Jak často koupat miminko

Be Lenka logo Be Lenka
21.05.2019
Jak často koupat miminko

Dodržovat hygienu miminka je velmi důležité. Novorozenci a malé děti je potřeba často přebalovat, protože se velmi často vyprázdňují. Během přebalování miminka používají rodiče na očištění nečistot na těle miminka vlhčené ubrousky, nebo miminko umyjí ve vodě, čím se nečistoty odstrání lépe, zejména tehdy, když se miminko pokaká. U přebalování stačí pod proudem vody umýt pouze plenkovou oblast. Ale jak často koupat miminko celé?

Obsah článku

První koupání miminka

Téměř všechny maminky se prvního koupání bojí. Jak správně držet novorozence? Jak koupat novorozence? Co musím a co nesmím u koupání miminka dělat? Otázek je spousta. Maminka, která porodila první dítě ještě s koupáním nemá zkušenosti, a proto je přirozené, že má obavy. S prvním koupáním ve většině případů pomáhají babičky. Pokud ale babička není poblíž, pomůže mamince i zdravotní sestra, třeba ještě v porodnici. Nebo si maminka, která si koupáním svého drobečka není jistá, může na pomoc zavolat kamarádku, která už děti má a je zkušená.

Co je potřeba ke koupání miminka

Než se vrhneme na to, jak správně koupat miminko a jak často koupat miminko, nejprve si řekneme, co budeme ke koupání miminka potřebovat. Tady je seznam nezbytných věcí:

  • Nádoba na koupání: dětská vanička, koupací kyblík nebo dětské koupací lehátko do vany
  • Jemná osuška
  • Dětské mýdlo
  • Žínka na umytí tělíčka miminka včetně všech záhybů
  • Teploměr do vody
  • Krém proti opruzeninám
  • Dětské tělové mléko nebo dětský tělový olej
  • Hřeben na vlásky miminka
  • Špejličky na čištění nosu a uší dítěte
  • Nůžky na nehty
  • Čistá plenka na přebalení
  • Dětské oblečení

Teplota vody ve vaničce by měla být stejná jako teplota těla, tedy přibližne 37°C. K odměření použijeme teploměr do vody. Teplota v místnosti, kde miminko budeme koupat, by měla být 22 - 26 °C. Ideální hloubka vody ve vaničce je 10 - 15 cm. Před uložením miminka do vaničky mu očistíme zadeček od nečistot.

Jak často koupat miminko

A teď se podívejme na to, jak často koupat novorozence a jak často koupat miminko běžně. Vody se není třeba bát. Je dobré zamyslet se nad tím, že voda je pro miminko opravdu přirozená. V plodové vodě bylo miminko devět měsíců, je tedy na vodu zvyklé. Většině dětí se v teplé vodě líbí, protože jim připomíná právě již známé období v děloze jejich maminky.

Miminko není nutné koupat každý den. Názory odborníků na koupání miminka se ale mírně liší. Kým někdo se vyjádřuje, že nejideálnější je koupat miminko každý třetí den, jiný doporučuje denní koupání. Každá maminka chce pro své miminko to nejlepší, a proto určitě nic nezkazí, když bude své miminko koupat i každý den. 

 

Kateřina, máma čtyř dětí, říká, že denně své děti koupala i ona. „Každé ráno jsem miminku umyla zadeček a také u každého přebalování jsem umývala proudem vody plenkovou oblast. Vždy večer jsem vyhřála místnost, připravila vaničku a miminko okoupala. Z koupání nám doma vznikl krásný denní rituál," vzpomíná dnes už máma dospělých mladých lidí.

 

Jiný názor vyjádřila maminka Jitka z Českých Budějovic: „Svou dcerku jsem zvykla koupat celou každý druhý den. Denně jsem ji čistila vlhčeným ubrouskem, ale vaničku jsem využívala pouze obden."

 

To, jak často koupat miminko, tedy závisí na rozhodnutí maminky, ale zdravým rozumem se zdá, že nejlepší je koupání buď každý den, nebo každý druhý den. Miminko má velmi citlivou kůži a proto pokud maminka neumývá své ditě u přebalování proudem vody ale jenom vlhčeným ubrouskem, koupání každé tři dny by nebylo právě nejlepším nápadem, a to kvůli riziku podráždění pokožky nebo i infekce. Koupáním maminka může očistit tělo miminka pořádně a voda se dostane i tam, kde třeba s vlhčeným ubrouskem není zcela možné kůžičku důkladně vyčistit.

Návod na koupání miminka asi hledá každá čerstvá maminka. Přinášíme vám postup, jak okoupat miminko.

Návod na koupání miminka

  1. Napusťte do dětské vaničky vodu tak, aby nebyla hlubší než 10 - 15 cm. Teplota vody by měla být přibližně 37°C (jako teplota těla).
  2. Vlhčeným ubrouskem miminku očistěte zadeček, aby větší nečistoty neplávaly ve vaničce.
  3. Jednou rukou podložte miminku hlavičku a opatrně ho položte do vaničky. Jeho hlavička se musí neustále opírat o vaše předloktí.
  4. Druhou ruku budete používat na mytí a přidržování miminka. Dětské mýdlo naneste na žínku a rozotřete jemně na tělíčko. Není potřeba mýdlo použít na celé tělo, ale hlavně na zadeček a záhyby na kůži.
  5. Zadeček a plenkovou oblast důkladně očistěte, zaměřte se na všechny záhyby, podpaží, krk i ouška.
  6. Vykoupané miminko zabalíme do jemné osušky. Dbáme na to, abychom důkladně osušili genitálie a zadeček, ale i záhyby na krku a v podpaží.
  7. Miminku jemně vyčistíme ouška, čím odstráníme vodu, která mohla během koupele proniknout dovnitř.
  8. Osušené miminko ňatřeme dětským tělovým mlékem nebo dětským olejem, přebalíme do čisté plenky a použijeme i krém proti opruzeninám.
  9. Miminko oblečeme.

Po koupeli je vhodné miminko jemně pomasírovat, krásně ho to připraví na spánek :-)

Bezpečnostní opatření

Ke koupání miminka nikdy nepoužívejte sprchové gely a šampony určené pro dospělé. Můžou obsahovat látky, které nejsou pro jemnou dětskou kůži vůbec vhodné.

Nikdy,skutečně nikdy nenechávejte miminko ve vaničce osamotě! Pokud byste i na něco zapoměli (osuška...), zavolejte někoho z rodiny, kdo vám to přinese. Zvonící mobil nebo zvonek u dveří nechte vyzvánět. Nejdřív se věnujte miminku a až poté, když už je miminko osušené, přebalené, oblečené a v postýlce nebo navázené v šátku na nošení dětí, až pak je čas na vyřízení telefonátů nebo otevíraní dveří. Nic není přednejší než vaše miminko.

Titulná fotografia: parenting.firstcry.com

Přihlaste 10% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde