Odsávačka hlenů

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Odsávačka hlenů

Malé děťátko se ještě neví samo vysmrkat. Hleny mu proto mohou nepříjemně stékat dolů a způsobovat zdravotní komplikace. Proto je důležité miminku odstraňovat hleny a soplíky. Slouží k tomu odsávačka.

Obsah článku

Děti do věku šesti měsíců dýchají nosem, nevědí dýchat ústy, proto je velmi důležité, aby měly nosík čistý a dýchací cesty průchodné. Batolata se neumí vysmrkat do věku dvou let. Nuž a příčinou často ucpaného nosu může být i alergie, která neobchází ani ty nejmenší.

Sami víme, jaké je to nepříjemné, když nás trápí ucpaný nos a když nachlazení doprovázejí hleny. Dospělí se snaží odstranit nahromaděné hleny napařováním se nad horkou vodou s přidáním vhodného vonného oleje, pokud to nepomáhá, tak berou léky ve formě kapek a sprejů do nosu. Pro malé dětičky by napařování nebylo bezpečné, proto rodiče zvolí jiné způsoby, jak odstranit hleny a soplíky z dýchacích cest dětí. Existuje několik druhů odsávaček. Ústní odsávačka, elektrická odsávačka, odsávačka na vysavač a odsávačka hlenů na baterky.

Ústní odsávačka

Ústní odsávačka byla jednou z prvních odsávaček vůbec. Je založena na principu tahu úst matky nebo otce. Jeden konec odsávačky se vloží do nosu miminka, druhý konec si rodič vloží do úst a potáhne, čímž se hleny z dutin miminka dostávají ven. Dnes už ústní odsávačka prošla modernizací, její provedení brání tomu, aby se hleny odsáté z nosu dostali do spojovací trubice. Konec špičky, který se dotýká nosu, je vyroben z pružného materiálu, který díky důslednému tvarovému provedení účinně a šetrně odstraňuje hleny z dýchacích cest děťátka. Po použití ústní odsávačky většinou stačí vyčistit pouze špičku.

Elektrická odsávačka

Dnes je velmi vyhledávaná elektrická odsávačka. Její použití se zdá být jednodušší, než v případě ústní odsávačky. Elektrická odsávačka hlenů slouží k odstranění nahromaděného hlenu v nose děťátka, zároveň urychluje hojení dýchacích cest, a tím usnadňuje dýchání.

Elektrickú odsávačku lze používat již od narození, je tedy vhodná i jako odsávačka hlenů pro novorozence. Obsluhuje se z elektrické sítě. Její použití je rychlé a jednoduché, přičemž je možné regulovat sací sílu.

Odsávačka na vysávač

Vysavač nemusí sloužit pouze k odstranění nečistot z podlahy a z koberců. Díky speciálním nástavcem se pomocí vysavače dají odstranit i hleny z dýchacích cest děťátka. Slouží k tomu speciální odsávačka na vysavač. Ta využívá sílu vysavače, kterou dokáže díky svému tvaru ztlumit na potřebnou míru. Rodiče se tedy nemusí obávat, že sací síla bude nepřiměřeně velká. Většinu těchto odsávaček lze použít na vysavač s výkonem až do 1800 W. Odsávačka na vysavač odsává i zadní hleny z nosních dutin a nosohltanu. Její výhodou je i to, že neobsahuje skleněné části, takže nemůže dojít k rozbití.

Odsávačka hlenů na vysavač díky sací síle vysavače odstraňuje hleny efektivně. Mezi její výhody patří:

  • snadné čištění, protože se dá rozložit na více částí
  • je určena pro kojence i pro dospělé
  • konstrukce je přizpůsobena na ideální odsávání hlenů kojenců
  • odsává hleny z nosní dutiny rychle a účinně

Odsávačka hlenů na baterky

Existuje i odsávačka hlenů / odsávačka soplíků na baterie. I tato odsávačka pomáhá s odstraňováním hlenů z dýchacích cest miminka. Je vyvinuta speciálně pro potřeby novorozenců, kojenců a batolat. Je spratná, proto je vhodná i na cesty. Avšak ze zkušeností maminek vyplývá, že s odsávačkou na baterie nemají nejlepší zkušenosti, protože prý podle nich slabě táhne. Nechceme však tento závěr vztahovat na všechny baterkové odsávačky. Nejlepší je vyzkoušet několik druhů, a tak budete nejlépe vědět, pro který druh odsávačky hlenů se rozhodnout.

Ilustračná fotografia: istockphoto.com

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde