Přibírání v těhotenství

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Přibírání v těhotenství

Podle lékařů je ideální do porodu přibrat 9 a maximálně 13 kilogramů. U každé ženy je to však individuální. Důležité je, abychom jedly vyváženě a pravidelně, a určitě se nedržely zásady: "Jím za dva".

Obsah článku

Přibírání je téma, na kterou jsme my ženy obzvlášť citlivé. Každá z nás touží po ideální postavě. Bohužel, během těhotenství se nárůstu hmotnosti neubráníme. Roste v nás nový človíček z masa a kostí, který výrazně zamává s čísly na naší váze, ale také s chuťovými pohárky.

Podle odborné literatury bychom během těhotenství měly přibrat 9 až 13 kilogramů. U každé ženy je to však individuální. Kolik v těhotenství přibereme, závisí na mnoha okolnostech. Roli nehraje jen genetika či metabolismus, ale i způsob stravování a psychický stav budoucí maminky.

Přibírání podle trimestrů

Vaši hmotnost bude během těhotenství sledovat i váš ženský lékař, který vás jistě upozorní, pokud čísla na váze budou neúměrně stoupat. Existují doporučení, kolik kilogramů by žena během jednotlivých trimestrů měla přibrat. Váha by měla narůstat postupně, přičemž největší "skok" nastane během třetího a šestého měsíce těhotenství.

Trimestr
Nárast váhy v kg
% z celkového nárastu hmotnosti
1.trisemester 1 - 2 kg 10%
2. trisemester 5 – 8 kg 50% – 60%
3. trisemester 4 – 5 kg 30% – 40%

Ptáte se, proč tolik kilogramů, když dítě po narození váží pouze 3 až 4 kilogramy? Podle odborníků třetina z těhotenské váhy připadá novorozenci, plodové vodě a placentě, a zbývající dvě třetiny souvisí s tělesnými změnami, díky kterým se naše tělo připravuje na porod a kojení. Pojďme si to rozměnit na drobné.

Část váhy
Kg
Dítě cca. 3,5 kg
Placenta 0,7 – 1,2 kg
Děloha 0,9 kg
Plodová voda 0,8 – 1,2 kg
Prsa 0,4 – 1 kg
Tuk 4 kg
Zadržené tekutiny 0,9 – 1,2 kg
Zvýšený objem krve 1,2 – 1,5 kg

Toto jsou ideální parametry pro ideální těhotenství. Ale řekněme si upřímně, což je ideální? Každá žena prožívá těhotenství jinak. Některé ženy kvůli silným ranním nevolnostem během prvního trimestru nepřibírají vůbec, dokonce zhubnou. Naopak jsou ženy, které mají během prvního trimestru takové chutě, že by snědly celou ledničku a i sousedovu, kdyby mohly :-)

Dieta během těhotenství

Tyto výkyvy se v druhém trimestru ustálí, žena už nepociťuje takové návaly hladu a zmírňují se i ranní nevolnosti, které postupně zcela vymizí. Když si právě v tomto období žena nastaví svůj jídelníček, "škody" na váze po porodu budou minimální. V žádném případě by žena během těhotenství neměla držet dietu! Může tím uškodit nejen sobě, ale zejména miminku. Důležité je jíst vyváženou stravu bohatou na sacharidy, tuky, bílkoviny a vitamíny, a hlavně jíst pravidelně. Vyhýbejte se fastfoodům, sladkostem a polotovarem.

Bezpečné přibírání na váze

Jak jsme již výše zmínili, během těhotenství se doporučuje přibrat 9 až 13 kilogramů. Tento nárůst je ideální pro ženu, která má BMI v hodnotě od 20 do 24,9, čili má normální hmotnost. Ženy s podváhou mohou přibrat o pár kilogramů více, přičemž obézním ženám se doporučuje přibrat maximálně 9 kilogramů.

Jak vypočítat BMI?

BMI vypočítáme, když svoji hmotnost vydělíme výškou v metrech vynásobenou dvěma.

BMI = hmotnost / výška na druhou (v metrech)

BMI před otěhotnenímKategorieDoporučený nárůst v těhotenství
menej ako 18,5 podváha 12,5 – 18 kg
18,5 – 24,9 normální váha 11,5 – 16 kg
25 – 29,9 nadváha 7 – 11,5 kg
viac ako 30 obezita 5 – 9 kg

Říkáte si, že to není fér? Proč štíhlé ženy mohou přibrat během těhotenství více než ty oblejší? Jde o to, že pokud má žena během těhotenství vysokou hmotnost, hrozí jí různé zdravotní komplikace jako vysoký krevní tlak, těhotenská cukrovka, preeklampsie a podobně.

Slabé přibírání v těhotenství

Pokud se těšíte, že jste během těhotenství přibrala méně než doporučených 9 kilogramů a vaše váha před otěhotněním byla normální, nemáme pro vás dobrou zprávu. Podle odborníků ze zahraničí hrozí až v 63 procentech těchto těhotenství, že děťátko bude později obézní. Platí to i naopak - pokud maminka přibere víc, než je doporučeno, též její děťátko může mít v pozdějším věku problém s nadváhou. Suma sumárum: není dobré ani mnoho, ani málo přibrat. Proto si třeba váhu během celého těhotenství hlídat a sledovat.

Přibírání v těhotenství při dvojčatech

Dvě děti v bříšku = dvakrát větší hmotnost? I v tomto případě je to velmi specifické. Každopádně se během těhotenství s dvojčaty doporučuje přibrat od 15 do 20 kilogramů, protože čekáte dvě děti s vlastním plodovým obalem, plodovou váhou i placentou. Váhového přírůstku se nemusíte obávat, po porodu minimálně polovina z vás odpadne :-)

Těhotenství je výjimečné období pro každou ženu. Jak se však říká, není to nemoc, tak pokud nejste na "rizikovém", určitě si můžete svoji váhu hlídat i cviky pro těhotné či dlouhými procházkami. Ale jak jste se mohly dočíst v tomto článku, netřeba to zas přehánět. Jednoduše vše s mírou.

A neobávejte se, váha vám po porodu půjde dolu. Už jen tím, že se vám narodí miminko, se kterým odejde i plodová voda a placenta, se zbavíte několika kilogramů. A když budete kojit a vaše tělo se začne po pár týdnů po porodu odvodňovat, budete s "pokroky" na váze určitě spokojená. Nemluvě o tom, že se kolem svého malého drobečka jistě mnoho "naběháte", a tak spojíte příjemné s prospěšným :)

Přihlaste 10% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde