Pánská barefoot obuv

Be Lenka logo Be Lenka
04.10.2021
Pánská barefoot obuv

Barefoot je staré jako lidstvo samo. Samozřejmě, tento „fancy“ název se zrodil ne tak dávno, ale princip tu byl odjakživa. Jak už anglický název napovídá, jedná se o chůzi naboso. V botách.

Obsah článku

Je to opravdu tak jednoduché, jak to zní. Není nutné za tím hledat žádnou vědu. O barefootech se toho napsalo hodně. Dokonce i my máme na blogu sekci věnující se výhradně tomuto tématu. Pokud Vás to tedy zajímá, klikněte sem a dozvíte se, co potřebujte, a ještě mnohem více.

Dříve, než Vám představíme portfolio Be Lenka obuvi pro pány, shrňme si v pár větách, co to ten barefoot je, proč je super a jaké vlastnosti mají barefoot boty.

Co je to barefoot a proč je tak super?

Jak jsme si už říkali, jedná se o chůzi naboso, v botách. Barefooty jsou tedy typ obuvi, která dokonale nasimuluje chůzi bez bot, přičemž Vaše chodidla ochrání před vnějšími vlivy. Žádné špinavé nohy, třísky v chodidlech a přitom zážitek, jako byste se rozběhli bosí. Díky ultratenké podrážce budete cítit povrch, po kterém kráčíte, jako kdyby mezi Vámi ani nebyla 4-6 mm tlustá podrážka. Noha byla evolucí udělána tak, aby měla svobodu a nic ji neomezovalo. V klasických botách nemůže pracovat správně, což vede k jejímu oslabování a důsledky se projeví na celém těle, nejen na noze. Špatné držení těla? Možná za to mohou boty. Bolest páteře? I za to mohou boty. Špatná nálada? Dokonce i za tím můžete hledat špatné boty. V barefootech se noha chová přirozeně, pracuje tak jak má, žádná její část se nepřetěžuje a benefituje z toho celé tělo. Díky neurostimulaci (ani byste nevěřili kolik nervových zakončení má chodidlo! Víc mají jen bříška palců a rty!) benefituje i mozek, dochází k rychlejším odezvám, kontrole pohybu, zlepšuje se balanc, stabilita. A mohli bychom pokračovat.

Must-have barefoot obuvi

Zero-drop

Za tímto anglickým výrazem hledejte nulové převýšení mezi patou a špičkou. Noha je v jedné rovině, váha je rovnoměrně rozložená, žádná část chodidla není přetěžována. Noha pracuje přirozeně, přesně tak jak má.

Ultratenká a flexibilní podrážka

Tento typ podrážky o tloušťce 4-6 mm zabezpečuje dokonalý kontakt s povrchem. Díky tomu je pocit chůze naboso naprosto autentický. Boty mají navíc velmi lehkou konstrukci, tak mnohokrát ani necítíte, že máte něco obuté.

Široký toe-box

Toe-box je přední část boty. Aby byly barefooty opravdu barefootmi, musí respektovat přirozenou anatomii chodidla. A tedy kopírovat jeho tvar. Proto vypadají barefooty na první pohled tak směšně. A ony přitom vypadají jen jako naše chodidlo. Prsty potřebují prostor, přirozeně se rozloží, jejich povahou není tlačit se k sobě. V barefootech mají dostatek prostoru na to, aby se rozložily tak, jak je jim od přírody určeno a aby se při chůzi mohly volně pohybovat. Všimněte si, jak se prsty chovají, když uděláte krok naboso. Roztáhnou se, aby zabezpečily lepší stabilitu. O toto je v klasické obuvi ochuzujeme. Tlačíme je k sobě a ony trpí, deformují se. Může to vést až ke vzniku vybočených palců. Ale o tomto „chutném “ tématu až dále v článku.

Žádná klenba

V barefootech nehledejte stélku s klenbou. Pokud je noha zdravá, k čemu by potřebovala berličku v podobě umělé klenby? Jen by zbytečně zlenivěla. V barefootech noha maká, klenba se přirozeně posiluje.

Tyto čtyři základní kritéria jsou must-have každé barefoot obuvi. Pokud něco z toho chybí, nejedná se o barefoot, ale o hybrid nebo napodobeninu. Při výběru buďte kritičtí a precizní. Vybíráte funkční obuv a osobně si myslíme, že jakmile jednou vyzkoušíte barefoot, vyměníte postupně všechny své obyčejné boty ☺.

V tomto článku Vám představíme Be Lenka portfolio pánské barefoot obuvi. Všechny naše boty jsou šité ručně, doma, v srdci Evropy s bohatou obuvnickou tradicí. Při jejich výrobě nezapomínáme ani na přírodu a snažíme se využívat co nejlokálnější suroviny a produkovat co nejméně odpadu. Naší vizí je, že jednou budete moct naše boty po nošení jednoduše hodit na kompost. Děláme všechno pro to, abychom se tam dostali. V Be Lenka klademe velký důraz na detail, a tak v našich botách nenajdete jen ty nejkvalitnější materiály, propracovaný detail, ale i kus nás samých. Prosím, přesvědčte se sami.

Barefooty na jaro, léto a podzim

Většina mužů preferuje teniskový typ obuvi. My v Be Lenka to víme, a proto jsme nedávno představili nové modelové řady barefoot tenisek. Kromě toho máme v portfoliu celoročky i ultralehké a pohodlné našuchovačky.

Jarní období je ideální na vytažení tenisek, i když jsou muži, kteří v teniskách fungují celoročně ☺ Po zimě přichází vítaná změna, zahazují se zimní bagančata, nohy se odlehčují (teda pokud už nejste fanoušky našich zimních modelů, u těch odlehčit nepotřebujete ☺). Všechny naše nezimní modely vynosíte od jara do podzimu, celoroční modely dokonce i v mírné zimě. Pojďme si tedy naše modely vhodné pro muže představit.

Model Stellar je jedním z nejnovějších přírůstků v naší Be Lenka rodině. Vysoce kvalitní vysoké barefoot tenisky s basketballovým lookem, které díky vysokému střihu zahřejí Vaše nohy i v přechodném období. Díky teniskovému „dunk“ vzhledu budou Vaše nohy nepřehlédnutelné. Model je unisex a vyrábíme ho ve třech barevných provedeních–Grey, Black a Red. Model šijeme ve velikostech 36-46.

Model Trailwalker jsou první turistické boty z dílny Be Lenka. Lehké unisex boty na volnočasové aktivity, vhodné jako přezutí a odlehčení po náročné túře nebo jako vycházkové boty do nenáročného terénu. Trailwalkery šijeme ve čtyřech barevných provedeních – Clay Red. Deep Ocean, Grey a Mustard a můžete si vybrat z dvanácti velikostí – 36-47.

Model Nevada je elegantní unisex model navržený speciálně pro nošení ve městě. Díky prvotřídní kůži a nové flexibilní podrážce je vhodný pro chladnější počasí. Model tedy najde své využití během podzimu a jara, ale i při mírnější zimě ve městě, Model šijeme ve dvou barevných provedeních – Chocolate a Mustard. Na výběr máte z patnácti velikostí –33-47.

Model Glide je univerzálním celoročním unisex modelem představeným mezi novinkami roku 2021. Modelem Glide představujeme novou vylepšenou podrážku s protiskluzovou úpravou. Tvar boty, konkrétně špička, taktéž prošel reworkem, abychom Vám zajistili ještě větší komfort při chůzi. Glide šijeme ve dvou barevných provedeních – Dark Brown a All Black a dostanete je v patnácti velikostech – 33-47

Model Ranger udrží Vaše nohy v pohodlí a suchu. Vyrobený z kvalitní nubukové kůže s nepromokavou ochrannou membránou a teplou podšívkou je tento model přesně to, co Vaše nohy potřebují do chladného počasí. Model Ranger šijeme ve velikostech 33-47, ve čtyřech barevných provedeních – Army Green, Dark Brown, All Black a Dark Blue. Model je unisex.

Model Entice je elegantním a nadčasovým modelem vhodným do chladného podzimního a jarního počasí. Díky prvotřídní kůži a fleecové podšívce ale Vaše nohy udrží v teple i během mírné zimy. Nová a vylepšená podrážka dělá z modelu Entice společníka, který Vás nezradí ani na kluzkém povrchu. Jednoduchý design zkombinujete do práce i na volný čas. Díky postranní gumce a poutku je obujete raz dva. Model šijeme ve čtyřech barevných provedeních – Dark Brown, Burgundy, All Black a Toffee Brown. Vybrat si můžete z jedenácti velikostí – 33-43.

Model Champ. Stylové ručně šité kožené tenisky v deseti zajímavých barevných kombinacích. Stylové barefoot tenisky ideální pro vyznavače městského stylu. Jednoduše must-have každého milovníka tenisek. Model je unisex, vhodný nejen pro muže ale i pro ženy. Barevné provedení: White, Space, All Black, Patriot – Black, Red, Gold ; Patriot – Blue & White; Brownie, Black, Latte. Model šijeme ve velikostech 33-47.

Model Prime jsou tenisky jednoduchého a čistého střihu. Model by se dal označit za typově neutrální. Navíc je i unisex. Díky jeho čistým liniím a nadčasovosti se jedná o univerzální doplněk, vhodný ke každému outfitu. V porovnaní s modelem Champ jsou méně teniskové a více ležérní. Tenisky jsou ručně šité z prémiové kůže. Vhodné jsou na různorodé volnočasové aktivity, nejsou však určené ke sportování. Dostupné jsou v šesti barevných vyhotoveních – Mustard, Red, White Crushed Comics (limitovaná edice), Grey, White a Black. V nabídce jsou velikosti 33-47.

Model Ace je naše čistě veganská řada bot. Jednoduchý a teniskový design je předurčuje k hvězdné budoucnosti. Stylové, ručně šité a unisex. Tyto látkové tenisky si najdou místo v srdci každého ochránce přírody. Mají ultralehkou konstrukci a díky látce, ze které jsou šité, jsou extra prodyšné a vhodné i na horké léto. Moderní design tenisiek Ace z nich dělá dokonalého společníka do práce i na party. Tyto tenisky jsou dokonce vhodné i na sportování. Můžete si je vzít do posilovny či na outdoorový workout. Nejsou vhodné pro extrémní sporty, při kterých dochází k namáhání podrážky. Díky lehce vyjímatelné stélce se jejich údržba stane hračkou. K dostání jsou v pěti barevných provedeních – Purple, All Black, Blue, Red a White a šijeme je ve velikostech 36-46, model Purple do velikosti 43.

Model City. Boty jsou ručně šité, z prémiové broušené kůže nebo měkkého plátna. Model City je unisex. Jednoduchý a neutrální design z nich dělá boty opravdu univerzálního charakteru. Do práce, na party i na procházky. Kožené modely jsou po naimpregnovaní vhodné do každého počasí, plátěné jsou vhodné do suchého počasí. Můžete si vybrat z barev Plum&White, Navy, Ash, Mustard&White, Tangerine (vegan), Mustard, Sand (vegan) a Black (hladká kůže). Dostanete je ve velikostech 36-47, v závislosti od modelu se nabídka velikostí může lišit.

Model Eazy. Eazy Eazy, tak it easy ☺. Tyto jednoduché, mega pohodlné slip-on byty, námi přezdívané našuchovačky, jsou ztělesněním léta. Jejich středomořský design je jednoduše top. Hodí se do práce a bezchybně doplní i sportovní look. Skvělý společník na léto a teplé meziobdobí. Model je unisex, vyráběný z prémiové kůže nebo plátna. V nabídce máme pět barevných provedení – Black, White, Sand `21 (vegan), Blue (vegan), Dark Blue Dots. V nabídce máme dvanáct velikostí – 36-47, v závislosti od modelu se nabídka velikostí může lišit.

Model Icon se řadí k celoročním modelům. V naší nabídce patří k jedním z prvních, které jsme představili, a stále se těší velké popularitě. Vhodný do každého počasí (po naimpregnovaní) a s použitím Merino vložky ho využijete dokonce i v zimě. Boty jsou unisex, celokožené, kotníkové na zavazování. Vhodné jsou na všechny příležitosti, do města, business meeting či party. Šijeme je v šesti barvách – Mustard&White, Dark Grey, Pebble Grey, Cognac, Black a Dark Brown. V nabídce máme 12 velikostí – 36-47, v závislosti od modelu se nabídka velikostí může lišit.

Barefooty na zimu

S Be Lenka zimními barefoot botami už nemusíte víc dělat kompromisy. Naše zimní modely nejenže dobře vypadají a zahřejí. Stále Vám umožní užívat si pocity z chůze naboso i když Vám bude pod nohami vrzat sníh, či dokonce když udeří tuhé mrazy.

Model Nord je unisex model, ručně šitý z prémiové kůže s hydrofobní úpravou. Zateplený je fleecem a je tedy vhodný do mírné zimy. Nordy jsou nízké, kotníkové, s efektním šněrováním. Na boku boty je šikovný zip, který zjednoduší obouvání. I když se jedná o zimní model, 4 mm „tlustá“ podrážka splňující ty nejpřísnější standardy barefoot obuvi je samozřejmostí. Nepřijdete tak o bezprostřední kontakt s povrchem a zážitek chůze naboso. Boty šijeme ve čtyřech barevných provedeních-Navy, Grey, Caramel a Charcoal a v jedenácti velikostech 36-46.

Model Winter 2.0 jsou vylepšenou verzí našich nejprodávanějších zimních bot. Střihově se tento model řadí k nižším kotníkovým botám, stejně jako model Nord. Společné mají i šněrování s tím rozdílem, že Wintery nemají boční zip a jsou zatepleny Merinem. Kombinace hydrofobní kůže a Merino vlny s membránou z nich dělá ideálního společníka do mírnějších i pořádně mrazivých zimních dní. Samozřejmostí je nová, vylepšená, protiskluzová podrážka. Tyto stylové ručně šité funkční zimní boty potěší i toho nejnáročnějšího zákazníka. Wintery dostanete ve čtyřech barevných provedeních – Black 2.0., Chocolate 2.0, Dark Brown 2.0 a Cognac 2.0. Boty šijeme ve velikostech 36-47.

Be Lenka modely vyráběné z kůže jsou vhodné i do deštivého počasí. Zimní modely jsou šity z hydrofobní kůže, která přirozeně odpuzuje vodu a zabraňuje vzniku skvrn od posypové soli. Pro zachování plné funkčnosti a prodloužení životnosti obuvi doporučujeme obuv pravidelně čistit a impregnovat.

Barefootem na halluxy

Problém s vybočenými palci jsme si namátkou nastínili na začátku článku. Co to tedy je? Pojem hallux, neboli tedy vybočený palec, je pro mnoho mužů neznámý. Můžeme se však mylně domnívat, že se jedná o čistě ženskou záležitost. Není tomu tak. Takže páni, neznalost neomlouvá ☺. Nebudeme se zde o halluxech dopodrobna rozepisovat, pokud Vás toto téma zajímá, můžete si o něm přečíst zde. Ve zkratce řečeno, vybočený prst, hallux, je deformita kostí na noze, kdy se palec tlačí směrem k ostatním prstům a u kořenu palce, na boku nohy, vzniká nepěkný hrb. Tento hrb je vlastně posunutý kloub palce. Jeden z důvodů, proč tento problém vzniká, je dlouhodobé nošení nevhodné obuvi. Ta tlačí prsty směrem k sobě, a tak je deformuje. Postupem času se prsty „vzdají a poddají“, dochází k přestavbě kostí chodidla. A tady, milí páni, končí všechna sranda. Kromě toho, že tento stav je velmi neestetický, čert to ber, je především velmi bolestivý a komplikuje výběr bot, protože všechny na hallux tlačí a potom je utrpením udělat i jen jeden krok, natož tak se vydat na procházku nebo turistiku. Nevhodná obuv je tedy jedním z důvodů, proč 23% lidí ve věku 18-65 a 35,7% lidí ve věku nad 65 trápí halluxy.

Jak se teda halluxům vyhnou, nebo zmírnit jejich projevy, pokud se už objevily? Každý dobrý fyzioterapeut Vám řekne, že je nutné cvičit. Svatá pravda. Bez cvičení se nedá vyřešit žádný zdravotní problém. Než se ale dostanete na cvičení k fyzioterapeutovi, můžete pro sebe udělat první krok – změnit obuv. Jak už asi správně tušíte, vyměňte svoje klasické boty za barefooty. Proč? Všechny atributy barefoot bot prospívají zdraví chodidla, a tedy pomáhají řešit i problémy s halluxy. Zero-drop? Nulové převýšení mezi patou a prsty klade nohu do jedné roviny, na prsty není vyvíjený zvýšený tlak, noha rovnoměrně, a hlavně přirozeně pracuje. Široký toe-box? Široká přední část boty je alfou a omegou dobrých barefootů. Prsty jsou přirozeně stavěné tak, že se v klidovém stavu roztáhnou, netlačí na sebe. A právě toto jim klasická obuv nedovoluje. Tlačí prsty k sobě, ty se namáhají a deformují a bum, problém je na světě. Široká přední část barefoot bot věrně kopírující přirozený tvar nohy prstům dává dostatečný prostor, aby se mohly rozložit a pohybovat se při chůzi. Nikde je nic netlačí, nedeformuje. Bingo! Ultratenká a flexibilní podrážka? Díky takovému typu podrážky má chodidlo dokonalý kontakt s povrchem a dochází k neurostimulaci, zapojují se všechny svaly, noha se stává silnější. Navíc se zlepšuje komunikace s mozkem, díky kontaktu s povrchem mozek rychleji vyhodnocuje zprávy, a tak i rychleji na podněty reaguje. Nošení barefootů je vlastně jako taková zdravotní masáž v botě. Stélka bez klenby? Zdravé chodidlo klenbu nepotřebuje. Právě naopak. Umělá opora klenby nohu oslabuje, noha leniví. Bez klenby noha pracuje přirozeně a klenbu si zpevňuje. Pokud Vás trápí spadlá klenba, tak určitě vyhledejte fyzioterapeuta. V tomto případě platí to samé, jako při halluxech. „Bez cvičení nejsou koláče“ ☺. Barefoot pomůže, ale problém úplně nevyřeší.

O tom, jaké benefity pro tělo barefoot obuv přináší, není pochyb. Za barefooty stojí, dovolíme si tvrdit, staletí testování v praxi. Dnešní barefoot značky neobjevily Ameriku, to ne. Ale povýšily tuto starou metodu na něco úplně nového, moderního, něco, za čím lidi šílí a musí to mít. A to je dobře. V Be Lenka máme vizi změnit obouvací návyky lidí po celém světě. Chceme, aby byli lidé zdraví, aby dělali něco pro sebe v každodenním životě, a dokonce bez toho, aby si to aktivně uvědomovali. Na potřebu kvalitní obuvi se dlouhé roky zapomínalo. Patřilo to jaksi na vedlejší kolej. Proto jsme opravdu velmi rádi, že se karty obrátily a osvěta se začala šířit rychlostí blesku. Nezapomínejme, že nohy nás celý den nosí. Celých nás, celou naši váhu. A kam jen chceme. Je na čase na ně přestat zapomínat a za tuto službu se jim náležitě odměnit. Kvalitní a funkční obuví. A v Be Lenka pro Vás máme opravdu široký výběr a rádi Vám s výběrem těch pravých bot pro Vás pomůžeme. Nevěříte? Přečtěte si recenze našich zákazníků. Lidé radí lidem, lepší reklamy není. A spokojený zákazník je naším hnacím motorem. Vaše podpora nás posouvá a hecuje. Díky tomu neustále vymýšlíme a přicházíme s novými nápady. Nejdříve plánujeme naše portfolio rozšířit o modely vhodné na turistiku. Stay tuned ☺

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde