Porod doma nebo v porodnici?

Be Lenka logo Be Lenka
28.05.2019
Porod doma nebo v porodnici?

 Porod je něco, co se myslí ženy prohání již od začátku těhotenství. Na úplném začátku ještě sice detailně na porod nemyslíme, ale čím více nám roste bříško, tím více se jím začneme detailně zabývat. Pokud jde o prvorodičku, je přirozené, že se porodu i trochu obává, vždyť je to pro ni něco dosud neznámé. Kromě toho, že žena hledá informace o tom, jak porod probíhá, jak zvládat kontrakce nebo jaký je postup v případě sekce, stále častěji se ženy zabývají porodem doma.

 

porod_doma_porodnica_1100x602

 

 

Domácí porod - ano nebo ne?

Když se řekne domácí porod nebo porod doma, tyto dvě slovíčka rozdělí lidi na dvě skupiny. První jsou ZA všemi deseti, druzí jsou absolutně PROTI němu. Hlavním důvodem, proč jsou lidé proti, je ve většině případů strach z nepředvídaných komplikací, které se během domácího porodu mohou stát, no a protože v pohodlí domova většinou nemáme v šuplíku potřebné profesionální lékařské vybavení, a v podstatě s ním ani sami nevíme zacházet, může být komplikace ohrožením života matky nebo dítěte.

Všichni víme, že porod v žádném případě není chvilková sranda. Žena při něm prožívá opravdu velké bolesti. Proto pokud plánuje domácí porod, musí se pro něj rozhodnout skutečně vědomě a zodpovědně, zvážit svůj zdravotní stav, ale i stav dítěte. Porod doma je vhodný pro ty ženy, u kterých těhotenství probíhá normálně a bez komplikací. Žena si musí opravdu důvěřovat, mít stoprocentní důvěru ve své tělo, ve své miminko a v celý proces porodu. Nastávající maminka musí intuitivně cítit, že rodit ví a dokáže a že dítě se dokáže narodit. Ženská intuice umí být silná, proto je třeba ji poslouchat.

Výhody domácího porodu

Mnoho žen, které už jedno své dítě přivedly na svět v nemocnici - porodnici, se podruhé rozhodují, že ve zdravotním zařízení již rodit nebudou a nechtějí a raději půjdou cestou domácího porodu. Bohužel, ačkoli nechceme v žádném případě podceňovat české porodnice, pravda je taková, že s většinou z nich maminky nemají právě nejlepší zkušenosti - až na pár výjimek (soudíme podle vyjádření maminek, které nám o svých porodech povídaly). Domácí prostředí je naproti tomu něco, co je nám velmi dobře známé. Je to naše působiště, je to náš úkryt, naše místo, kde všechno známe a kde se proto cítíme bezpečně. Toto je jeden z hlavních důvodů, proč se ženy rozhodují rodit doma. V takovém bezpečném prostředí probíhá porod v drtivé většině případů pro maminku i děťátko optimálně. Porod doma spadá pod jednu z oblastí tzv. přirozeného mateřství. Tím, že se děťátko narodí doma v matce známém prostředí, za přítomnosti otce a případně i pár dalších nejbližších členů rodiny, které si maminka vybere, přičemž se do procesu porodu nezasahuje žádnou "umělou zdravotnickou záležitostí"(jako třeba léky, infuze...), je to opravdu v největším souladu s přírodou.

Těhotné ženy se rozhodují pro domáci porod i proto, že se během první doby porodní můžou neomezeně pohybovat po svém bytě/domě, uložit se do polohy, jaká jim během kontrakcí vyhovuje a na místě, kde chtějí. Mají na sobě své vlastní oblečení a ne nemocniční plášť, jaký by dostaly v porodnici. Můžou si pomáhat gymnastickým míčem v ložnici, opřít se o kuchyňskou linku, nebo se uklidňovat hlazením jejich chápajícího pejska :-)

Výhody domácího porodu pro miminko

Domácí porod přináší výhody i pro samotného novorozence. Pro dítě, které přichází na svět doma, je takový porod jistotou, že svět je bezpečné místo a že dítě je milované. Dítě se od úplného začátku svého života jakoby pozitivně "naprogramuje" a má možnost stoprocentní vazby se svou maminkou. Nikdo ho od ní nebere pryč. Internet je plný dojemných videí z domácího porodu, kde se můžete přesvědčit, jaké spokojeny jsou maminky i čerstvě narozené dětičky po úspěšném zvládnutí porodu doma.

Zdravotník nebo "pouze" manžel?
Přestože se žena cítí doma maximálně bezpečně, přece jen je spokojenější, když má u sebe během porodu dalšího člověka, který jí asistuje, povzbuzuje ji a pomáhá jí. Tímto člověkem je jako první manžel nebo partner. Jsou manželské páry, které se rozhodnou přivést děťátko na svět bez pomoci odborníka, což je samozřejmě možné - pokud jsou vyloučeny jakékoli zdravotní komplikace. Například pokud má žena cukrovku, nízký nebo naopak vysoký krevní tlak, užívá léky na ředění krve nebo na srdce a podobně, tehdy bude pro ni bezpečnější rodit v porodnici nebo doma za přítomnosti odborného zdravotního asistenta. Málokdo si přece troufá na domácí porod bez dohledu odborníka a potřebného vybavení.

Asistovaný porod
Většina domácích porodů probíhá asistovaně. Asistovaný porod znamená, že ženě během porodu asistuje odborně vyškolený a zkušený zdravotník - porodní asistent nebo porodní asistentka. Jejich úkolem je dohlížet na průběh porodu a zvážit, v jakém případě je třeba jít do nemocnice. Pokud se žena rozhodne rodit doma, je dobré dohodnout si v dostatečném časovém předstihu služby porodního asistenta.

Příprava na porod doma
Na domácí porod je třeba připravit se. Nejen psychicky, ale zejména pořídit vše, co budeme během porodu potřebovat. Většinu nezbytných věcí s sebou přinese porodní asistentka, řeč je zejména o sterilních rukavicích, materiálu na šití, dezinfekčním roztoku, svorce na pupečník, gynekologických zrcadlech a dalších nástrojích.

Samotná rodička by měla připravit následující: bavlněné ručníky a prostěradla, fólie na přikrytí postele (nebo na ochranu podlahy), deka pro děťátko, plenky, ohřívač, vhodná nádoba na placentu, odpadkové pytle, porodnické vložky, dětské kapky na ošetření oček novorozence. Samozřejmostí je také zabalena taška do porodnice, kdyby se stalo, že nastanou komplikace a bude nezbytné rychle se přesunout do porodnice.

Průběh domácího porodu
Jak jsme zmínili, ve většině případů se u nás vČeské republice uskutečňuje domácí porod za asistence porodní asistentky. Rodička si vybere konkrétní asistentku a setká se s ní několikrát před termínem porodu, aby se dohodly na všem potřebném. Seznámí se, rodička asistentce poskytne informace o průběhu svého těhotenství, nezamlčí nic podstatného. Porodní asistentka rodičku před porodem navštíví v jejím domácím prostředí, aby zhodnotila, zda je toto prostředí vůbec na domácí porod vhodné. V období přibližně dvou týdnů před termínem porodu je porodní asistentka neustále v pohotovosti na telefonu, kdyby žena začala rodit.

Když se už porod začne, asistentka je neustále při nastávající mamince. V domácím prostředí rodičce nejsou podávány léky proti bolesti. Porodní asistentka pomáhá ženě nalézt vhodnou polohu během první doby porodní, kontroluje krevní tlak, také srdeční ozvy plodu a otevírání porodních cest. Na zvládnutí kontrakcí se velmi osvědčily Rebozo techniky. (link na český clanok rebozo techniky)

Domácí porod se může provádět na posteli, ale většina žen zvolí raději porod do vody ve vaně. Porodní asistentka následně v druhé době porodní asistuje při samotném porodu, kdy děťátko přichází na svět, pomáhá mu vyjít z porodních cest. Kontroluje stav maminky i miminka, poranění maminky ošetří. Když se děťátko narodí, ihned je přiloženo na hruď maminky, čímž se navazuje nezbytný první kontakt, tak velmi prospěšný pro ženu i pro dítě. Porodní asistentka pomáhá při sestupu placenty a následně je ještě dvě hodiny po porodu s maminkou a miminkem, aby kontrolovala jejich stav. Pokud vše proběhlo v pořádku a bez komplikací, porodní asistentka pomůže mamince i s kojením.

Porod v porodnici

Kdo nad porodem doma nepřemýšlí, ten automaticky uvažuje o porodu v porodnici. Maminky se v dostatečném časovém předstihu rozhodují, kde chtějí rodit. Ne vždy se totiž žena rozhodne svěřit sebe a dítě do rukou lékařů v jejím městě, ale raději chce vycestovat do jiného nedalekého města. Každá budoucí maminka, která už ví, kde bude rodit, by si měla předem nastudovat potřebné informace o tom, jak to v dané porodnici chodí, co se smí a co ne a podobně. Nejlepší je poradit se přímo s nějakou maminkou, která v té porodnici už rodila. Ta přece nejlépe poskytne informace bez zkreslení a cenzury :-)

Porod v porodnici může probíhat dvěma způsoby: buď žena přivede dítě na svět přirozeně, nebo se provede sekce (císařský řez). Přirozený porod je pro ženu nejlepší, vždyť i v jeho názvu je slovíčko přirozený. Ale někdy se stane, že dojde k určitým komplikacím během přirozeného porodu, v důsledku kterých je třeba udělat sekci. Jde zejména o případy, kdy je děťátko v nevhodné poloze nebo porod nepostupuje.

Přirozený porod je způsobem přivedení dítěte na svět, při kterém se dítě dostane porodními cestami ven z dělohy a přes pochvu až ven z těla matky. Samotný porod sestává ze tří etap. Porod začíná první porodní dobou odtokem plodové vody a následně stahy dělohy, které z nepravidelných přecházejí do pravidelných. Stahy dělohy pomáhají krčku otevřít se. Krček se postupně rozšiřuje natolik, aby jím prošla hlavička děťátka. Na začátku porodu je třeba zajistit oholení vnějších částí a také střevní výplach. Po skončení každé jedné kontrakce se neustále sledují ozvy plodu, případně se soustavně monitoruje srdíčko plodu a intenzita kontrakcí. Lékař dělá přibližně každé 2 až 3 hodiny gynekologické vyšetření, kontroluje nález a také vzhled plodové vody, zda se v ní nenachází krev. Bolesti, které tuto etapu doprovázejí, někdy maminka lépe snáší ve vaně, ve sprše nebo na míči.

Když už je žena otevřená na 10 cm, nastává druhá etapa přirozeného porodu. Žena cítí potřebu tlačit a řídí se instrukcemi zdravotního personálu. Kontrakce jsou silnější a také častější. Během kontrakce svým tlačením pomáhá žena miminku dostat se ven. Hlavička děťátka se vtlačuje hlouběji do pánevních rovin. Žena cítí tlak, tlačí i břišním svalstvem během kontrakce se silným výdechem. Hlavička děťátka se dostává k poševnímu východu a vystupuje z něj. Dochází k napínání hráze, kdyby hrozilo její protržení, porodník ji po místním znecitlivění nastřihne. Po hlavičce se z těla matky dostávají ven plece a celé tělo. Z pochvy ženy vyteče zadní plodová voda. Lékař následně podváže pupečník, případně se do tohoto procesu může zapojit i manžel, který přestřihne pupeční šňůru. Děťátko uloží na bříško jeho maminky. Druhá etapa končí narozením dítěte.

Po narození dítěte se v těle matky ještě nachází placenta. Ta se z dělohy dostane z těla matky ven právě během třetí etapy porodní, což trvá zhruba do 10 minut.

Císařský řez (sekce) lze předem i naplánovat. Rodička si s lékaři určí termín a v den "D" se dostaví do porodnice na plánovanou sekci. Během císařského řezu je rodička při vědomí, dostane spinální anestézii na znecitlivění dolní části těla. Je proto možné přiložit dítě na maminku i po sekci, aby navázalo první kontakt. Sekce má i nevýhody, protože anestezie se zavádí vpichem do páteře (zjednodušeně řečeno), žena se nesmí několik hodin hýbat, zvedat hlavu a podobně - nezbytná opatření vám specifikuje lékař.

Sekce je nezbytná pokud:

  • je matka diabetička
  • matka má vrozenou srdeční vadu
  • matka má vážnější onemocnění očí
  • v minulosti již rodila císařským řezem (ne vždy je toto důvod na nutnou sekci, každá žena je individuální a o způsobu porodu v takových případech rozhoduje lékař)
  • se dítě nachází v příčné poloze
  • se dítě nachází v poloze koncem pánevním (poloha KP), tedy je otočené hlavičkou nahoru a ne dolů
  • dojde k nepříznivé poloze dvojčat
  • je plod příliš velký
  • jde o chlapce (v některých případech)
  • jde o předčasný porod nebo naopak přenášení

Jak už to bývá při všem, i sekce má své pro a proti. Snad největší výhodou císařského řezu je, že díky němu může žena porodit zdravé dítě v případě, že přirozený porod by pro dítě i matku představoval obrovskou zátěž a velké riziko.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde