Recepty pro děti

Be Lenka logo Be Lenka
27.05.2019
Recepty pro děti

rychle_obedy_pre_deti_1100x602

Když se narodí miminko, život ženy se od základů zcela změní. Vše se točí kolem dítěte. Ještěže existuje mateřské mléko, alespoň maminka vedle všech těch povinnostech nemusí pro svého drobečka ještě i vařit :-)

Kojením dítě v prvních dnech a měsících svého života dostává do svého organismu všechny potřebné živiny, které jsou nezbytné pro jeho zdraví a správný růst. Vývojem miminka však jednou nadejde ta chvíle, kdy je třeba kromě kojení přejít i na první příkrmy. Postupně jak dítě roste, rostou i požadavky jeho těla pro pestrou stravu. Máme pro vás pár tipů na recepty pro děti.

Recepty pro děti do 1 roku

Ve věku do jednoho roku miminko pije mateřské mléko, nebo pokud ho maminka z různých důvodů nekojí, pije umělou náhradu mateřského mlíčka. Zmíněné první příkrmy je vhodné zavést od ukončeného šestého měsíce věku dítěte. Hlavní složkou příkrmů je zelenina, ovoce přidáváme až později. Skvělou stravou pro děti na začátku přechodu z mateřského mléka na jinou stravu, jsou polévky. Jejich konzistence je tekutá až mírně hustá, dětičkám se polívky snadno papají.

Abychom miminko úspěšně přivykli jíst zeleninu, používáme ji všude, kde je to jen možné. A neplatí to jen doma v kuchyni. Nejlepší je, pokud děťátko poznává zeleninu nejen na vlastním talíři, ale také v obchodě či v dětských knížkách. Zeleninu pro děti připravujeme jako hlavní pokrm, v polévkách, omáčkách, v pomazánkách nebo z ní děláme placky. U dětí platí, že jim rodič jde vždy příkladem, proto je super, pokud dítě vidí i své rodiče často jíst zeleninu a ovoce. S oblibou je tak bude napodobovat a to je základem úspěchu zavádění nové stravy do dětského jídelníčku :-)

Když si dítě navykne jíst zeleninová jídla, vhodné je pokračovat obilovinami ve formě různých kaší. Nejlepšími jsou kaše z rýže, jáhel, které jsou bezlepkové, a tak jej mohou konzumovat i celiatici, výborné jsou kaše z vloček. Nejideálnější je kaše zbytečně nesladit. Pokud se dítě naučí jíst neslazené kaše, vyhráli jste. Ve třetím měsíci přikrmování zavedeme do jídelníčku dítěte také bílkoviny. Nacházejí se v luštěninách, ve vajíčku a také v kvalitním mase.

Recepty pro děti od 1 roku

Děti od dvanáctého měsíce by měly mít ve svém jídelníčku mnohem více potravin, než jaké jedly dosud. Organismus ročního a staršího dítěte potřebuje nutně širší spektrum živin. Trávicí systém dítěte je již od tohoto věku zralejší a vyspělejší. Sice to neznamená, že nyní můžeme bez obav obohatit jídelníček ročního dítěte o pizzu, hranolky či fastfoodové jídla, ale o to víc by měli rodiče dbát na zdravá jídla pro děti.

Platí pravidlo, že zelenina by měla tvořit hlavní část stravy dítěte. Zeleninu mohou rodiče podávat na mnoho způsobů, od pyré, polévek, pomazánek až po zeleninové koláče a placky. Nezapomínejme ani na syrovou zeleninu a ovoce, kterou mohou děti papat i "jen tak", nebo jako salát. Pokud rodiče zeleninu na dětském talíři pěkně naaranžují, bude chutnat ještě více :-)

Rodiče se nejednou obávají podat dítěti potraviny, které obsahují známé alergeny. Těžko říci jednoznačně, co se smí a co ne podat, protože všichni jsme jiní a dokud u jednoho dítěte nemusí určitá potravina vyvolat vůbec nic, u druhého může způsobit alergickou reakci. Od věku jednoho roku však již rodiče mohou dítěti podávat i lepek obsažený v špaldě, ječmeni a později může přijít na řadu i pohanka, ta je bezlepková. I ořechy dobře obohatí jídelníček dítěte. Když s nimi maminka chce začít, je vhodné začít například mandlemi. Ořechy třeba namočit do vody a nechat je takto přes noc, aby změkly. Ráno je propláchneme a rozdrtíme. Přidat je můžeme například do dětského kaše.

Co se týče mléka a mléčných potravin, i ty hrají důležitou roli ve vyváženém stravování. Na začátek jsou vhodné jogurty - kvalitní s obsahem živých kultur. Velmi zdravé jsou jogurty z kozího mléka, toho se opravdu netřeba bát. Jogurty pro dítě vybíráme bílé, tedy bez příchutí. Sýrové výrobky jsou také pro dítě od 1 roku vhodné, přidáváme je v malém množství a postupně do jídel. Vhodné jsou ovčí sýry, měkký sýr cottagge, nebo slaný sýr parmezán.

 

Polévky pro děti

Polévky jsou velmi dobrým pokrmem pro děti, protože se jednoduše polykají, děti nemusí žvýkat tvrdší kousky jídla a navíc jim polévka doplní i tekutiny a dokáže je dobře zasytit.

Pro děti jsou vhodné polévky v podstatě z jakékoliv zeleniny, nejlépe z čerstvé sezónní zeleniny. Základní recept na přípravu polévky je velmi jednoduchý: na másle nebo oleji se krátce orestuje zelenina, zalije se vodou, mírně se dochutí a vaří do změknutí.

Každou polévku lze na závěr rozmixovat ponorným mixérem, pokud by mělo děťátko problém spapat kousky uvařené zeleninky. Pozor na to, jaké koření používáme. Pro děti není vhodné přidávat do jídel pikantní koření jako pepř nebo chilli. Přehánět bychom to neměli ani se solí.

 


Fazolová polévka se zeleninou

Potřebujeme: 500 g zelené fazolí, 1 menší cibulka, 1 kedluben, 2 mrkve, 3 menší brambory, 20 g másla, špetka soli.

Postup: Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno. Ve větším hrnci rozpustíme máslo a orestujeme na něm nakrájenou cibulku. Přidáme všechnu ostatní zeleninu, promícháme a krátce vše orestujeme. Zeleninu v hrnci podlijeme trochou horké vody a dusíme asi deset minut. Zalijeme přiměřeným množstvím vody, osolíme, opepříme podle chuti a vaříme přibližně třicet minut, dokud zelenina nezměkne. Na závěr přidáme petrželku, promícháme a podáváme.


Mrkvová polévka s vajíčkem

Příprava mrkvové polévky pro děti je jednoduchá, zvládne ji i zcela nezkušený kuchař :)

Potřebujeme: 6 kousků mrkve, 1 vajíčko, 2 polévkové lžíce rýže, sůl, olej nebo máslo, voda

Postup: Očistíme a omyjeme mrkev a nastrouháme ji nahrubo. Rýži omyjeme. V hrnci rozpálíme trochu oleje nebo másla, na kterém krátce orestujeme nastrouhanou mrkev. Přidáme rýži, krátce promícháme a zalijeme vřící vodou. Mírně osolíme a vaříme do změknutí. Na závěr přidáme syrové vajíčko, vícekrát promícháme a ještě krátce povaříme. Před podáváním můžeme rozmixovat ponorným mixérem.


Špenátová polévka s noky (nebo bez nich)

V případě špenátu platí, že buď ho děti milují nebo nesnášejí. Špenátová polévka je však velmi zdravá a protože chuťové pohárky malých dětí ještě nejsou stejně vybíravé jako nás dospělých, při správné přípravě této polívky můžete na ni své dítě navyknout poměrně jednoduše. Nebo se může maminka ohánět pohádkou o Pepkovi námořníkovi a jeho svalech, které získal díky špenátu :-)

Potřebujeme: 1 svazek čerstvého špenátu (nebo mražený špenátový protlak), 1 vajíčko, trochu oleje, sůl na dochucení. Obvykle se do této polívky přidávají i 2 stroužky propasírovaného česneku, ale u malých dětí mohou nadělat více škody než užitku.

Noky: 1 vajíčko, 1 polévková lžíce strouhanky, 1 polévková lžíce polohrubé mouky

(Noky by nejmenší děti asi nesnědly, takže si je může připravit maminka pro sebe :-))

Postup při čerstvém špenátu: Do hrnce nalijeme olej a opečeme na něm česnek - pokud česnek nebudete do polévky dávat, stačí přidat očištěný čerstvý špenát a zalít horkou vodou. Přidáme trošku pečiva rozděleného na menší kousky - splní funkci zahuštění polévky. Osolíme a krátce povaříme. Do vřící polévky přidáme 1 vajíčko a mícháme, krátce povaříme. Rozmixujeme ponorným mixérem.

Postup při mraženém špenátovém přetlaku: Do hrnce vložíme mražený špenát, podlijeme trochou vody a vaříme na mírném plameni, aby se přetlak rozmrazil. Když se rozmrazí, osolíme a zalijeme vodou, vaříme. Přidáme trošku pečiva rozděleného na menší kousky - splní funkci zahuštění polévky. Do vřící polévky přidáme syrové vajíčko, promícháme a krátce povaříme. Rozmixujeme ponorným mixérem (aby z pečiva nezůstaly v polévce větší kousky).

Příprava noků: V misce rozmícháme vajíčko, strouhanku a polohrubou mouku. Vznikne nám tužší konzistence těsta, ze kterého budeme lžičkou vykrajovat noky do polévky. Když polévka vře, z těsta lžičkou vykrajujeme noky a vložíme je do hrnce s polévkou. Krátce povaříme. Noky jsou hotové a celá polévka také, když noky vyplavou na povrch.

 

Jídla pro děti

Postupně si dítě začne jídla vybírat, o některé si bude říkat pořád a jiné bude vysloveně odmítat. Maminka se tak musí zhostit úlohy vždy připraveného šéfkuchaře :-) Co na oběd pro děti? Máme pro vás tipy na jídla pro děti - pro ty menší, ale i pro větší a starší.


Krupicová kaše
Neznáme dítě, které by ji nemilovalo, vždyť s oblibou si na ní pochutná i dospělák. Krupicová kaše je sladká, chutná a díky své konzistenci se velmi jednoduše polyká. Ideální je na snídani, tělo nastartuje do nového dne.

Potřebujeme: balení krupice, mléko - kravské nebo rostlinné, skořice nebo granko, cukr dle chuti, trošku másla

Postup: Do hrnce nalijeme mléko a dáme vařit. Krupici smícháme s cukrem a vsypeme ji do horkého mléka. Za stálého míchání vaříme, dokud kaše zhoustne. Ještě horkou kaši nalijeme na talíř, posypeme skořicí nebo grankem a na vrch poklademe tenké kousky másla. Když se máslo rozpustí, můžeme podávat.


Škubánky
V každém člověku hned vyvolávají vzpomínky na dětství. Vynikající sladká specialita, vyrobená šikovnou maminou nebo babičkou.

Potřebujeme: 1 kg brambor, 300 g hrubé mouky, 1 vajíčko, máslo na polití, moučkový cukr

Postup: Brambory uvaříme i ve slupce. Když vychladnou, očistíme je a prolisujeme. K bramborám přidáme mouku a vejce, promícháme. Těsto mícháme rukama a vytvarujeme do tvaru tenkého válečku. Z tohoto válečku odkrajujeme tenké kousky. Pokud třeba, tak je ještě jednou tvarujeme, aby byly asi jako náš malíček, možná ještě o trošku tenčí. Škubánky vkládáme do vřící vody. Když vyplavou na povrch, scedíme a vložíme zpět do hrnce. Přidáme máslo, promícháme, posypeme práškovým cukrem.

Tip: hotové škubánky můžeme smíchat i s mletým mákem nebo s krupicí.


Bramborové placky bez lepku

Bramboráky jsou chutné a příprava rodičům nezabere mnoho času. Neobsahují lepek, protože se placky připravují bez mouky.

Potřebujeme: 2 brambory, půl hrnku strouhaného sýru, 1 čajová lžička drceného kmínu, 2 čajové lžičky mleté ​​sladké červené papriky, sůl, olivový olej, případně i 2 stroužky česneku

Postup: Brambory očistíme, omyjeme a na hrubém strouhadle nastrouháme do větší mísy. Přidáme nastrouhaný sýr a promícháme, osolíme a opepříme. Plech vyložíme pečícím papírem. Z těsta tvarujeme placky a poklademe je na plech. Placky pokapeme olivovým olejem. Placky pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 ° C přibližně 30 minut.


Mléčný koktejl pro děti

Potřebujeme: 1 dl mléka (kravského nebo rostlinného), 1 dl smetany, 5 polévkových lžic jahod (nebo jiného sezonního ovoce), 3 polévkové lžíce medu

Postup: Všechny suroviny vložíme do mixéru nebo do "smoothovače" a mixujeme dohladka. Vložíme do vyšší sklenice spolu s brčkem a podáváme.

 

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde