Nosítko pro novorozence

Be Lenka logo Be Lenka
27.05.2019
Nosítko pro novorozence

Když vybíráme nosítko pro dítě, řídíme se tím, jak veliké je aktuálně naše miminko, kolik váží, jak dokáže rozšířit nožičky a zda již dokáže samo udržet hlavičku. Podle toho, kolik je momentálně našemu miminku, vybíráme nosítko rostoucí, nebo nerostoucí - tedy nosítko, které můžeme nastavovat podle velikosti miminka, nebo nenastavovací nosítko. Když však vybíráme nosítko pro novorozence, musíme být na sebe u výběru "přísnější" a dbát na to, aby malinkatému tělíčku novorozence bylo v nosítku pohodlně, aby dítě sedělo ergonomicky správně, aby mělo správné podsazení a taky záda a hlavičku v správné poloze. Podívejme se spolu na to, jaké nosítko vybrat pro novorozence a jak by mělo nosítko pro novorozence vypadat.

Odkdy nosit miminko v nosítku

Když chce maminka začít s nošením svého miminka, často si dává otázku, odkdy je vhodné s nošením v nosítku vůbec začít. Neublížím svému malému miminku, když jej budu nosit v ergo nosítku? Je pravda, že na nošení novorozenců je úplně nejlepší šátek na nošení dětí, jelikož ten lze dotáhnout přesně na tělo miminka tak, abychom mu zabezpečili ergonomickou polohu a správnou oporu hlavičky. Šátek je co se týče nošení novorozenců, včetně předčasně narozených dětí, dá se říci nenahraditelný - právě díky možnosti zcela přesného dotažení podle velikosti maminky/tatínka a miminka. Není to ale jediná pomůcka na nošení dětí, takže pokud vám vázání šátku na nošení dětí "nevoní", ale chcete svého novorozence nosit, můžete sáhnou po ergonomickém nosítku.

Odkdy můžeme nosit miminko v nosítku? Odpověď na tuto otázku závisí jedině od konkrétního typu dětského nosítka. Existují totiž nosítka, která vůbec nejsou na nošení novorozenců vhodná, ale rodiče je využijou až pro větší děťátko. Na druhou stranu jsou dnes k dispozici i nostka určená pro děti od narození. Novorozence budeme tedy nosit vždy jenom v takovém nosítku, které je vyrobeno na nošení novorozenců. Všeobecně se v nosítku určenému pro novorozence může nosit miminko od hmotnosti 3,5 kg. No a jelikož novorozenci velmi rychle rostou, nejvhodnější budou pro ně rostoucí nosítka, které se rostoucímu miminku velikostně přizpůsobují.

Jak vybrat nosítko pro novorozence
Už víte, odkdy je vhodné nosit dítě v nosítku. Ale přece jen je pro vás máme pomůcku, díky které vyberete na 100% správné nosítko pro své dítě. Víme, že tělo novorozeného miminka je opravdu malinkaté. Nikdy nesmíme nožičky miminka rozšiřovat do nosítka nasilu! Novorozencům pokračuje vývoj bederních kloubů, celé miminko je velice křehké a měli bychom s ním zacházet naprosto opatrně. To ale přece ví každá máma:-) Teď ale zpátky k výběru nosítka pro novorozence.

Ergonomické nosítko je určitě vhodné pro novorozence jenom tehdy, když je nastavena jeho šířka tak, že nosítko podepírá obě kolínka miminka. Pokud byste nosítko nastavili úplně na minimální šířku, ale pořád by nosítko šlo až za kolena miminka směrem k chodidlu, bylo by nosítko ještě veliké a miminko by do něj muselo narůst. Při objednávce nosítka online přes e-shop je proto vhodné miminko uložit na záda, dát mu nožky do polohy jak je má v nosítku a změřit mu vzdálenost od jedného kolena po druhé. Tato vzdálenost je požadovaná šířka nosítka. V popisu konkrétního nosítka, které sme si vybrali z nabídky internetového obchodu, vyhledáme technické parametry a pokud se šířka shoduje s našim údajem, bude nosítko pro naše miminko vhodné. Šířka nosítek pro novorozence je nastavitelná i pro větší děti, většinou je šířka, která je vhodná pro novorozence, tou minimální, na kterou jde nosítko nastavit. Postupně jak miminko roste, nastavujeme i šířku nosítka. Proto se taková nosítka označují jako rostoucí.

Zásady nošení novorozenců

U nošení dětí v ergonomcikých nosítkách i v šátcích je potřeba dodtžovat jistá kriteria zdravého nošení. Zejména v případě novorozenců a malých miminek, která jsou nošená dlouhou dobu během dne. Přiblížíme vám zásady nošení dětí:

1. Ergonomické poloha

Děťátko musí mít vždy v šátku nebo v nosítku podepřena záda. Je důležité zachovat jeho přirozené zakřivení. Novorozenci mají zakřivení páteře výraznější než větší děti. Je to přirozená poloha, v jaké bylo dítě uložené v bříšku po dobu devíti měsíců. Není se tedy potřeba obávat toho, když v šátku nebo v nosítku miminko sedí jako klubíčko:) Zároveň je ale třeba kontrolovat děťátko, aby se mu brada nedotýkala hrudníčku. Může tak totiž docházet ke ztížení dýchání. Správná ergonomická poloha se označuje písmenkem "M" a znamená, že děťátko v šátku nebo ergo nosítku sedí s nohama doširoka, má podepřené obě kolínka, která jsou o trošku výš, než zadeček.

2. Těsná blízkost

Miminko je v nosítku nebo v šátku v těsné blízkosti rodiče. Tato blízkost brání padání miminka do stran během nošení, jakož i propadávání hlavičky. Samozřejmě, blízkost musí být tak akorát, aby bylo nošení pohodlné pro maminku i pro miminko. Vždy si dobře dotáhněte bederní pás i ramenní popruhy.

3. Optimální výška

Jak vysoko mám mít miminko v nosítku? Zjistit, zda máte miminko uloženo dostatečně vysoko, je opravdu jednoduché. Platí pravidlo, že mírným skloněním vaší hlavy můžete miminku bez problémů políbit hlavičku.

4. Správně nastavená zádová opěrka

Zádová opěrka nosítka nesmí být příliš malá, ale ani velká, aby v ní miminko nebylo "utopené". Výbornou možností, kterou nabízejí rostoucí nosítka Lenka, je nastavování šířky a výšky zádové opěrky přesně na míru děťátka. Nastavitelná je šířka nosítka, jakož i výška. Všechny Lenka nosítka mají zároveň vyvýšenou zádovou opěrku pro ještě efektivnější podporu zad a hlavičky.

5. Pozice děťátka vůči rodiči

V každém ergonomickém nosítku je miminko otočené tváří k rodiči. V neergonomickém nosítku (klokanka) má dítě nohy volně spuštěné dolů a k rodiči je obrácené zády. Všechny Lenka nosítka jsou ergonomické a doporučené odborníky z řad pediatrů a ortopedů.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde