodobenin kůže, si kůže drží svoji první příčku v popularitě právě díky pohodlí a odolnosti, které nabízí. Kožená obuv pokrývá více než 52% celkového trhu s kůží a koženými výrobky. Proč? Jaké jsou její benefity?

  • kůže je 100% přírodní materiál, která navíc „dýchá“, prodyšnosti kůže nedokáže konkurovat žádná syntetika,
  • kůže je velmi poddajná, lehce se tvaruje a je lehká, 
  • kůže je velmi odolná (netrhá se, těžce se poškrábe či jinak poškodí),
  • kůže, o kterou je postaráno a ošetřuje se impregnačními prostředky, je do velké míry odolná vůči vodě, vlhkosti a zašpinění
  • i přes svoji pevnost a odolnost je kůže neuvěřitelně měkká a pohodlná
  • kožený svršek boty se dokáže dobře adaptovat a poddat tvaru chodidla
  • kůže je velmi univerzální materiál, vhodný na všechny typy bot

Nappa a nubuk. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Při výrobě bot pracujeme především se dvěma typy kůže, a to s nappou a nubukem, u modely Snowfox Kids jsme použili štěpenku, což je typ česané hovězí usně. Ale zpět k nubuku a nappě - víte, jaký je mezi nimi rozdíl? Nappa a nubuk se obě získávají opracováním vrchní strany kůže (ta, kde bola srst). Semiš (suede), který svým vzhledem připomíná nubuk a často dochází k jejich záměně, se získává opracováním spodní strany kůže. Hlavní rozdíl mezi nappou a nubukem je tedy ve finálním finiši při opracování. Pro nappu je charakteristické hladké, dokonce až leštěné, opracování. Pro nubuk je charakteristický zdrsněný povrch (připomínající už zmíněný semiš). Nubuk je považovaný za odolnější vůči poškození a elementům počasí, a v porovnaní s nappou je kvůli zdrsněnému povrchu zase náchylnější na zašpinění a trošku náročnější na čištění. Nappa je zase jemnější a lehce se udržuje. Oba typy kůže vyžadují jistou dávku lásky a péče, abychom zabezpečili jejich funkčnost a dlouhou životnost. Kůži je vhodné pravidelně impregnovat vhodnými prostředky. Tak docílíme její odolnost vůči vlhkosti, vodoodpudivost a odolnost vůči zašpinění. Stejně tak si kůže udrží dlouho vzhled „jako nová“ a my tak budeme vědět, že investicí do kvalitního páru jsme si zabezpečili dobré obutí na dlouhou dobu. 

Hydrofóbní ošetření kůže

Úlohou kůže je v první řadě ochránit zvíře před vnějšími elementy, proto je kůže sama o sobě velmi odolnou a funkční. Nic ale není neprůstřelné a ani kůže nedokáže odolat všemu. U některých našich modelů si můžete všimnout poznámky, že jsou vyrobeny z kůže s hydrofóbním, neboli vodoodpudivým, ošetřením. Co to je? V koželužni prochází kůže procesem hydrofobizace, kdy se chemicky upravuje, aby její povrch odpuzoval vodu. Z takto ošetřené kůže potom vysekáváme potřebné díly a ušijeme modely. Kůži s hydrofóbním finišem najdete u modelů Ranger 2.0  (All Black, Grey&Black, Dark Brown, Army Green, Dark Blue a Red), Winter 3.0 (Matt Black, Walnut Brown a Chocolate), Entice (Cinnamon Brown a Matt Black) a Bliss (Pine Green, Brown, Burgundy Red, Black a Cloud Grey). I tyto boty potřebují být pravidelně impregnovány, aby se vodoodpudivosť zachovala. Bez ohledu na to, zda má nebo nemá kůže hydrofóbní finiš, pravidelným používáním správného impregnačního prostředku můžeme docílit velmi dobrou vodoodpudivost a odolnost vůči vlhkosti.

Vodoodpudivost nebo voděodolnost?

Možno se divíte, proč hovoříme stále o vodoodpudivosti a ne voděodolnosti, která se u kůže tak často skloňuje. Pro pochopení rozdílu těchto dvou výrazů, k jejichž záměně běžně dochází, si to vysvětlíme. Vodoodpudivost se získává povrchovou úpravou kůže, u voděodolnosti hovoříme o úpravě v řezu materiálu, a tedy po celé jeho tloušťce. Z toho důvodu je tvrzení, že impregnací lze udělat z boty voděodolnou – nepromokavou -  mýtus. Základ je, aby kůže vodu odpuzovala, tak nedojde k jejímu proniknutí do hlubších vrstev a následnému promočení. Každá kůže a rovněž každý impregnační přípravek poskytuje rozdílnou míru vodoodpudivosti. 

Hydrofóbní membrána

Pro vylepšení funkčnosti a zvýšení odolnosti vůči vodě a vlhkosti, některé zimní modely navíc disponují vodoodpudivou membránou, která je pečlivě všitá mezi svršek boty a podšívku. Proto Vás už nezaskočí náhlá přeháňka či sněhová nadílka.  

Tajemství modelu Be Lenka Venus

Model Be Lenka Venus na první pohled zaujme svým zajímavým svrškem, který je vyrobený z pleteniny. To vyvolává mnoho otázek, proč je tento model zařazený do kolekce Podzim/Zima. Prozradíme Vám tedy tajemství. Kromě toho, že spodní část boty je zateplená hřejivým flísem, knitt je ošetřený hydrofóbní úpravou a vodoodpudivou membránou. Proto model Be Lenka Venus hrdě zaujímá své místo v nejnovější kolekci do studeného počasí a nebojí se ani nástrah zimy či deště.

Vnitřek boty

Svršek boty nepustí elementy zvenku, vnitřek boty se zase postará o komfort, sucho a teplo. Při pohledu do vnitřku boty zjistíme, že ho tvoří dvě části –  podšívka stélka (vložka). 

Podšívka

Be Lenka barefoot modely z kolekce Podzim/Zima jsou zatepleny dvěma typy podšívky, kterými jsou flís Merino vlna. Podíváme se na ně podrobněji a vysvětlíme si, do jakého počasí jsou vhodné a co od nich můžeme očekávat. 

Flís

Flís je syntetická izolační tkanina, obvykle vyrobená z typu polyesteru, který se nazývá polyetyléntereftalát, skrývající se pod známou zkratkou PET. Může být vyrobený i z jiných syntetických vláken, ale PET patří mezi nejčastější. Flís je velmi příjemná a pohodlná látka, oblíbená pro své praktické vlastnosti v obuvnickém i textilním průmyslu. Nevyvolává pocení, umožňuje odvádění vlhkosti pryč z těla a zároveň blokuje vstup vlhkosti zvenku. Je prodyšný a rychleschnoucí a zároveň poskytuje dobré tepelně izolační vlastnosti. Vzhledem k tomu, že je flís vyráběný převážně synteticky, používá se v oděvním a obuvnickém průmyslu jako veganská náhrada ovčí vlny. Co se týká tepelné izolace, flís je ideální volbou do podzimního a jarního počasí, případně mírné zimy. Člověk dobře snášející chladné počasí, případně zvyklý na nošení funkčních tlustých ponožek v zimní obuvi, si s flísovým zateplením vystačí po celou zimu. Zimomřivější povahy však raději šáhnou po Merino vlně. 

Merino vlna

Merino vlna je luxusní, 100% přírodní materiál, který se pro své fantastické vlastnosti využívá už po staletí. Merino vlna se získává z ovce druhu Merino a největšími producenty na světě jsou Austrálie a Nový Zéland. Ovečky se střihají dvakrát ročně, přičemž jejich letní vlna má jiné vlastnosti než vlna zimní. Proto se Merino využívá nejen u oblečení a obuvi na zimu, ale i na léto. Merino vlna je typická především těmito vlastnostmi :

  • Merino vlna je antibakteriální a zápachu vzdorná. Díky svým přirozeným antibakteriálním vlastnostem Merino vlna při správné péči a pravidelném větrání nepodporuje množení bakterií a kvasinek, tím pádem je odolná vůči zápachu. Boty a stélky z Merina je nutné po každém použití nechat pořádně vyvětrat.
  • Merino vlna je hypoalergenní. Vlákna vlny jsou velmi malé a jemné, na dotyk působí měkce. Merino vlna „nehryže“ a nedráždí pokožku. Při jejím zpracování se nepoužívají změkčovače ani chemikálie. Je tedy vhodná i pro lidi, které běžně vlna dráždí nebo způsobuje alergické reakce. 
  • Merino je voděodolné, vodoodpudivé a rychleschnoucí. Voskový povrch buněk vlákna dělá vlnu vodoodpudivou a rychleschnoucí. Díky své struktuře ale stále umožňuje vlně absorpci vodní páry, proto je vlna zároveň savou, přičemž drží vlhkost pryč od těla. Na vzduchu vlna velmi rychle schne. Díky těmto vlastnostem ve spojení s antibakteriálními vlastnostmi, se Merino vlna považuje za samočistící a velmi odolnou vůči znečištění.
  • Merino vlna má dokonalé termoregulační vlastnosti, které z ní činí ideální materiál na funkční oblečení a obuv. Tyto vlastnosti existují díky struktuře vláken, které jsou přirozeně zvlněné a uložené těsně vedle sebe. Díky tomu mezi vlákny vznikají vzduchové komůrky, kterým vděčíme za to, že máme nohy v suchu a v teple i když venku zuří mínusové teploty. Vzduch je totiž špatným vodičem tepla, proto teplo, které vyprodukuje naše tělo není odváděno pryč, ale zůstává a kulminuje se v blízkosti svého zdroje, tedy našeho těla. Proto je Merino vlna tak fantastický tepelný izolant, vhodný i do extrémně mrazivých teplot. 

Stélka

Kromě podšívky je povinnou součástí boty stélka. V případě většiny Be Lenka modelů jsou stélky vyjímatelné a dají se samostatně koupit. Pokud chceme, aby nám stélka co nejlépe sloužila a navíc splňovala hygienické standardy, je nutné se o ni starat. V kolekci Podzim/Zima najdete tyto stélky: 

Thermo Fleece.  Tato stélka je vyhotovená z PU recyklátu a flísu (černé barvy) a je vhodná pro podešev UniGrip a modely Atlas, Entice, Bliss, Olympus, Nevada a Ranger; a pro podrážku ErgoGrip a modely Diva, Mojo a Charlotte.


ThermoMax Wool.  Stélka je vyrobená ze 100% Merino vlny, latexu a ALU fólie, díky čemuž zabezpečuje skvělý tepelný komfort, ale i tepelnou izolaci ze spodní strany boty, proto se nemusíme bát, že budeme od země pociťovat chlad i při tenčí barefoot podrážce. ThermoMax Wool je vhodná pro podešev DeepGrip. 

Podešev boty

Svršek boty, podšívka a stélka chrání nohu před chladem a mokrem, ale neméně důležitou roli hraje při funkčnosti bot podešev. 

Právě podešev boty bývá často rozhodujícím faktorem, který napoví, do jakého počasí a terénu je bota vhodná. Nejen její tloušťka a flexibilita jsou důležité, klíčovým je i dezén, jakým podešev disponuje. V kolekci Podzim/Zima najdete tyto podešve:

ErgoGrip – 3mm tlustá podešev s 4 mm hlubokým dezénem. Vhodná od podzimu do jara. Vyšší dezén nabízí perfektní stabilitu a tepelnou izolaci od země. Vzorek zabezpečí výbornou přilnavost a jistý krok na různých površích a při rozličných rozmarech počasí. Podešev si stále zachovává vysokou flexibilitu a nabízí nefalšovaný barefoot pocit. Podešev ErgoGrip mají modely Be Lenka Charlotte, Be Lenka Mojo a Be Lenka Diva. 

DeepGrip – 4mm tlustá podešev s 5mm hlubokým dezénem. Vhodná od podzimu do jara. Hlubší dezén zabezpečí perfektní stabilitu a navíc plní funkci tepelné izolace i při nižších teplotách. Vzorek podešve je navrhnutý pro lepší stabilitu na různorodých površích a při různých nástrahách počasí, od deště, přes sníh až po led. Podešví DeepGrip jsou vybaveny modely Be Lenka Snowfox Woman, Be Lenka Bliss, Be Lenka Ranger, Be Lenka Olympus, Be Lenka Nevada, Be Lenka Polaris, Be Lenka Winter 3.0, Be Lenka Venus, Be Lenka Olivia a Be Lenka York.

UniGrip – 4mm tlustá podešev so 4mm hlubokým dezénem. Vhodná na období od podzimu do jara. Testovaná byla i při extrémních teplotách -20 ºC. Ideální grip na každodenní povinnosti ve městě, dokonale kombinuje flexibilitu, přilnavost a pohodlí pro bezpečný a komfortní krok. Tento typ podešve se nachází u modelů Be Lenka Entice a Be Lenka Atlas.

Podešve UniGrip a DeepGrip mohou být zkombinovány nejen s originál stélkou, ale i se stélkou ThermoMax Wool z Merino vlny, pro zvýšený komfort a dokonalou tepelnou izolaci. 

Podošve DeepGrip a ErgoGrip disponují samočistícími vlastnostmi, a to právě díky vzpomínanému dezénu. Vzdálenost mezi výstupky dezénu a vysoká flexibilita podrážky způsobují, že nečistoty se v ní neudrží a během chůze vypadávají. 

Navíc hloubka dezénu a rozestupy mezi výstupky dokonale odvádí vodu, proto nabízí modely z kolekce Podzim/Zima dokonalou stabilitu i na mokrém povrchu. 

Dětský model Winter Kids přichází s podešví KidsUltraGrip. Tato podešev je 4mm tlustá s 1mm hlubokým dezénem. Může být nošená celoročně, proto ji najdeme i u letních modelů. Speciální směs termoplastické gumy zaručuje výbornou odolnost vůči oděru a nabízí bezkonkurenční flexibilitu. Větší nášlapná plocha na patě odpovídá potřebám dětského chodidla a prodloužená přední část zase nabízí ochranu špice boty. Rozmístění výstupků dezénu zabezpečuje výbornou přilnavost. Grip připomíná veselou dětskou kresbu a zanechá po sobě ve sněhu veselý otisk. 




Be Lenka Snowfox Kids 2.0 je vybavený podešví KidsComfort. Ta má tloušťku 4,5mm a 1,5mm hluboký dezén. Tloušťka podešve zohledňuje potřeby dětského chodidla. Výstupky zaručují dokonalou stabilitu a kontrolu kroku při každodenním pohybu. 

Dobrá, kvalitní a především funkční bota je symfonií velkého množství nenápadných detailů. Od unikátního designu, přes kvalitu materiálu, různé finiše, typy zateplení, či hloubku dezénu. Tvar podešve by měl věrně kopírovat přirozený tvar chodidla a bota by měla noze poskytovat dostatek prostoru na pohyb. Podešev by měla být ohebná, spolehlivá a nabízet autentický pocit chůze naboso, i když v botách. Jen když se spolu snoubí všechny malé maličké detaily, vznikne bota, na kterou je její tvůrce hrdý a o kterou její majitel bude s láskou pečovat a s radostí nosit po mnohé, mnohé roky. V Be Lenka myslíme na každý detail a naše boty prochází velkým množstvím rukou, které se starají o to nejkvalitnější zpracování a neujdou drobnohledu mnohých párů očí, které dohlíží na to, aby bylo vše dokonalé a vy jste si tak mohli užít barefoot svobodu v botách, které se díky poctivé práci zařadily mezi světovou špičku v barefoot obouvání. 

Přihlaste 10% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde