Noční kojení

Be Lenka logo Be Lenka
27.05.2019
Noční kojení

Nejedna maminka by věděla vyprávět o probdělých nocích, když ji její děťátko neustále budilo hlasitým pláčem. Důvodem pláče v noci je hlad. Miminko žádá mateřské mléko, což nutí matku vstát a své dítě nakojit. Ale i kojení v noci si může maminka určitým způsobem usnadnit. V tomto článku si povíme o spánkových cyklech, mateřském mléce a o radách na bezproblémové kojení v noci.

Spánek dospělého a spánek miminka

Lidský spánek charakterizuje několik spánkových cyklů. Nikdo nespí zcela nepřerušeným spánkem. Dospělý člověk se po ukončení jednoho spánkového cyklu například otočí na bok a upadne do dalšího spánkového cyklu, přičemž si to ráno může ale nemusí pamatovat. Na druhé straně, miminka neupadají do dalšího spánkového cyklu ihned. Přechod mezi jedním a druhým cyklem spánku je miminku umožněn kojením. Kojení usnadňuje opětovné usínání dítěte, když jeden jeho spánkový cyklus skončí.

Proč kojit dítě v noci
Důvod nočního kojení není jen v tom, že je dítě hladové, nebo že ho chce maminka umlčet, aby nevzbudilo všechny sousedy. Mateřské mléko pro miminko představuje zdroj nenahraditelných výživných látek, z nichž čerpá vše pro svůj život, zdraví, imunitu a celkové prospívání. Kojení tedy není pouze o krmení, ale poskytuje dětem úlevu od bolesti, možnost snadněji usnout, uklidňuje je, kojení dokonce reguluje dětem mnohé tělesné funkce jako dýchání, srdeční činnost, tělesnou teplotu, snižuje prožívání stresu a podobně. Navíc, některé dětičky mohou právě přes noc vypít hlavní část svého příjmu mléka. Během noci se matce tvoří v prsech nejvíce prolaktinu a tím, že je miminku umožněno kojení i v noci, velmi snadno po kojení opět usne.

Jak často kojit dítě v noci
Jak jsme si již řekli, spánek všech lidí, dospělých i dětí, sestává ze spánkových cyklů. Po ukončení jednoho se každý "zavrtí", může změnit polohu a pokračuje ve spánku. Ne pokaždé se však probereme ze spánku úplně. Malé miminko se během noci přibližně osm až desetkrát probere, ale pouze částečně, aby se "pomrvilo", následně opět zaspinká. Za normálních okolností jsou pouze asi dvě z těchto probuzení úplné. Když se tedy dítě probere úplně, může jej maminka nakojit a právě kojením mu usnadní opětovné usnutí. Kojení miminko uklidní a uspí. Maminka by neměla dítě v noci budit, aby ho nakojila. Když miminko spí, necháme ho spát. Pokud by ho maminka budila, zbytečně by způsobila, že jeho přirozené částečné probuzení nahradí úplnými a zdravý noční spánek jako celek zničí. Dítě se nevyspí a stejně ani jeho matka, proto budou následující den oba nevrlí.

Jak často tedy kojit dítě v noci? Neexistuje univerzální odpověď na tuto otázku, která by platila ve všech případech. Novorozenci a nejmenší dětičky vyžadují mnohem častější kontakt s matkou jako starší děti. Ne vždy přitom jde o to, že potřebují nutně jíst. Vědí však, že kojení jim pomůže, uklidní je, zkrátka se při kojení cítí bezpečně a sebejistě. Některé děti "visí na prsu" stále, jiné vyžadují méně časté kojení. Obecně je to však tak, že miminko v noci vyžaduje kojení ve dvou - tříhodinových intervalech. Není třeba dítě budit a nabízet mu prs, pokud i po třech hodinách od posledního kojení spí. Každá maminka by měla využít každou chvilku na to, aby si mohla pospat :-) Výjimkou jsou děti, které nepřibírají na hmotnosti, ty je dobré kvůli udržování jejich zdraví na krmení probudit. Pokud si však maminka čímkoliv není jistá, vhodné je poradit se s lékařem nebo s laktační poradkyní.

Omezit noční kojení?

Některé maminky po čase začnou hledat odpovědi na otázku, jak ukončit noční kojení, nebo jak kojení v noci omezit. I když se může zdát, že je rozumné naučit dítě co nejdříve přespat celou noc, snaha o příliš brzké ukončení kojení bude mít spíše opačný efekt. Ani roční dítě ještě neprospí celou noc. Kojení usnadňuje dětičkám projít mnohem lépe z jednoho cyklu spánku do druhého, proto by maminka neměla děti násilím nutit spát bez možnosti přisát se na prs. Výsledkem by bylo zřejmě akorát to, že se kvůli pláče nevyspí vůbec nikdo v domácnosti.

Dětský vývoj má mnoho fází. Když se určitá fáze naplní, dítě se posune dál. Vezměme si například takzvanou fázi v náručí (období po narození, kdy se dítě neumí samo hýbat a vyžaduje blízký kontakt v náručí matky - velmi vhodné v tomto období jsou šátky na nošení dětí a ergonomická nosítka). Když se fáze v náručí naplní, dítě začne lézt a od soustavného kontaktu s matkou se přirozeně odpoutá. Když se fáze lezení naplní, dítě začíná chodit. A tak dále. Proto je třeba mít na mysli i to, že také fáze častého nočního kojení se jednou naplní. Každý rodič si může být jist, že jeho dítě se jednou v noci budit přestane a bez problémů prospí celou noc. A to aniž by ho to matka či otec museli učit.

Tipy na kojení v noci
Na začátku jsme řekli, že každá maminka si může kojení v noci určitými způsoby usnadnit. Existuje několik "triků", pomocí kterých je možné i něco tak vyčerpávajícího, jako je noční kojení, přeměnit na příjemnější zážitek.

  • Společné spaní s miminkem
    Jako první bod bychom uvedli společné spaní. Znamená to, že maminka a děťátko spí spolu v jedné posteli. Společné spaní dokáže opravdu velmi výrazně usnadnit noční kojení, přičemž maminka i děťátko se lépe vyspí, než kdyby měla matka pokaždé k plačícímu děťátku v noci vstávat. Díky tomu, že miminko spí v blízkosti své maminky, cítí se bezpečně, protože ví, že máma je nablízku a kdyby se cokoli dělo, ona ho ochrání :-) Zároveň dítě ví, že maminka bude schopna okamžitě reagovat na jeho potřeby. Velkou výhodou společného spaní v souvislosti s kojením je to, že maminka ani miminko se ani nemusí probudit úplně a přesto se dítě dokáže nakojit. Rychleji a lépe opět usne a jeho maminka má možnost více si pospat. Starší miminko se dokonce dokáže "obsloužit" i samo. 
  • Vhodné osvětlení
    Když maminka vstane, aby šla v noci nakojit své miminko, je samozřejmé, že si zasvítí, aby na něj viděla. Ale pozor, je důležité v žádném případě nepoužívat ostré světlo. Pro právě probuzené oči není silné světlo právě to nejpříjemnější. Miminko se musí postupně naučit rozlišovat den a noc, proto i při nočním kojení třeba navodit klidný režim a vytvořit takové prostředí, které bude podporovat spánek. Na kojení dítěte v noci postačí i malá lampička.
  • Stop rozptylování
    Časté kojení v noci je pro matku vyčerpávající. Cílem kojení v noci je jednak nakrmit miminko, ale i pomoci mu opět usnout. Proto bychom nikdy během kojení, před ním, nebo po něm neměly dítě rozptylovat - příliš s ním nekomunikovat. Naopak, měly bychom být potichu a tichým chováním děťátko navést opět na spánek. Maminka zná své dítě a pokud ví, že mu k usínání pomáhá jemné hlazení po hlavičce, může ho hladit. Ale pokud by zpozorovala, že právě kvůli takovému kontaktu dítě nemůže usnout, měla by hned přestat.
  • Přebalovat? Pouze pokud je to nutné
    Přebalování bývá častým důvodem dětského pláče. Avšak výměna plenek dokáže dítě v noci úplně probrat, co určitě nechceme. Pokud se zdá, že je plenka v pořádku, není nasáklá a děťátko není kvůli ní neklidné, nepřebalujeme ho. Pokud to přece je potřeba udělat, můžeme mu plenku vyměnit, když během kojení usne. Přebalíme ho a v krmení pokračujeme.
  • Vše si připravíme předem
    Ještě před samotným ulehnutím do postele a uložením se ke spánku by si měla maminka nachystat vše potřebné, co se jí v noci může sejít. Když bude k miminku v noci vstávat, měla by mít na jednom místě přichystané čisté pleny, vlhčené ubrousky, kapesníky ale i sklenici vody na pití. Je to velmi praktické, protože pobíháním po bytě a hledáním by zbytečně budila a rozptylovala nejen miminko, ale i manžela.

Přihlaste 10% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde