Šátek na nošení novorozence

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Šátek na nošení novorozence

Nosit děťátko od narození je ten největší dar, jaký může maminka svému děťátku dát po jeho příchodu na tento svět. Vždyť dítě bylo nošené devět měsíců pod srdcem své matky a po narození blízkost a nošení očekává.

Obsah článku

Výhody nošení novorozence

Nošením v prvních dnech, týdnech a měsících maminka dává dítěti vše, co potřebuje. Nejen svoji blízkost, lásku a mateřské mléko, ale celkově nasměřuje vývoj miminka tím správným směrem. V prvních dnech se dítě totiž učí všechno, například i to, jak má správně dýchat. Tím, že je nošené a je v bezprostřední blízkosti své matky a v kontaktu kůže na kůži, vnímá dítě tlukot matčina srdce a stabilizuje se i jeho tepová frekvence. Vnímá, jak máma dýchá a učí se od ní tuto pravidelnost nádechu a výdechu. Nošením se miminku dokonce stabilizuje i tělesná teplta. A to není všechno, podívejme se tedy na největší výhody, jaké nošení novorozence v šátku přináší.

  1. Ustálení tepové frekvence.
  2. Stabilizace tělesné teploty.
  3. Pocit bezpečí a jistoty.
  4. Méně pláče.
  5. Novorozenec cítí blízkost mateřského mléka, proto je spokojenější.
  6. Matce se díky přítomnosti dítěte tvoří více mléka.
  7. Bederní klouby novorozence se v šátku správně vyvíjí.
  8. Ergonomická poloha v šátku je skvělou prevencí bolestí bříška, koliky a refluxu.
  9. Budovaní hlubokého a krásného vztahu rodiče a dítěte, budování citové vazby.
  10. Nošené dítě má lepší spánek.
  11. Nošené dítě se rychleji dokáže socializovat.

Toto jsou největší benefity nošení dětí už od jejich narození. Nošení je navíc velmi praktické. Maminka má u sebe své malé děťátko a zároveň má volné ruce, takže může při nošení dělat i spoustu jiných věcí. Nutno podotknout, že ruce jsou odlehčené, není na ně vyvíjena žádná zátěž. Svaly na rukou se totiž rychle unaví, proto na nich nevydržíme nosit dítě nebo cokoliv těžšího dlouho. Proti tomu během nošení dětí v šátku nebo v ergonomickém nosítku zapojujeme svaly zad a trupu, které jsou zatěžovány rovnoměrně a jejich výdrž je neporovnatelně vyšší než při nošení dítěte na rukou. I proto je tedy nošení mnohem praktičtější a jednodušší.

Zastáváme názor, že pro nošení novorozenců je nejideálnější šátek na nošení dětí. Šátek rodič dotahuje přesně tak, jak to potřebuje jeho tělo a tělíčko novorozence, tedy přesně na míru obou. Šátek na nošení dětí maminka a tatínek dokáží navázat na milimetr přesně. Šátek nejlépe kopíruje tělo dítěte, a právě tuto vlastnost nedokáží nosítka stoprocentně nahradit. Z tohoto důvodu se mnoho maminek rozhodne nosit své miminko po narození v šátku a později, přibližně od třech měsíců, přejde na dětské nosítko. Je to velmi dobré rozhodnutí, především tehdy, pokud po období vázání šátku rodiče šáhnou po šátkovém nosítku. Je to ten nejplynulejší přechod k používání jiného typu nosící pomůcky.

Výhodou toho, když po šátku začne maminka nosit dítě v šátkovém nosítku je i to, že si může užívat pohodlí a originalitu šátkoviny jako materiálu i v ergo nosítku ?

Samozřejmě není podmínkou, že je nutné po třech měsících vázání šátku začít používat dětské nosítko. Pokud mamince vyhovuje více šátek, může jej klidně používat i dále. Jsou maminky, které své děti nosí pouze v šátku. Takže se vždy řiďte svými preferencemi a tím, co Vám říká Vaše srdce ?

Jaký šátek vybrat na nošení novorozence?

Při výběru šátku pro novorozence je třeba se řídit více věcmi. První z nich jsou zkušenosti s vázáním šátku. Už jsem vázala šátek na nošení dětí, nebo jsem úplný začátečník? Zkušené maminky mají už s vázáním šátku velkou praxi, proto jim nebude dělat problém navázat novorozence prakticky do jakéhokoliv šátku. Zkušené maminky si tak na nošení novorozence mohou vybrat i tlusté šátky a také šátky s příměsí. Pro úplné začátečníky ale doporučujeme čistě bavlněné šátky bez příměsi jiného materiálu, které nejsou tlusté, měly by mít tedy gramáž do přibližně 250 g/m2. Lenka šátky mají gramáž vyšší, ale díky způsobu jejich tkaní nejsou ani vzhledem k vyšší gramáži vůbec tlusté, takže jsou rovněž velmi vhodné pro novorozence a začátečníky.

Jak vybrat délku šátku na nošení novorozence

Druhou věcí při výběru šátku na nošení dětí je jeho délka. Pokud se maminka rozhoduje, která velikost šátku bude pro ni ta pravá, musí se řítit svojí konfekční velikostí oblečení, protože ta je při výběru délky šátku směrodatná. Existuje více délek šátků na nošení dětí, podívejme se ale na tři základní:

  • Délka šátku 4,2m (velikost 5) je vhodná pro ženy s konfekční velikostí 34 - 36
  • Délka šátku 4,6m (velikost 6) je vhodná pro ženy s konfekční velikostí 38 - 42
  • Délka šátku 5,2m (velikost 7) je vhodná pro ženy s konfekční velikostí 44 - 46

Velikost šátku se kromě konfekční velikosti maminky vybírá rovněž podle typů úvazů, které bude maminka nejčastěji vázat. U základního úvazu kříž s kapsou se stačí řídit výše uvedenými parametry. Existují ale například i jednoduché úvazy s krátkým šátkem, kdy mamince k rychlému navázání děťátka poslouží i šátek dlouhý 3,6m, případně jako nešitý ring sling i šátek 2,6m.

Be Lenka šátky (nejen) na nošení novorozence

Maminky často hledají šátek na nošení dětí, který by posloužil na nošení novorozence, ale který by byl dostatečně nosný i pro větší děťátko. „Když už jdu koupit šátek, chci, aby vydržel co nejdéle“, slyším velmi často od maminek, které se na naši prodejnu přichází poradit, zeptat se, naučit se, jak navázat novorozence do šátku na nošení dětí.

Be Lenka šátky jsou všechny vhodné na celé nosící období a rovněž jsou vhodné i pro začátečníky, kteří nebudou mít žádný problém ani jiné komplikace s jejich vázáním. Lenka šátky jsou utkané z kvalitní 100% bavlny, jejich gramáž je vyšší, a i přesto nejsou vůbec tlusté. S Lenka šátky se váže a manipuluje opravdu velmi dobře, jednoduše a pohodlně. Navíc mají Lenka šátky na nošení dětí zkosené konce, takže jakmile úvaz dokončíte a zavážete, nevznikne Vám zbytečně velký uzel. Uzel dobře drží, nepovoluje, šátek je poddajný, krásně kopíruje tělo děťátka a poskytuje mu dokonalou oporu. V neposlední řade je nutné poznamenat, že Lenka šátky mají nádherný moderní design, a proto budou krásnou ozdobou každé nosící maminky :-)

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde