Ovulační test

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Ovulační test

Existuje několik metod, jak se snažit počít miminko. Páry, které plánují těhotenství, mohou využívat symptotermální metodu, měření bazální teploty, ale i ovulační test. Všechny způsoby plánování těhotenství mají jedno společné - jejich cílem je určit termín ovulace.

Obsah článku

Dalo by se říci, že ovulační test je prvním testem, kterýsi zadováží žena snažící se o miminko během svého menstruačního cyklu. Tím druhým je pak těhotenský test. Ovulační test určuje, kdy je nejvhodnější čas na početí. Jinými slovy, ovulační test ukazuje, že je žena v nejplodnějším období, a tedy pár má nejvyšší šanci "udělat si miminko" :-) Ovulační test zjišťuje v moči přítomnost luteinizačního hormonu (LH). Čím je testovací čárka na testu silnější, tím je hladina LH hormonu vyšší, a tedy tím je žena plodnější.

V dnešní době mají ženy možnost vybrat si z několika typů ovulačních testů. Nejčastěji se používá proužkový ovulační test. Jiným typem je digitální ovulační test. Oba fungují na principu určování hladiny hormonu LH v moči, přičemž hlavním cílem je zaznamenat prudké zvýšení této hladiny.

Test plodnosti

Ovulace je uvolnění vajíčka, které následně začne putovat do dělohy. Samotná ovulace je otázkou několika sekund a po uvolnění vajíčka má žena 24 hodin na to, aby počala. Ovulační test se proto provádí během několika po sobě jdoucích dní před ovulací, aby bylo možné zaznamenat prudké zvýšení množství LH hormonu, což je znakem, že ovulace je "na spadnutí" a dvojice se má v tomto období snažit počít. Pokud dojde k oplodnění vajíčka spermií, vajíčko se do 10 - 14 dní po ovulaci uhnízdí v děloze a žena je těhotná. Pokud k oplodnění nedojde, vajíčko se spolu s výstelkou dělohy vyplaví ven v podobě menstruačního krvácení.

Takže z uvedeného vyplývá, že základem úspěchu je přesně vystihnout čas ovulace. Ne v každém cyklu totiž dochází k ovulaci ve stejný den. Pokud má žena pravidelný 28 - denní cyklus, ovulace nastává většinou uprostřed cyklu, tedy na 14. den, ale není to pravidlem. Během jiného cyklu může dojít k ovulaci řekněme až na 19. den. Ovulační testy jsou tedy ukazatelem toho, kdy je žena nejvíce plodná.

Plodné dny

Co znamenají plodné dny? Je to období krátce před ovulací a den po ní, kdy má partner s partnerkou nejvyšší šanci počít dítě. Hladina LH hormonu se zvyšuje, až nakonec velmi prudce vzroste, což je signálem nejplodnějšího dne. Hladina LH hormonu prudce naroste přibližně 24 až 36 hodin před uvolněním vajíčka z vaječníku (před ovulací). Den této prudce zvýšené hladiny LH a následující den jsou nejplodnější dny ženy. Tyto dva nejplodnější dny začínají v den, kdy žena testem zaznamená prudký "skok" LH. Během těchto 48 hodin je nejvhodnější čas na pohlavní styk, protože šance na úspěšné otěhotnění je maximální.

Jak funguje ovulační test

Ovulační test je založen na detekci LH hormonu z moči, ať už použijete proužkový ovulační test nebo digitální ovulační test. Proužkové ovulační testy se prodávají v krabičce po více kusech, zpravidla po 5 ks. Aby bylo měření efektivné, je třeba dělat si ovulační test přibližně pět po sobě následujících dní před ovulací. Digitální ovulační test obsahuje digitální držák s displejem a testovací tyčinky, které se do tohoto držáku vkládají na zjištění výsledku.

Ovulačný test - postup

Do čisté nádobky odebereme vzorek moči, kterou necháme chvilku odstát. Z obalu vybereme testovací proužek, držíme ho za vyznačenou část. Proužek ponoříme do moči na přibližně 10 sekund, ale pozor, ponoříme jej pouze po vyznačenou čárku MAX. Následně proužek z moči vyjmeme a položíme na nesavý povrch. V příbalovém letáčku se podíváme, jak dlouho je třeba čekat na zjištění výsledku, protože podle výrobce může být tento čas jiný. Zpravidla však jde o dobu kolem pěti minut.

Pozitivní ovulační test

Ovulační test je na rozdíl od těhotenského testu specifický v tom, že při každém správném testování se objeví dvě čárky. Neznamená to však, že test je pozitivní. Ovulační test je pozitivní, pokud testovací čárka je silnější než kontrolní čárka - testovací čárka musí mít sytější barvu než kontrolní. Pouze v takovém případě lze test považovat za pozitivní a už víte, co to pro vás a partnera znamená :-)

Negativní ovulační test

Jako v případě těhotenského testu, i ovulační test může skončit negativním výsledkem. A končí jím často, vždyť jen v jeden den vícedenního testování se zaznamená nárůst LH. Ovulační test ukazuje negativní výsledek, když je testovací čárka slabší (s nižší intenzitou barvy) než kontrolní čárka.

Může se stát i to, že testování neproběhne správně a že test nebude platný. Pokud se na ovulačním testu objeví pouze jedna čárka nebo se neukáže žádná čárka, ovulační test lze pokládat za neplatný. Na každé jedno testování je třeba používat vždy nový proužek nebo novou testovací tyčinku a řídit se při testování konkrétními pokyny daného výrobce.

Všem snažilkám držíme palce, ať se jim vše podaří tak, jak si přejí. A nezapomeňte si pak prohlédnout nabídku našeho oblečení: mikiny a bundy Lenka s praktickými a krásnými pestrobarevnými těhotenskými i nosícími vsadkami :-)

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde