Nový fenomén Barefoot

Be Lenka logo Be Lenka
02.03.2020
Nový fenomén Barefoot

Trend, kterému globálně holduje čím dál více lidí včetně mnohých celebrit, je čím dál více populární už i v České republice! Je chůze naboso či v barefoot botách jen dalším módním výstřelkem, nebo je v tom něco víc?

Průměrně aktivní člověk ujde za den 7500 kroků. Pokud si takovouto aktivitu udržíš denodenně do osmdesátky, ujdeš více než 180 tisíc kilometrů. Za celý svůj život tak obejdeš dokola celou Zemi až 5krát! Otázka však zní, v jakých botách tuto vzdálenost ujdeš?

Na tento svět přicházíme bosí a jakmile začneme chodit, téměř celý život následně strávíme v botách. Přemýšlel si ale někdy nad tím, jaký tvar má Tvé chodidlo a jak vypadá běžná bota?

Nemluvě o trendy kouscích, ve kterých se často cítíš jako v lyžácích, jen abys udělal dojem. Prsty stlačené k sobě, mozoly, následně vybočené palce či dokonce i bolavá záda. A Ty se nemůžeš dočkat, kdy už přijdeš domů a konečně se vyzuješ.

Přitom je to tak jednoduché, nechat běžné boty doma a vrátit se k podstatě, ke svobodě. Můžeš začít procházkami naboso v přírodě, projít se po trávě, kamenech, písku či kořenech stromů v lese. Takováto chůze Ti přinese úplně jiný rozměr.

Nakopne celé Tvé tělo i duši. Věř, že se budeš cítit, jako by ses právě naučil chodit. Začneš najednou přemýšlet nad každým svým krokem a dostaneš se ještě blíže k sobě. Chodit naboso je, přiznejme si, v dnešních městských podmínkách, trochu komplikované. Právě proto sahá mnoho lidí po barefoot botách, které takovouto chůzi simulují.

Široká špička = svoboda

Barefoot boty prsty nijak neutlačují a neomezují je v pohybu. Ve zkratce Ti dávají maximální komfort a svobodu pro všechny prsty. Dokonce i pro malíček, na který se v běžné obuvi často zapomíná. Vidíš i Ty ten rozdíl?

Tenká a flexibilní podrážka = radost

Speciální extra pružná podrážka, která Ti umožňuje procítit každý povrch. Zapojuješ tak při chůzi vědomě celé chodidlo. Svaly nohy pracují a hýbou se jinak než v běžné obuvi, a tím se mění i stabilita celého těla. Platí pravidlo, že čím více nerovností, po kterých chodíš, tím lépe. Takže v barefootkách se rozbitým chodníkům už vyhýbat nemusíš!

Rovná podrážka (Zero drop) = přirozený pohyb

Špička a pata jsou v jedné linii. Těžiště těla je tak v přirozené poloze a není jen nakloněné dopředu jako v botách s podpatkem. Ty u barefoot obuvi určitě nehledej.

Nízká váha boty = volnost

Chodit po světe v "kanadách" nebo v extra lehkých botách je opravdu rozdíl, který hned pocítíš. Většinou ani nebudeš vědět, že nějaké boty na nohou máš.

Nošení barefoot bot je nekonečná radost a přináší opravdu spoustu výhod. My, co jsme s tím začali, už nechceme přestat. Je to láska na první pocit. My v Be Lence jsme tomu propadli naplno a v našem botníku jiné boty najdeš už jen těžko. Případně pořádně zapadnuté prachem! Barefootky už nosí i mnohé známé osobnosti, například zpěvák Robo Opatovský, herec Janči Dobrík, herečka Dominika Morávková, či rapeři z kapely Modré hory.

Řekli o Barefootu

Ján Dobrík - herec

S barefoot jsem se seznámil při focení pro značku Be Lenka. Spolupráce s těmito mladými, kreativními lidmi začala ani ne před rokem. Mojí úlohou bylo nafotit sérii propagačních fotografií pro jejich barefooty. Od toho dne je nosím denodenně. Ne proto, že musím, ale protože chci. Obuv je pohodlná, stylová, důsledně zpracovaná. Tyto boty poutají pozornost a často se mě na ně lidé ptají. Každému z nich s čistým svědomím říkám, aby je co nejdřív vyzkoušel.

 

Dominika Morávková - zpěvačka / moderátork

Barefootky jsem začala nosit minulý rok v létě. Nejdříve jednou, dvakrát, potom jsem je za jiné už skoro vůbec nevyměnila. Kromě sportu a nějakých lesních procházek jsem je měla stále na noze. Zvykla jsem si na ně totiž velmi rychle a když jsem obula jiný druh obuvi, tak si noha zase musela zvykat na ty předešlé. Cítím v tom velmi velký rozdíl. Přiznám se, že jsem byla donedávna spíš ten „skejterský“ platformový typ, a proto, když mám chuť, obuji si pro změnu i takové boty. Ale na běžné nošení chci svým nohám dopřát volnost a zdravou chůzi. Kromě toho mě už v botníku čekají jarní Be Lenka Light Pink a na ty se imidžově velmi těším. Přeji všem odvážlivcům, kteří vyzkouší chození v barefootech Be Lenka, aby jim přinášely svobodu, radost i různá zdravotní zlepšení páteře, chůze a i ekologického myšlení.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde