Rebozo v těhotenství a při porodu

Be Lenka logo Be Lenka
25.04.2019
Rebozo v těhotenství a při porodu

Rebozo je název pro šátek, jejíž původ je třeba hledat v Mexiku. Už odpradávna používají ženy v Mexiku a Latinské Americe šátek Rebozo a využití tohoto šátku je opravdu různorodé. Šátek je dlouhý přibližně od 1,8m do 2,7m a široký 65cm, proto se používá i jako šátek na nošení dětí v charakteristických úvazech s krátkým šátkem.

Obsah článku

Rebozo se však používalo původně i jako šátek kolem krku nebo na přikrytí hlavy. V dnešní době šátek Rebozo využívají porodní asistentky a duly po celém světě, protože s Rebozem se praktikují speciální cvičení a relaxační techniky, které velmi příznivě ovlivňují ženu v těhotenství a její miminko v bříšku. Rebozo ale využijete i v období po porodu.

Rebozo v těhotenství

Šátek Rebozo se využívá v těhotenství na mírné cvičení, prostřednictvím kterého lze zmírnit či odstranit bolesti v oblasti kolem bříška, v bederní oblasti, ale i bolesti zad. Těhotné ženy mohou jednotlivá cvičení praktikovat jednou týdně, a to klidně po celou dobu těhotenství. V posledních týdnech před porodem se cvičení může zintenzivnit a v závislosti na subjektivních pocitech může žena cvičit i každý den. Cvičení s rebozem je bezpečné během celého těhotenství, nastávající maminky se vůbec nemusí obávat.

Navíc, pokud děťátko v bříšku není zrovna nejideálněji otočené, prostřednictvím speciální techniky je možné se šátkem Rebozo miminko pootočit tak, aby bylo uloženo co možná nejlépe a připravené na porod.

Zpevnění těhotenského bříška Rebozem

V těhotenství žena určitě ocení možnost zpevnit si bříško a tak ulevit bolavým zádům. Jakmile se těhotenské bříško ukáže, nastávající maminka si ho může pomocí šátku velmi dobře zpevnit. Využijí to hlavně ženy, jejichž miminko je už větší a tedy i bříško je podstatně těžší.

Rebozo techniky - Jak se cvičí s Rebozom?

Techniky Rebozo vycházejí z jemných kolísavých pohybů. Těhotná žena "obalí" do šátku své bříško a asistentka nebo asistent (ženě může s cvičením s Rebozom pomáhat i její partner) drží Rebozo za oba konce, přičemž jimi jemně pohybuje - v důsledku těchto pohybů se bříško mírně kolísá. Během jednotlivých cviků a technik se do Reboza zabalí buď celé bříško, nebo oblast pod bříškem, případně si Rebozo přes ramena prověsí partner a partnerka se o něj během předporodních kontrakcí opírá, přičemž táhne oba konce šátku (více o technikách si povíme níže v tomto článku) .

Relaxační techniky s Rebozem

Díky šátku Rebozo těhotná žena dokáže zrelaxovat a cítit se opravdu klidně a uvolněně. Prostřednictvím houpavých pohybů bříška se velmi dobře uvolňuje napětí v těle ženy, žena cítí příjemnou lehkost a vyplavují se také hormony štěstí. Harmonizuje se celé tělo a žena se energicky otevírá. Krevní oběh je povzbuzen, dochází ke zmírnění až k odstranění bolestí v bederní oblasti, bolestí zad, hlavy, ale techniky Rebozo pomáhají odstraňovat i otoky a pocity těžkých nohou. Pohyby bříška, které vytváříme Rebozem, velmi příznivě ovlivňují i ​​samotné miminko.

Rebozo při porodu

Šátek Rebozo dokáže velmi dobře zmírnit porodní bolesti a kontrakce, ale dokonce i pomoci miminku nalézt optimální polohu na porod. Samozřejmě, ne šátek sám o sobě, ale techniky, které se s tímto šátkem provádějí. Rebozo je proto dnes součástí výbavy mnoha porodních asistentek a dul ve všech koutech světa a pro techniky s Rebozem se rozhoduje v dnešní době stále více žen a manželských párů.

Rebozo během kontrakcí

Techniky Rebozo pomáhají zmírnit porodní bolesti a kontrakce. Při každé z technik je nutná účast i druhé osoby (porodní asistentka nebo partner).

Techniky Rebozo při porodu

Jedním ze způsobů, jak si žena může ulevit od bolesti, je, že si klekne na zem, bříško si obalí Rebozem a konce šátku za jejími zády chytí asistent. Žena se následně položí dlaněmi na zem tak, že je na všech čtyřech, nebo se může rukama a hrudí opřít o gymnastický míč. Asistent drží konce Reboza a jemně jimi pohybuje, přičemž vznikají kolísavé pohyby. Pozor, pohybovat by se mělo pouze bříško ženy. Pokud žena používá gymnastický míč, může se i sama mírně houpat ze strany na stranu.

Dalším způsobem je, že si partner přeloží Rebozo zezadu přes ramena a jeho konce nechá volně spuštěné vpředu. Těhotná žena se konců chytí, opře se hlavou o hruď partnera a během kontrakcí setrvá v takové poloze.

Rebozem se z přední strany přikryje celé bříško a vzadu na zádech se konce šátku zavážou. Tím se těhotenské bříško zpevní a žena se bude cítit jistější. Opře se zády o zeď a mírně tlačí zády do zdi.

Další technikou je "zavěšení se" na Rebozo. Na obou koncích šátku se udělá uzel. Jedna část se z horní strany přivře do dveří, aby šátek na zavřených dveřích držel. Žena se chytí druhého konce, dřepne si a stále drží konec Reboza.

Během kontrakcí před porodem se používá i Rebozo spolu se zvednutými speciálními opěradly nemocniční postele. Přes horní část opěradel se přeloží Rebozo, žena leží na posteli a drží jeho konce. Nohy si opře o opěradla. Během kontrakce mírně zvedne hlavu a táhne Rebozo.

Spinning Babies

Jednou z používaných metod se šátkem Rebozo při porodu je Spinning Babies. Tato technika se provádí především při nepostupujícím porodu, také při porodu koncem pánevním nebo i při jiné komplikovanější poloze miminka v bříšku. Prostřednictvím této techniky se děťátku napomáhá správně se v bříšku otočit, aby porod postupoval tak, jak má.

Rebozo po porodu

Rebozo v těhotenství a při porodu

Když už se děťátko narodí, maminka nemusí Rebozo zavřít do skříně a zapomenout na něj, až dokud jí opět na těhotenském testu nenaběhne druhá čárka :-) Rebozo techniky využije každá žena i po porodu. Kdy přece ženský organismus více potřebuje relax a uvolnění, než po vyčerpávajícím "porodním zápasení"? Rebozo poslouží nejen jako památka na nezapomenutelné období těhotenství a narození dítěte, ale pokud již poporodní techniky potřebovat nebudete, využijete ho na nošení dítěte nebo jako šál na krk v chladném období :)

Po porodu se Rebozo používá k relaxaci, na stěhování poporodního bříška, také jako přikrývka pro miminko, jako šátek kolem krku, či jako šátek na nošení dětí. Případně můžete Rebozo věnovat jako dárek své těhotné kamarádce nebo někomu v rodině.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde