Těhotenská kalkulačka: jak vypočítat termín porodu

Be Lenka logo Be Lenka
27.05.2019
Těhotenská kalkulačka: jak vypočítat termín porodu

Téměř každá žena, která zjistí, že je těhotná, chce co nejdříve znát termín porodu. Datum, které zcela změní život celé rodině. Než žena navštíví svého gynekologa, který jí dokáže termín porodu stanovit, může se o to pokusit i sama. Dnes je již možné vypočítat termín porodu online na internetu prostřednictvím těhotenské kalkulačky, ale k dispozici jsou i mobilní aplikace pro těhotné ženy, které kromě určení termínu porodu fungují i jako průvodci těhotenstvím.

Jak přesně vypočítat termín porodu

Všichni víme, že žena je těhotná 9 měsíců, ale co přesně to znamená? Obecně platí, že těhotenství trvá 280 dnů (+/- 14 dní). Odborníci se řídí lunárním kalendářem, tedy tím, že měsíc má 28 dní a ne 30 nebo 31. Z toho vyplývá, že těhotenství může trvat 40 - 42 týdnů.

Pokud si miminko řekne na svět před ukončením 37. týdne těhotenství, jde o předčasný porod. Naopak, pokud se porod nespouští ani po ukončeném 42. týdnu těhotenství, mluvíme o prodlouženém porodu - nebo lidově řečeno, žena přenáší.

Výpočet termínu porodu

Termín, kdy žena přivede na svět své děťátko, se určuje na základě poslední menstruace. Konkrétně jde o první den cyklu, tedy o den, kdy žena začala krvácet. K datu poslední menstruace se připočte 7 dní. Následně se odečtou tři měsíce.

DATUM ZAČÁTKU poslední menstruace + 7 DNÍ - 3 MĚSÍCE

například:

Ženě začala poslední menstruace 1.9.2018. Připočte k tomu 7 dní, výsledek je datum 8.9.2018. Z toho se odečtou tři měsíce, tedy září minus tři měsíce = červen. Termín porodu tedy bude 8.6.2019

Aby byl tento výpočet jakžtakž přesný, je třeba, aby žena měla pravidelný cyklus. Nemusí být pravidelný zcela na den přesně, ale cyklus by neměl trvat méně než 24 dní a více než 35 dní. Pokud se tedy váš cyklus měsíčně pohybuje v rozmezí 25 - 34 dní, můžete na výpočet předpokládaného termínu porodu použít uvedený vzorec.

Těhotenská kalkulačka týden po týdnu

Někdy mohou nastat drobné odchylky od toho, jak jste si vy sama, nebo za pomoci vašeho gynekologa, stanovila termín porodu. Termín porodu totiž ve většině případů není stoprocentně přesný, protože se určuje na samém počátku těhotenství a až vývoj miminka ukáže, zda si na svět řekne o týden - dva dříve nebo později. Zároveň může dojít na začátku těhotenství i k mírným posunem.

Termín porodu se počítá způsobem, jak jsme si řekli výše. Ovšem pouze za předpokladu, že má žena pravidelný 28-denní menstruační cyklus. Ovulace při takovém cyklu nastává většinou na 14. den cyklu. Může se však stát, že i při pravidelném cyklu nastane ovulace dříve, nebo naopak o pár dní později. Například by k ovulaci došlo až na dvacátý den cyklu. Toto samozřejmě nezjistí gynekolog hned na začátku, ale například v 10. týdnu těhotenství, kdy podle aktuální velikosti miminka zjistí, že spadá spíše do 9. týdne těhotenství než do desátého, a tím pádem o pár dní později upraví i termín porodu.

Určení termínu porodu ultrazvukem

Přesněji než pomocí vzorce může lékař určit termín porodu prostřednictvím ultrazvukového vyšetření. Na ultrazvuk bude žena objednána přibližně v 10. až 12. týdnu těhotenství. Dnes už má většina odborníků ultrazvukové zařízení přímo u sebe v ambulanci, takže nebude potřeba návštívit jiné zdravotnické zařízení. Ultrazvukem lékař zjistí velikost plodu, kterou zaznamená do těhotenské knížky. Na základě měření plodu může lékař určit termín porodu.

Výpočet těhotenství

Která žena by nechtěla od začátku, když se jí na těhotenském testu zjevila i druhá čárka, vědět o svém termínu porodu? Magický datum, kdy se narodí vytoužené miminko. Určit termín porodu je možné i na základě ovulace, jak jsme již naznačili.

Určení termínu porodu na základě ovulace

Aby si žena věděla stanovit přibližný termín porodu, musí znát svůj cyklus a vědět, kdy u ní dochází k ovulaci. Ovulace je uvolnění vajíčka, které je následně po dobu 24 hodin schopné oplodnění. Pokud k oplodnění spermií dojde, vajíčko se uhnízdí v děloze, pokud ne, vyplaví se z těla ven spolu s výstelkou dělohy.

Pokud má žena pravidelný cyklus, který trvá 28 dní, k ovulaci dochází uprostřed cyklu, tedy přibližně na 14. den od začátku menstruačního krvácení. Den ovulace je nejplodnější, tehdy má žena největší pravděpodobnost početí. Zejména ty ženy, které se s manželem snaží otěhotnět, sledují své tělesné příznaky s cílem vystihnout co nejpřesněji ovulaci a počít miminko. Jak si tedy vypočítat termín porodu podle data ovulace? K datu ovulace se připočte 266 dnů (38 týdnů), vyjde nám předpokládaný termín porodu.

Datum ovulace + 266 DNÍ = termín porodu

Když má žena podezření, že je těhotná, měla by okamžitě přestat užívat alkoholické nápoje, přestat kouřit a užívat léky, i v případě, že si není těhotenstvím jistá. Co nejdříve by měla navštívit lékaře. Pokud ženě vynechala menstruace, v období maximálně do dvou týdnů by měla podstoupit gynekologické vyšetření.

První trimestr je totiž obdobím nejrizikovějším, kdy se děťátku vyvíjejí všechny orgány, proto je nezbytné zajistit mu zdravý vývoj a eliminovat všechna rizika, které mu mohou nesprávnou životosprávou a konzumací škodlivin ublížit.

Těhu kalkulačka

I pod tímto zkráceným názvem se skrývá těhotenská kalkulačka. Budoucí maminky takto označují výpočet termínu porodu na různých fórech a skupinách na sociálních sítích, kde si navzájem radí a povzbuzují se v "snažilkovaní" :-) Takže pokud byste se setkali s pojmem Těhu, už víte, co označuje. Kromě těhotenské kalkulačky pojem Těhu seskupuje všechny možné témata týkající se těhotenství. Například i tolik hledané příznaky těhotenství - Těhu příznaky :-)

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde