Nosítko pro roční dítě

Be Lenka logo Be Lenka
28.05.2019
Nosítko pro roční dítě

V nabídce dnešních produktů na nošení je opravdu spousta ergonomických nosítek pro miminka každého věku. Rodiče si můžou vybírat nosítko pro novorozence, nosítko pro starší dítě, nebo i nosítko na celé období nošení, ve kterém lze nosit novorozence ale i třeba tříleté dítě. Mnoho maminek postupuje tak, že novorozence nosí v šátku na nošení dětí a když už dítě povyroste, zadováží mu ergonomické nosítko. Jsou ale i maminky, které se k nošení dostanou až když má jejich miminko řekněme třeba jeden rok nebo rok a půl. Jak vybrat nosítko pro roční dítě? Jaké nosítko je vhodné pro roční dítě? V tomto článku se podíváme právě na výběr nosítka pro větší děti. Ze všeho nejdřív se ale podívejme na to, jaké je roční dítě a co ve věku 12 měsíců miminko dokáže.

Roční dítě a jeho dovednosti

Když dítě dovrší 12. měsíc, z kojence se stane batole. Ve věku jednoho roku je již miminko velmi samostatné a rádo skoumá svět kolem sebe. Chce se zapájet do činností, které vidí že dělá jeho máma, jako třeba uklízení. Jelikož dítě všechno proskoumává, často se stává, že spadne a uhodí se. V tomto období je velmi důležité, aby měli rodiče otevřenou náruč pro své miminko, které se potřebuje vyplakat. Rodiče by měli poskytnou útočiště, pofoukat to, co bolí a povzbuditk dalšímu objevování:)

Tematem číslo jeden v tomto věku je prořezávání zoubků. Některé roční děti už pár zoubků mají venku, ale jiné děti mají třeba pouze jeden. Jsou i dvanácti měsíční děti, které zatím žádný zoubek nemají. Roční dítě má dobrý apetit, chutná mu a sní téměř všechny potraviny, které jedí dospělí. Akorát dítě začíná vybírat a jíst pouze to, co mu chutná. Pořád je možné dítě kojit. Když v cestě nestojí žádný problém a kojení vyhovuje mamince i děťátku, není důvod s kojením přestat. Roční dokáže sedět a drží se vzpřímeně. Leze po čtyřech, doleze kam chce, posadí se nebo se postaví a hraje si. Pomalu začíná chodit, zkouší první kroky. Taky zkouší první slůvka. Toto období je taky obdobím vzdoru, dítě prosazuje své potřeby a pokud nejde všechno tak, jak si to mimčo představuje, bude se vztekat.

Vhodné hry pro roční dítě

Pro roční dítě jsou vhodné například tyto hry:
povídání si u zrcadla
- stavění kostek
- podávání hraček z ruky rodiče do ruky miminka
- ukládání věcí do krabice nebo jejich vyndávání z krabice
- navlékání kroužků například na tyč
- hra s vkladáním různých tvarů
- poznávání maminky, tatínka a sourozenců na fotkách
- rozpoznávání zvířatek a předmětů v dětských knížkách

Jak vybrat nosítko pro roční dítě

I když miminko ve věku dvanácti měsíců začíná proskoumávat svět po vlastních, pořád potřebuje náruč rodičů a jejich blízkost. Potřebuje se i ponosit, vždyť nožky toho ještě moc nezvládnou:) Nosítko pro roční dítě by mělo být dostatečně veliké - vždy musí být zachována ergonomická poloha v nosítku, tedy nosítko musí podepírat obě kolínka. Nosítko je potřeba vybírat samozřejmě i podle toho, jak se v něm cítí maminka nebo tatínek. Zejména co se týče provedení ramenních popruhů. Dobrou zprávou ale je, že ergonomická nosítka Lenka 4ever jsou k dispozici ve dvou variantech ramenních popruhů, takže si vybere opravdu každý to, co mu nejlíp vyhovuje:-) Ramenní popruhy jsou široké s možnosti křížení na zádech, které velmi dobře rozkládají váhu dítěte, nebo popruhy klasické ergonomicky tvarované bez možnosti křížení. Pro miminka, která začínají chodit, nebo která již chodí, doporučujeme popruhy klasické - z čistě praktického důvodu. Chodící miminko bude pořád chtít nahoru do nosítka a pak zas dolů z nosítka a rodičům se tak bude lépe a rychleji manipulovat s klasickými popruhy.

Rostoucí nosítko pro roční dítě

Jelikož miminko pořád roste, jsou vhodná nosítka rostoucí. Ty je možné přizpůsobovat přesně na míru nošeného děťátka. Nastavuje se šířka i výška nosítka. Šířku nosítka Lenka 4ever lze nastavit zcela jednoduše - slouží na to stanovací šňůrky těsně nad bederním pásem nosítka, které stačí jenom stáhnout na požadovanou velikost podle aktuální velikosti dítěte a zavázat na uzel. Šířku je nutné nastavit tak, aby nosítko šlo od kolínka ke kolínku. Výška nosítka se nastavuje po bocích v horní části nosítka pomocí černých stahovacích popruhů, ketré stačí stáhnout směrem dolů. Nosítko Lenka 4ever je určeno pro děti od přibližně třetího měsíce věku a poslouží na nošení dítěte až do tří let. Rodiče jej tedy využijí opravu dlouho. Navíc je v nosítku možné nosit dítě vepředu nebo i na zádech. Pozor, na zádech lze nosit dítě jenom tehdy, kdy už samo udrží svou hlavičku a dokáže samo sedět. Nošení dětí na zádech je velmi pohodlné zejména v případě větších dětí, ale třeba tak může maminka nosit v nosítku své miminko i během těhotenství.

Nerostoucí nosítko pro roční dítě

Kdyby si maminka řekla, že nechce nastavovací nosítko, může si na nošení ročního dítěte pořídit nosítko Lenka standard nebo ještě na delší dobu nošení bude vhodnější nosítko Lenka meziverze. Standard je vhodný pro děti od tří do čtrnást měsíců, Meziverze je vhodná od jednoho roku až do dva a půl roku. Obě tyto nosítka jsou v podstatě stejná, liší se velikostí. Nerostoucí nosítko má pohodlný bederní pás a klasické ramenní popruhy bez možnosti křížení. Jeho součástí je i kapuce pro miminko, která slouží na ochranu před sluncem, větrem nebo i jako opěrka hlavičky, pokud miminko během nošení v ergonomickém nosítku usne. Nosítka Standard i Meziverze lze používat na nošení dítěte vepředu nebo na zádech.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde