Péče o šátky a nosítka

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Péče o šátky a nosítka

Všeobecně platí, že šátky ani nosítka není nutné prát často. Jednou za čas je ale nutné je přece jen vyprat a vyžehlit, aby byly čisté a pro Vaše miminko bezpečné. Pokud investujeme do kvalitního šátku nebo nosítka, chceme přece, aby nám vydržely co nejdéle a bez poškození. Proto je nutné si vždy pozorně přečíst návod na péči o konkrétní produkt, který bývá vždy uvedený na štítku nebo v přiložené brožurce.

Obsah článku

Tak jako vyžadují specifickou péči šátky na nošení dětí, stejně tak je důležité se starat i o ergonomická nosítka. Pojďme se tedy podívat, na co je potřeba při péči o nosící pomůcky myslet.

Hlavní rozdíl v tom, jak přistupovat k šátku nebo k ergonomickému nosítku, je složení materiálu. Úplně jinou péči totiž vyžaduje šátek utkaný ze 100% bavlny, než ten, který obsahuje funkční příměs, například len nebo vlnu. Máme pro Vás přehled toho nejdůležitějšího, čím je nutné se v péči o šátky a nosítka řídit.

Péče o bavlněný šátek

Šátek, který obsahuje 100% bavlnu, je téměř bezúdržbový. Doporučujeme jej převážně na nošení novorozence, protože právě čistá bavlna je k jemné pokožce velmi šetrná. Své o tom vědí i všichni ti, kteří trpí různými kožními problémy či ekzémy-lékaři vždy doporučují hlavně bavlněné oblečení, které nezpůsobuje žádné podráždění pokožky. Bavlna je však vhodná i na nošení větších dětí, klidně i během celého nosícího období (samozřejmě v závislosti na gramáži konkrétního šátku na nošení). Pokud si maminka pořídí šátek utkaný pouze z bavlny, máme pro ni dobrou zprávu-takovýto šátek je možné prát bez obav v pračce na 30-60° C, otáčky mohou být klidně i 1000 (ale více už raději ne). I když je pravda, že bavlněné šátky můžete sušit i v sušičce s použitím šetrnějšího programu, vždy se o tom raději přesvědčte na štítku konkrétního šátku. Další dobrou zprávou pro nosící maminky je to, že bavlněný šátek po vyprání a usušení nepotřebuje nutně vyžehlit, ale pokud jej přežehlíte, určitě nic nepokazíte. Žehlením dodáte šátku ještě větší jemnost, nastavte žehličku na bavlnu a uděláte dobře, když budete šátek i napařovat. Bavlna je výborným materiálem šátku na nošení novorozence a dětiček s refluxem, protože právě u těchto dětí velmi oceníte jeho bezúdržbovost-i když se může šátek rychle ušpinit, stejně rychle a bez problémů jej vyperete, usušíte a můžete nosit dále ?

Péče o nosítko vyrobené z čisté bavlny je stejně jednoduchá-i nosítko můžete prát podle výše uvedených instrukcí. Doporučujeme přezky obalit do nějaké látky, případně můžete vložit do bavlněného povlaku od polštáře i celé nosítko.

Péče o lněný šátek

Mnoho maminek se lnu obává, protože o něm "koluje" pověst ne příliš vyhovující příměsi, co se týká péče, protože je péče o len svým způsobem specifická. Je pravda, že je nutné se o len starat důkladněji než o bavlnu, ale obavy určitě nejsou na místě. Pokud maminka bude svému lněnému šátku věnovat náležitou pozornost, získá nenahraditelnou pomůcku na nošení dětí, která bude velmi nosná a funkční a navíc bude vynikajícím zachráncem během horkých dnů, ale i během chladné zimy. Lněné šátky jsou od novoty pevnější a tvrdší na dotyk. Vyžadují si zanošení, aby změkly a poddaly se, především tehdy, pokud chcete ve lněném šátku nosit novorozence. Velkým plusem této příměsi jsou termoregulační vlastnosti, díky kterým šátek v létě chladí a v zimě příjemně zahřívá. Len ale potřebuje časté žehlení, třeba i každý druhý až třetí den. Žehlením se na šátku nebudou tvořit nežádoucí sklady, které mohou způsobovat znehodnocení vláken. Po každém navázání šátku je nutné rukama šátek uhladit a poskládat – nejlépe vždy jiným způsobem. Pokud šátek obsahuje příliš příměsi lnu, není velmi vhodný k ušití nosítka. Lněný šátek perte na 60°C–pokud výrobce neuvádí na štítku něco jiného. Tato teplota se doporučuje z toho důvodu, že by při nízkých teplotách mohla povolit vazba a lněná vlákna by se mohla mírně posunout-vznikly by tak na šátku nepěkné mezírky. Ty by se daly opravit tak, že je posunete zpět na své místo a šátek opět vyperete na vyšší teplotu.

Šátek s příměsí lnu žehlete, jak už jsme říkali, každé dva až tři dny i s napařováním. Len je příměsí, hlavním materiálem šátku je bavlna, proto i při žehlení zvolte program určený na žehlení bavlny. Lněný šátek je vhodné žehlit tehdy, když ještě není po vyprání úplně suchý, ale naopak, když je ještě mírně vlhký.

Péče o šátek s příměsí konopí

Podobně jako len, i konopí má termoregulační vlastnosti. I když jde o odolný materiál, je potřeba si dávat pozor na způsob praní, protože jinak se může konopný šátek poškodit. Dávejte pozor na to, aby během praní plaval konopný šátek v dostatečném množství vody. Na praní můžete zvolit teplotu 40 – 60°C. Šátek neperte práškovým pracím prostředkem, vždy používejte tekutý, a nepoužívejte ani aviváž. I šátek s příměsí konopí je nutné, podobně jako lněný šátek, častěji žehlit (ale ne až tak často jako lněný). Pro žehlení zvolte program bavlna i s napařováním. Konopný šátek vyžaduje při pravidelném nošení žehlení tak jednou za týden, záleží na mačkavosti konkrétního šátku. Po každém navázání jej doporučujeme rukama uhladit a poskládat.

Péče o šátek s hedvábím

Velmi oblíbenou, a dá se říct, že zároveň i luxusní příměsí v šátcích, je hedvábí. Nejde o velmi častou příměs, pro kterou se maminky rozhodnou, ale je dobré vědět, jaké jsou výhody této příměsi. Hedvábí má dobré termoregulační vlastnosti, což znamená, že se velmi efektivně přizpůsobuje aktuálním teplotám ovzduší. Mírně chladí a je proto výborné na léto. Dodává šátku na nošení dětí úžasnou jemnost. Některé hedvábné šatky jsou výborně nosné, jiné jsou zase vhodné spíše pro novorozence a menší děti. Toto je dobré ověřit si u konkrétního šátku v závislosti na jeho gramáži. Hedvábí doporučujeme maminkám, které už mají s nošením nějaké zkušenosti, není to velmi vhodná příměs pro začátečníky, protože při vázání mírně klouže, takže maminka – začátečnice by se mohla u manipulace s hedvábným šátkem trošku potrápit.

Hedvábné šátky je nutné prát jen ručně ve vodě s teplotou 30°C. Vzhledem k tomu, že hedvábí jako materiálu nevyhovují náhlé změny teplot, vždy ho perte a máchejte ve vodě s přibližně stejnou teplotou vody. Na praní určitě použijte prací gel, který je určený pro praní hedvábí. Potom jej jen mírně vyždímejte, například tak, že šátek vložíte mezi dva ručníky, tímto způsobem jej zbavíte přebytečné vody. Hedvábný šátek nikdy nesušte v sušičce, ale ani ne na přímém slunci, které by z něj mohlo „vysáť" barvu. Šátek s příměsí hedvábí vyžaduje žehlení, když je ještě mírně vlhký, tedy ne úplně suchý. Vyberte program na žehlení hedvábí bez napařování a bez kropení (studené žehlení).

Péče o šátek s příměsí vlny

Každý ví, že je vlna spojená se studeným počasím a chladným ročním obdobím. Týká se to nejen teplých vlněných ponožek a svetrů, ale i šátků na nošení dětí:) Šátek s příměsí vlny hřeje a též výborně zadržuje vlhkost. Velmi dobrou vlastností vlny je to, že je antibakteriální. Vlnu ale využijete nejen na podzim a v zimě, ale klidně i na jaro a během léta-stačí si vybrat šátek na nošení dětí, který není tlustý. V létě určitě oceníte jeho termoregulační schopnosti, stejně jako schopnost odvádět pot. Vlněný šátek perte ručně ve vodě s teplotou 30°C, na praní používejte výhradně tekutý prostředek určený na praní vlny. Následně vodu ze šátku opatrně a jemně vyždímejte a šátek sušte jen rozprostřený na balkoně nebo na sušáku. Vlněný šátek na nošení dětí nežehlete.

Péče o šátek s příměsí kašmíru

Luxusní funkční příměs v šátcích na nošení dětí, která je i poměrně drahá, je kašmír. Vyniká skvělými termoregulačními vlastnostmi, v létě Vás i děťátko příjemně ochladí a naopak v zimě zahřeje. Stejně jako výše uvedená vlna, i kašmír je nosnou a též velmi pohodlnou příměsí, a to i na nošení těžších dětí.

Šátky s kašmírem perte ručně při teplotě 30°C, použít můžete prostředek určený k praní vlny. Kašmírové šatky nesušte v sušičce, ale volně rozprostřené. Žehlení nevyžadují, ani se nedoporučuje, podobně jako u vlněných šátků.

Péče o šátek s příměsemi repreve a tencel

Materiály repreve a tencel mají velmi podobné vlastnosti. Šátek s příměsí repreve i šátek s příměsí tencelu je měkký a nosný a podobně jako čistě bavlněné šátky i tyto šátky můžeme nazvat „bezúdržbové“. Obě příměsi jsou vzdušné, a proto oblíbené na nošení dětí především v letním období. Rozdíl mezi těmito dvěma příměsi je ten, že tencel je přírodním materiálem a repreve pochází z recyklovaného plastu. Tencel dokáže pohltit až 50% vlhkosti bez toho, aby zůstal výrazně vlhký. Je chladivý a na dotyk podobný hedvábí. Na rozdíl od hedvábí ale snáší praní v pračce i při vyšších teplotách. Šátky s příměsí repreve nebo tencelu perte v pračce při teplotě 40°C. Šátky není nutné žehlit, ale nic nepokazíte, pokud se je přece jen rozhodnete přežehlit. Repreve a tencel jsou velmi odolnými příměsemi, ideálními pro těžší a větší dětičky. Tyto příměsi v šátcích jsou vhodné i na šití nosítek Be Lenka.

Péče o bambusový šátek

Šátek na nošení dětí, který obsahuje příměs bambusu /bambusové viskózy, je ideální pro novorozence a též na léto. Bambus je funkční příměsí, která velmi dobře odvádí pot a má též termoregulační vlastnosti, takže se výborně přizpůsobuje okolnostem ročních období. Je důležité so uvědomit, že bambus a bambusová viskóza jsou dva rozdílné materiály, které mají i některé rozdílné vlastnosti. Pro novorozence je vhodná bambusová viskóza, která je jemná od novoty a není až taká nosná jako bambus. Naopak bambusová vlákna jsou tužší, proto šátek, který neobsahuje bambusovou viskózu, ale bambus, je nutné nejdříve zanosit. Pokud tedy hledáte nosný šátek, zvolte raději příměs bambusu, a ne bambusové viskózy.

O bambusové šátky se starejte opatrně. Doporučujeme je prát na nejnižším teplotním stupni, na program ruční praní, a ne více než čtyřicet minut. Bambusové šátky nevyžadují žehlení. Pokud budete chtít šátek s bambusem přežehlit, zvolte tzv. studené žehlení bez napařování.

 

Další rady a tipy v péči o šátky na nošení dětí a dětská ergonomická nosítka

  • Na praní používejte výhradně tekutý prací prostředek, který neobsahuje rozjasňovače ani bělící látky. Barvy by vybledly.
  • Šátky na nošení dětí a dětská nosítka perte vždy bez aviváže.
  • Nový šátek před prvním navázáním vyperte a vyžehlete, nejen z hygienických, ale i z praktických důvodů. Praním se smyjí případné drobné nečistoty, vlákna se semknou a proces výroby se tím ukončí. Šatky Lenka jsou už ale prané, takže je po převzetí můžete bez obav navázat :-)
  • Šátek i nosítko perte samostatně, nepřidávejte do pračky jiné textilie. Vždy si pozorně všímejte pokynů uvedených na štítku a řiďte se jimi při praní i žehlení. Přezky nosítka před vložením do pračky obalte do nějaké látky (poslouží například i ponožky), zabráníte tím jejich případnému obití. Můžete obalit i celé nosítko, například do čistého povlaku od polštáře.
  • Perte na nízké otáčky. Pozor u šátků s příměsí vlny a kašmíru – ty vyžadují ruční praní, nikdy je neodstřeďujte.
  • Šátky i šátková nosítka sušte nejideálněji rozložené na šňůrách na balkoně, případně na sušáku. Bavlněné šatky můžete sušit i v sušičce, vždy ale sledujte pokyny na štítku. Pokud si nejste jistí, sušením na šňůře nic nepokazíte.
  • Bavlněné šátky je dobré po prvním praní a sušení vyžehlit, další žehlení už nevyžadují. Příměsi jako len a konopí vyžadují pravidelné a časté žehlení. Doporučujeme žehlení parou, ale bambusové a hedvábné šátky určitě bez napařovaní.
  • O šátek, který obsahuje dvě a více příměsí, a o nosítko, které je z takovéhoto šátku ušito, se starejte podle nejcitlivější z použitých příměsí.
  • Když Vám přijde domů nově zakoupené nosítko, můžete v něm ihned začít nosit, nemusíte ho před prvním použitím vyprat. Samozřejmě nikdy nevíte, jak dlouho bylo nosítko v krabici, a tak po jeho vyzkoušení a po pár dnech nošení ho můžete vyprat. Materiál se osvěží a zároveň se nosítko po vysušení a vyžehlení natáhne.

Nosítko Lenka je ergonomické nosítko vyrobeno na Slovensku. Je ušité ze šátků na nošení dětí, proto se i péče o toto nosítko odvíjí od konkrétního šátku, ze kterého je ušité. Všeobecně platí, že nosítko nepereme často, ale jen v případě potřeby. Ideální je prát na 30- 40°C, nesušit v sušičce, ale jen volně, nosítko můžete jemně přežehlit.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde