Rebozo techniky - Jak používat Rebozo

Be Lenka logo Be Lenka
28.05.2019
Rebozo techniky - Jak používat Rebozo

Setkali jste se již s pojmem Rebozo? Pokud ano, jistě víte, jaké výborné jsou jeho účinky při správném používání. Rebozo je šátek, který se i v našich končinách čím dál tím více používá na uvolnění napětí a relaxaci během těhotenství, ale i na zmírnění bolestí při porodu. V tomto článku vám představíme Rebozo techniky a způsoby, jak se šátkem Rebozo pracovat.

Co je Rebozo

Jak používat rebozo

Na začátek je třeba představit si Rebozo, abychom věděli, s čím máme dočinění :) Rebozo je název pro tradiční šátek pocházející z Mexika, kde jej ženy používají již po staletí. Šířka tohoto šátku je 65 cm, délky jsou různé, zpravidla jde o šátek dlouhý 1,8 m až 2,7 m. Původně šlo o šátek kolem krku či na hlavu, ale postupně ženy přišly na to, že se dá využívat i na další účely. Rebozo velmi dobře slouží i jako šátek na nošení dětí, převážně na boční a zádové úvazy. Tento šátek se však používá i jako nástroj na speciální cvičení. Pomocí šátku Rebozo cvičí ženy v těhotenství speciální techniky na uvolnění napětí v těle, ulevují si od bolesti zad, nohou, od bolestí v bederní oblasti a v oblasti pod bříškem. Rebozo slouží i jako podpora těhotenského bříška, čímž se odstraňuje bolest zad, když už je bříško větší. Relaxační techniky s Rebozem navozují pocit pohody, radosti, štěstí a harmonie v celém těle. Pomocí Reboza je dokonce možné upravit polohu děťátka v bříšku při nepostupujícím porodu. Je ale nutné, aby cviky s Rebozem prováděl někdo, kdo je do speciálních Rebozo technik takříkajíc zasvěcený. Dnes Rebozo používají duly a porodní asistentky nejen v Mexiku a Latinské Americe, ale po celém světě. Asistovat těhotné ženě s cvičením může také její partner v pohodlí domova. 

Jak používat Rebozo

Jak jsme si již řekli, Rebozo se používá k praktikování speciálních cviků a technik. Naučit se je není nic složité. Těhotná žena bude kromě Reboza na cvičení potřebovat ještě jednu nezbytnou "věc": svého partnera :-) Nebo jiného asistenta. Existují specializované poradenské služby pro nastávající maminky, které nabízejí porodní asistentky, duly, případně vyškolené ženy s certifikátem, a tyto služby zahrnují i ​​techniky Rebozo, takže se budoucí maminka může svěřit do rukou odborníka. Ale jak jsme zmínili před chvilkou, pokud jde o cvičení v těhotenství a porod je ještě daleko, pohodlněji se ženě bude určitě cvičit doma s partnerem. Stačí ho naučit s Rebozem správně pracovat :) Podívejme se tedy na jednotlivé cviky. 

Rebozo Techniky

S Rebozem se cvičí techniky, jejichž cílem je zmírnit napětí v těle těhotné ženy, odbourat stres a negativní emoce, navodit harmonii, pocit pohody a lehkosti v těle a eliminovat bolesti. Cvičení s Rebozem zároveň velmi pozitivně ovlivňuje i miminko v bříšku, nejen jeho maminku. Techniky Rebozo můžeme rozdělit na relaxační / uvolňující, které se praktikují v těhotenství, a porodní techniky, které slouží k ulevení při kontrakcích a porodních bolestech.

Zpevnění bříška pomocí šátku Rebozo

Hned, jak vykoukne bříško a postupně se začne zvětšovat, bude žena pociťovat bolesti zad. Je to přirozený jev, který se objevuje s narůstajícím bříškem, protože se zvyšuje i jeho hmotnost. Velmi dobrým způsobem, jak si ulevit od bolesti zad je zpevňování bříška pomocí šátku Rebozo. Tím, že se bříško zabalí do šátku a vzadu na zádech se šátek zaváže, cítí žena větší jistotu. Bříško je zpevněné a záda jsou tak méně zatěžována.

Uvolňující cvičení s Rebozem - poloha na kolenou a na dlaních

Rebozo cvičení se zakládá na jemných kolísavých pohybech, kterými se odbourává napětí v těle ženy. Jednou z technik s šátkem Rebozo je kolísání bříška v poloze klečmo. Žena si klekne na zem na kolena a překryje si celé bříško Rebozem. Konce Reboza za jejími zády drží asistent nebo partner. Žena se položí dlaněmi na zem, ruce jsou natažené, dlaně jsou ve stejné rovině jako ramena. Asistent stojí nad ženou a jemnými pohyby kolísá bříško ze strany na stranu. Kolébat se má pouze bříško, ne celé tělo ženy.

Uvolňující cvičení s Rebozem - poloha na gymnastickém míči

Postup při této technice je stejný jako v předchozím cvičení. Žena si v kleče přikryje Rebozem celé bříško, asistent chytí konce Reboza za jejími zády. Následně se žena nepoloží dlaněmi na zem, ale horní část těla si položí na gymnastický míč. Žena se na míči kolísá mírně z jedné strany na druhou, asistent Rebozem přidržuje její bříško. 

Jak používat Rebozo při porodu

Při porodu se se šátkem Rebozo necvičí stejně, jako během těhotenství. Rebozo při porodu pomáhá při prožívání kontrakcí a silných bolestí většinou tak, že se využívá jeho tažení.

Rebozo porodní technika č.1

Jednou z technik na zvládnutí kontrakcí před samotným porodem je přeložení Reboza přes ramena partnera. Partner si zezadu přeloží Rebozo přes svá ramena, konce Reboza spustí vpředu od ramen dolů. Žena se opře hlavou o hruď partnera a během kontrakcí se silně drží Reboza.

Rebozo porodní technika č. 2

Dalším účinným způsobem na zvládnutí kontrakcí je zavěšení se na Rebozo. Na obou koncích šátku Rebozo uděláme uzel. Jeden zauzlený konec vložíme přes dveře z horní části, dveře zavřeme a díky uzlu bude Rebozo na dveřích pěkně držet. Žena chytí druhý konec Reboza, dřepne si a během kontrakce se jakoby na Rebozo zavěsí. Pomůže jí to lépe zvládnout bolest.

Rebozo porodní technika č. 3

Aby žena nabyla větší pocit jistoty a bezpečí, používá se Rebozo i na obalení bříška. Žena si Rebozem obalí celé své bříško, konce šátku vzadu na zádech zaváže na uzel. Opře se zády o zeď a mírně tlačí zády do zdi.

Rebozo porodní technika č. 4

Kromě bříška se Rebozem přikrývá a kolísá i maminčin zadeček. Těhotná žena si klekne na zem, ruce a hlavu si položí také na zem, zadeček je nahoře. Asistentka se nachází u hlavy maminky, Rebozem "obalí" její zadeček a konci Reboza dělá jemné kolísavé pohyby.

Rebozo porodní technika č. 5

Během kontrakcí před porodem se používá Rebozo ispolu se zvednutými speciálními opěradly nemocniční postele. Přes horní část opěradel se přeloží Rebozo, žena leží na posteli a drží jeho konce. Nohy si opře o opěradla a během kontrakce mírně zvedne hlavu a současně táhne Rebozo.

Rebozo porodní technika č. 6

Rebozo se položí rozprostřené na postel nebo na žíněnku/matraci na zem. Těhotná žena si na Rebozo lehne tak, aby měla "obalený" záda a aby konce Reboza měla po bocích svého bříška. Asistent se postaví nad ženu, chytí oba konce Reboza a dělá nimi mírně kolísavé pohyby.

Technika Rebozo Spinning Babies

Jednou z velmi často používaných metod se šátkem Rebozo při porodu je Spinning Babies. Tato technika se provádí především při nepostupujícím porodu, také při porodu koncem pánevním nebo i při jiné komplikovanější poloze miminka v bříšku. Prostřednictvím této techniky se děťátku napomáhá správně se v bříšku otočit a najít tak optimální polohu pro porod.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde