Přípravky na podporu laktace - Jak zvýšit tvorbu mléka?

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Přípravky na podporu laktace - Jak zvýšit tvorbu mléka?

Když se ženě netvoří dostatek mateřského mléka, nejen že nebude schopna své dítě nakrmit dosyta, ale její děťátko bude svou nespokojenost s nedostatečným tokem mléka dávat hlasitě najevo. V tomto článku vám představíme prostředky, pomocí kterých je možné zvýšit tvorbu mléka.

Obsah článku

Podpora laktace pomocí bylinek

Naše matka příroda ukrývá poklady na léčení všeho. Nevynechává ani oblast laktace. Existuje množství bylinek a rostlinek, pomocí kterých můžeme zvýšit tvorbu mateřského mléka. Jsou 100% přírodní a žena se proto nemusí obávat přidaných přísad.

"Laktační" tříkombinace - kmín, fenykl, anýz

Tyto bylinky se používají ve formě čaje, kmín i jako kmínová polévka. Mají velmi dobrý vliv na trávení, účinkují proti křečím a plynatosti. Fenykl a anýz navíc podporují sekreci žláz, proto ovlivňují i ​​ mléčné žlázy a napomáhají zvýšení tvorby a toku mateřského mléka. Je ale velmi důležité užívat tyto bylinky opatrně, protože na citlivější dětičky mohou při vyšších dávkách působit opačně - způsobí nadýmání. Pokud by matka zpozorovala tento problém, měla by užívání kmínu, anýzu a fenyklu vysadit.

Jestřabina lékařská

Tuto bylinku používaly už naše staré a prastaré mámy, právě pro její pozitivní účinek na zvyšování množství mléka. Jestřabina pomáhá i při nedostatečném vylučování mléka. Její mírným negativem je, že působí močopudně. Vhodné je připravit si odvar z 15 g jestřabiny a 500 ml vody. Jestřabina bývá součástí téměř každé čajové směsi na podporu kojení. Neměla by se užívat více než dvakrát denně.

Pískavice a benedikt urychlují tok mléka

V našich končinách nejsou pískavice (řecké seno) a benedikt lékařský velmi rozšířené a používané, ale jde o velmi doporučované bylinky. O jejich pozitivních účincích na zvýšení tvorby mléka, podpory kojení a urychlení toku mléka mluví také odborník ze Světové zdravotnické organizace (WHO) doktor J. Newman.

Už ve středověku užívaly kořen rostlinky benedikt především náhradní chůvy, které kojily cizí miminka. Výhodou pískavice a benediktu je, že účinkují poměrně rychle a už o 3 - 4 dny od začátku užívání může žena pocítit výraznější změnu v tvorbě mléka. Nejlépe bylinky fungují, když je maminka požívá najednou a nikoli pouze jednu z nich. Bylinky lze sehnat ve formě sypaného čaje nebo jako tinkturu.

Homeopatika na podporu laktace

Je pravda, že co se týče homeopatií, někteří jsou za, jiní výrazně proti. Pokud jste však homeopatii nakloněni, i z tětcho doplňků si můžete vybrat přípravky na zvýšení tvorby mateřského mléka.

1. Ricinus communis 5CH

doporučeno užívat pět kuliček třikrát denně pod jazyk, ale pouze do té doby, dokud se mléko začne tvořit ve zvýšeném množství.

2. Agnus castus 5CH

účinnou látkou je Vitex jehněčí - Abrahamův keř, doporučené dávkování je pět kuliček třikrát denně pod jazyk.

3. Tříkombinace homeopatik:

Phytolaca 5 CH + kopřivka Rens 5 CH + Lac caninum 5 CH - doporučeno užívat třikrát denně mezi hlavními jídly. V ústech nechat rozpustit pět kuliček z každého. Phytolacu neužívejte více než tři dny, zbývající dvě můžete i déle.

Výživové doplňky na podporu laktace

Na trhu dnes každá maminka sežene několik výživových doplňků s obsahem aktivních látek, které se starají o zvýšení tvorby mléka.

Lecitín

Lecitin se užívá i jako prevence ucpání mlékovodů. Snižuje lepivost mléka tím, že zvýší množství polynenasycených mastných kyselin v mléce.

Tablety More Milk Plus

Jde o výživový doplněk, který slouží na podporu kojení. Jak z názvu plyne, zvyšuje tvorbu mateřského mléka. Tablety obsahují rostlinné výtažky, které stimulují mléčné žlázy. Z obsažených bylinek dominuje pískavice (řecké seno), o účincích pískavice jsme mluvili výše. Kapusly obsahují fenykl, jeřabinu a kopřivu.

Aloisie třílistá - Aloysia triphylla

Přípravek s dobrým zaměřením na zdraví ženy - matky. Má uklidňující účinek na nervový systém, podporuje laktaci - tvorbu mléka, harmonizuje činnost srdce. Zároveň zklidňuje i psychiku ženy, odbourává stres a účinkuje také proti plísním Candida albicans, které zvyknou potrápit kojící ženy.

Mateřské Mléko +

Naliate prsia

Pilulky na zvýšení tvorby mléka s obsahem pískavice, benediktu lékařského, moringy oleifera. Jde o přírodní produkt, veganský (100% rostlinného původu). Neobsahuje konzervační látky, barviva, sladidla, dochucovadla, mléčné produkty, vejce, kvasnice, pšenici, kukuřici ani želatinu. Tento výživový doplněk užívají dospělí v dávce 2 pilulky denně. Pilulky je třeba užít vcelku a zapít dostatečným množstvím vody.

Titulná snímka článku: Pixabay.com

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde