Plavání v těhotenství

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Plavání v těhotenství

Je velmi dobře, pokud se žena v těhotenství věnuje nějaké pohybové aktivitě. Těhotenství přece není důvodem, aby žena přestala provozovat sport, kterému se věnovala, než zjistila, že čeká miminko. Samozřejmě se sportování v těhotenství nesmí přehánět a je nutné vyloučit cviky, které namáhají břicho, nebo při kterých se žena může velmi vyčerpat a zadýchat. Jedním z oblíbených a nejvíce doporučovaných sportů pro těhotné ženy je plavání.

Plávání v těhotenství

První trimestr těhotenství je obdobím, které je z celého těhotenství nejrizikovější, protože se utváří všechny orgány a důležité části těla miminka. Proto se i plávání doporučuje těhotným ženám až od konce prvního a od začátku druhého trimestru, tedy od 12. týdne těhotenství. Věnovat se plavání smí těhotná žena klidně až do termínu porodu, pokud se cítí dobře a pokud ji neomezují žádné vážnější zdravotní problémy.

Voda lidské tělo nadnáší a nadlehčuje, proto se ženy během těhotenství cítí při pohybu ve vodě dobře, a to i tehdy, pokud mají už velké bříško. Ve vodě dokáže žena zrelaxovat a procvičí si celé své tělo. Během těhotenství vylučuje ženské tělo hormon relaxin, který se stará o uvolnění pánve, čímž připravuje tělo na porod. Kromě pánve však tento hormon ovlivňuje všechny klouby v těle těhotné ženy, proto je doprovodným jevem během těhotenství též to, že jsou klouby jakoby měkčí, a tedy víc oslabené. Během sportovní aktivity si tedy na sebe musí dávat těhotná žena větší pozor než obvykle, protože si může jednodušeji například i vyvrtnout kotník. Při plavání je to ale jiné, protože voda nadlehčuje, a tak je plavání v těhotenství vhodné i tehdy, pokud ženu trápí například bolest zad nebo bolest kolen.

Plávaní pro těhotné

Těhotná žena se může plavání věnovat individuálně a navštěvovat bazén sama, případně s přítelkyní nebo s manželem. Druhým způsobem je zapsat se na plavecký kurz. Dnes mají těhotné ženy možnost vybrat si i z nabídky specializovaných plaveckých kurzů zaměřených na plavání pro těhotné. Na kurzu plavání pro těhotné se budou ženy potápět a plavat pod vodou, splývat, relaxovat, ale na programu jsou i různé hry ve vodě. Kromě pohybu ve vodě se ženy naučí správně dýchat, což jim pomůže zvládnout techniku správného dýchání při porodu. Tento kurz většinou organizují a vedou porodní asistentky.

Účinky a výhody plávání během těhotenství

  • díky tomu, že voda nadnáší, není plávání pro těhotnou ženu fyzicky náročné
  • při plávání nedochází k velkému zadýchání, protože plavání nezatěžuje kardiovaskulární systém
  • při plávání se žena nepotí, proto při tomto pohybu neztrácí tekutiny
  • pláváním žena nepřehřívá svůj organismus
  • plávání zmírňuje až odstraňuje bolesti zad, které jsou během těhotenství časté
  • plávání uvolňuje pánevní dno
  • pláváním si žena osvojuje správné dýchání
  • plávání v mořské vodě má příznivý vliv na pokožku těhotné ženy
  • plávání posilňuje plíce a svaly celého těla
  • plávání je dobrou částečnou prevencí vzniku křečových žil a hemoroidů
  • během plávání žena zrelaxuje, odbourá napětí či stres, může v klidu naplno vnímat miminko ve svém bříšku

Koupání v těhotenství

Těhotná žena tedy může jít bez obav jít do bazénu. Veřejné bazény a plovárny jsou ale pro vysoký počet návštěvníků neslavně známé i pro riziko vzniku infekcí v oblasti pohlavních orgánů, což může být zvláště nebezpečné v těhotenství. Opatrnosti není nikdy dost, a především během těhotenství by měla žena maximálně zaměřit pozornost na ochranu sebe a děťátka. Plavání se i díky zmíněnému riziku doporučuje ženám až od začátku druhého trimestru. V prvním trimestru, tedy do 12. týdne, by se mu měla žena pro jistotu vyhýbat.

Důležitá je i teplota voda, ve které žena plave nebo ve které se koupe, během těhotenství by neměla být teplota vody vyšší než 37 °C. Těhotná žena by neměla plavat "jako o život", to znamená, že její tepová frekvence nesmí stoupnout nad 150 tepů za minutu. V těhotenství by žena neměla dělat ve vodě žádné prudké rotační pohyby, tedy různé rychlé otočky a podobně.

Jak se chránit před infekcí v těhotenství

Během plavání v těhotenství v jakémkoliv druhu vody, ať už jde o bazén, vířivku, jezero, rybník, vodní nádrž či moře, hrozí vznik infekce nebo zánětu močových cest. A to nejen v těhotenství, ale nakazit se může kdokoliv, žena i muž. Během těhotenství je mnohem důležitější vzniku infekce zabránit a účinně se před ní bránit.

Aby se žena vyhnula nákaze infekcí, doporučuje se používat během pobytu ve vodě tampon napuštěný probiotiky. Hned poté, co těhotná žena vyjde z vody, by se měla osprchovat (pokud jsou u vody dostupné sprchy) a převléct se do suchého oblečení. Pokud žena po koupání nebo plavání ještě plánuje jít do vody, neměla by zůstávat v mokrých plavkách, ale měla by se převléct do suchých plavek. Může se tak vyvarovat různým gynekologickým zánětům.

Pozor na moře

Těhotná žena musí být velmi opatrná při plavání v moři. Nikdo nemůže předvídat, kdy přijdou silné vlny. Náraz velké vlny do bříška může plod poškodit, nebo dokonce vyvolat předčasný porod

Koupání v těhotenství není pro každou ženu

I když je plavání v těhotenství velmi prospěšné, přece jen by se mu měly některé těhotné ženy vyhnout, aby nezpůsobily víc škody než užitku. Platí to především v těchto případech:

  • Pokud těhotné žene tvrdne bříško, mohlo by plavání způsobit předčasný porod nebo potrat
  • Plavání je nutné se vyhnout při jakémkoliv špinění, i když je špinění slabé
  • Plávání je nutné se vyhnout, pokud má žena výtok, který se objevuje společně se svěděním nebo pálením

Tak jako u každého sportu v těhotenství, i zájem o plavání by měla těhotná žena konzultovat se svým gynekologem. Vždy je dobře, aby lékař věděl o tom, čemu se jeho těhotná pacientka věnuje a může ji tak usměrnit, nebo jí poradit.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde