Plánování těhotenství

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Plánování těhotenství

Na mateřskou půjdu o dva roky - i takto může vypadat plánování těhotenství. Často však jde o složitý proces, který se ne vždy podaří tehdy, na kdy si žena pozitivní výsledek těhotenského testu naplánovala.

Obsah článku

V oblasti rodičovství můžeme páry rozdělit v zásadě do dvou skupin: první nechávají všemu volný průběh, druzí se cíleně snaží a mají všechno dopodrobna naplánováno. Často manželé s rozrůstáním rodiny čekají a odkládají ho na později. V tom lepším případě se miminko podaří i na poprvé. V horším případě žena s mužem plánují a snaží se, ale vytoužené druhé čárky na těhotenském testu se i dlouhou dobu nemohou dočkat.

Plánovat příchod nového člena rodiny neznamená pouze přemýšlet nad výběrem jména a barvou zdi v dětském pokoji. Plánování rodičovství nebo plánování těhotenství je velmi složitým procesem sledování vlastního těla, neustálého počítání, měření, změn a snažení se. Dnes je plánované těhotenství jednou z nejčastěji skloňovaných témat.

Základem všeho je ovulace

Všichni, kteří se snaží počít své děťátko, musí mít na paměti, že žena nemůže otěhotnět kdykoliv během svého cyklu, ale pouze v době ovulace. Proto ačkoli existuje řada způsobů, jak plánovat těhotenství, při každém z nich jde o jedno a totéž - vystihnout ovulaci. Je důležité, aby žena znala svůj cyklus a věděla, kdy u ní dochází k ovulaci. Tělo to dává patřičně najevo několika projevy. Některé ženy dokonce pocítí, že u nich proběhla ovulace - cítí ji jako jednorázové píchnutí v pravém nebo v levém vaječníku.

Ovulace je uvolnění vajíčka z vaječníku, které je v průběhu 24 hodin připravené k oplodnění. Zjednodušeně řečeno, pokud k oplodnění dojde, vajíčko se uhnízdí v děloze a žena je těhotná, ale pokud k oplodnění nedojde, vajíčko zaniká a spolu s výstelkou dělohy se vyplaví z těla ven v podobě menstruace.

Spermie jsou schopny oplodnit vajíčko po dobu přibližně 48 hodin, proto pokud ovulace proběhla následující den po pohlavním styku, stále je velká pravděpodobnost početí. Ať už se tedy pár rozhodne pro jakoukoliv cestu k vysněnému těhotenství, základem každé jedné je "trefit se" do termínu ovulace. Ještě, že to snažení se není vůbec žádná nuda :-)

Ovulační test

Velmi často využívaným prostředkem ke stanovení ovulace je ovulační test. Zpravidla si žena dělá test pět po sobě jdoucích dní, aby mohla sledovat změnu. Ovulační test funguje tak, že z moči zjišťuje přítomnost luteinizačního hormonu. Jeho hladina se prudce zvyšuje 24 až 48 hodin před ovulací. Když je tedy ovulační test pozitivní, znamená to, že k ovulaci dojde během příštích 24 - 48 hodin.

Jak si udělat ovulační test

Pro zjištění přítomnosti luteinizačního hormonu můžete použít ranní moč, ale i denní moč, odebrán do čisté suché nádoby po desáté hodině dopoledne (nejlepší je řídit se pokyny uvedenými při konkrétním typu ovulačních testů). Před odběrem moči hodinu nepijte.

Do moči ponořte testovací proužek, ne však hlouběji, než po značku MAX. Ihned uvidíte, jak se testovací oblast zabarvuje, přičemž se zobrazí kontrolní čárka. Ovulační test je negativní, pokud je testovací čárka slabší než kontrolní čárka. Pokud je testovací čárka stejně barevně intenzivní nebo tmavší, ovulační test je pozitivní.

Symptotermální metoda

Jeden ze způsobů přirozeného plánování rodičovství je symptotermální metoda. Jak z názvu tohoto způsobu plánování těhotenství vyplývá, jde o sledování, zaznamenávání a vyhodnocování symptomů, tedy příznaků ženského těla. Jde o příznaky, které naznačují, že tělo ženy se stává plodným, a tedy nejvíce připraveným na početí dítěte. Tato metoda se používá jednak ve snaze počít miminko, ale i jako přirozený způsob ochrany před otěhotněním.

O jaké příznaky jde?

  • V první řadě je to bazální teplota, kterou si žena měří každý den ráno ještě v posteli bezprostředně po probuzení, nejlépe ve stejnou dobu. Když teplota stoupne minimálně o 0,2 ° C, je to znak, že zanedlouho proběhne ovulace a tedy žena je nejplodnější.
  • Druhým symptomem je sledování hlenu děložního čípku, jehož konzistence se s příchodem plodného období výrazně mění.

Měření bazální teploty

Bazální teplota je prvním a velmi důležitým příznakem plodnosti. Je to teplota těla bezprostředně po probuzení, kdy je tělo v klidu, odpočaté a ještě neprovedlo žádný fyzický úkon, nejedlo ani nepilo. Bazální teplota vypovídá o působení hormonů v těle ženy. Po ovulaci začne tělo produkovat více progesteronu, v důsledku čehož bazální teplota výrazněji vroste. Právě proto po naměření hodnoty vyšší minimálně o 0,2 ° C než byla hodnota předešlého měření, může žena zjistit, že je nejvíce plodná, a tedy ví, že početí má nejvyšší pravděpodobnost právě v den naměření této zvýšené hodnoty.

Nárůst bazální teploty po ovulaci trvá až do nejbližší menstruace. Bazální teplotu je nejlepší měřit si každý den po probuzení ve stejnou dobu, tehdy se naměřené hodnoty mohou nejspolehlivěji vyhodnotit.

Jak si měřit bazální teplotu?

Existují tři způsoby a vždy je nutné vybrat si pouze jeden z nich. Teplotu je třeba měřit vždy stejným způsobem. Bazální teplota se měří digitálním teploměrem v tělesných dutinách, buď v ústech, v konečníku nebo v pochvě. Nejčastěji si ženy měří bazální teplotu v ústech, hodnoty naměřené v konečníku nebo v pochvě jsou však přesnější. Nejlepší jsou na měření digitální teploměry, které dokáží hodnoty měřit na dvě desetinná místa. Většina takových teploměrů ohlásí konec měření zvukovým signálem.

Teploměry mají zpravidla i paměť, takže se k naměřené hodnotě můžete vrátit i později. Odměřenou hodnotu bazální teploty je třeba zaznamenat - můžete si na to vyčlenit zápisník, naměřené hodnoty lze zapisovat do menstruačního kalendáře, ale dnes vám na všechny možné záznamy ohledně vašeho cyklu poslouží i praktické mobilní aplikace :-) S měřením bazální teploty začněte po skončení menstruace.

Pokud žena nedostane menstruaci a bazální teplota se ještě zvýší, s největší pravděpodobností je těhotná. Prvním krokem je udělat si těhotenský test, nebo žena může jít přímo za svým gynekologem, který jí pro potvrzení těhotenství dokáže zjistit hladinu hormonu HCG z krve i na počkání.

Sledování hlenu děložního čípku

Dalším způsobem zjišťování, kdy přichází plodné období a ovulace, je sledování změn hlenu děložního čípku. Je znám i pod názvem cervikální hlen. Jde o výměšek žláz kanálu děložního čípku, jehož konzistence a vlastnosti se v průběhu cyklu vlivem estrogenu mění.

Cervikální hlen je zcela přirozeným a zdravým projevem každé ženy. Právě na základě změn vzhledu a vlastností cervikálního hlenu dokáže žena odhadnout, zda je momentálně plodná nebo ne. Hlen hraje důležitou roli ve snaze úspěšně otěhotnět :-) Vyživuje spermie a usnadňuje jejich pohyb.

Jak se vlastnosti hlenu mění

Na začátku cyklu je cervikální hlen hustý a lepkavý. Čím blíže je žena k ovulaci, tím řidší je hlen. Nejplodnější je žena tehdy, když má hlen konzistenci jakoby surového vaječného bílku. Tento plodný hlen se natahuje, je čirý, bez jakéhokoliv zápachu. Krátce po ovulaci se hlen opět začne zahušťovat a mění i barvu z čirého na bílý a z bílého na žlutý, až nakonec úplně zmizí.

Dejte sbohem alkoholu, kofeinu, kouření i lékům

Ve snaze otěhotnět by se měla každá žena chovat tak, jako by už byla těhotná, protože tak své tělo nejlépe připraví na úspěšné uhnízdění oplodněného vajíčka. Samozřejmostí by mělo být skoncování s alkoholem a kouřením, protože toto ničí nejen zdraví potenciální maminky, ale zároveň brání úspěšnému početí. Pokud by k otěhotnění došlo, v mnoha případech právě alkohol a kouření způsobují potraty na začátku těhotenství.

Je důležité, aby se žena, která touží stát se matkou, stravovala zdravě, dopřála si hodně ovoce a čerstvé zeleniny bohaté na kyselinu listovou, dostatečně relaxovala, vyhýbala se stresovým situacím a v ideálním případě vysadila i kávu, nebo ji alespoň omezila. Není velmi dobrým nápadem snažit se počít dítě v době, kdy žena bere antibiotika, je nemocná nebo dlouhodobě užívá léky. Vždy je nutné užívání léků během snahy o těhotenství konzultovat s lékařem, který je v případě potřeby může vysadit, nebo pozměnit.

Úprava hmotnosti

To, zda se vám podaří otěhotnět, nebo to chvíli potrvá, ve značné míře závisí i od vaši hmotnosti. Samozřejmě, žádný extrém není žádoucí, škodlivá je obezita, ale i příliš nízká hmotnost. Množství svalové hmoty a podíl tuku totiž ovlivňuje nejen vzhled, ale i plodnost.

Pokud má žena nadváhu, je třeba, aby se přebytečných kilogramů zbavila vhodnou úpravou stravy a cvičením. S tím však třeba začít v dostatečném předstihu, jeden měsíc před plánovaným těhotenstvím na to nestačí. Naopak, pokud je žena příliš hubená, měla by se snažit pár kilo přibrat, čímž svému tělu dodá sílu potřebnou na to, aby vynosila dítě.

Pokud je plánování těhotenství i váš případ, držíme vám palce, abyste své děťátko co nejdříve mohla nosit pod srdcem a potom i v krásném Be Lenka šátku z naší nabídky :-)

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde