Nošení dětí v těhotenství

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Nošení dětí v těhotenství

Vázat děťátko do šátku na nošení dětí, nebo jej nosit v nosítku není během těhotenství vůbec žádnou překážkou. Pokud se na to maminka cítí, nemusí se nošení nijak obávat.

Obsah článku

Každá žena, která zjistí, že čeká přírůstek do rodiny, svým způsobem už s nošením začala. Je před ní devět nezapomenutelných měsíců, během kterých bude své rostoucí a vyvíjející se dítě nosit pod srdcem. Děťátko bude celou tuto dobu vnímat hlas své mámy, ruchy z okolí, bude cítit tlukot maminčina srdce, cítit emoce, které jeho maminka prožívá.

Devět měsíců nošení jako příprava na nošení

Nastávající maminka, která je přesvědčená, že bude své miminko po narození nosit, má tedy následujících devět měsíců čas na to, aby se o nošení dozvěděla a naučila co nejvíce. Rovněž je zde prostor na to, aby se maminka připravila na příchod svého děťátka i výběrem vhodné pomůcky na jeho nošení, aby se seznámila s nosítky i šátky, vybrala si design, který se jí líbí-což často zabere nejvíc času?, vyzkoušela si ergonomická nosítka a vybrala to správné pro svou dceru nebo svého syna.

Jakmile se dítě narodí, maminka může plynule přejít na nošení ve „vnější děloze,“ jejíž funkci velmi dobře plní šátky na nošení dětí a nosítka. V nich je děťátko v tom nejužším možném kontaktu se svými rodiči, jak jen může být.

Další děťátko, další období nošení

Jiným případem je žena, maminka, která čeká další přírůstek do rodiny, takže už zkušenosti s nošením prvního (druhého, třetího…) děťátka má. Pokud děťátko vyžaduje nošení, maminka se v žádném případě nemusí bát nošení, i když je těhotná. Vždy platí pravidlo, že žena musí poslouchat své vlastní tělo a dát na svůj instinkt, který jí nejlépe napoví, jestli dělá něco správně, nebo ne.

Těhotenství vůbec není v nošení dětí překážkou, právě naopak. Umožňuje mamince starat se a držet své děti v náručí zároveň-to v bříšku i to starší, které už je nějaké ty měsíce nebo roky na světě. Držet dítě na rukou je přece pro ženu, zvláště pro těhotnou ženu, velmi vyčerpávající. Zvedání těžkých věcí v těhotenství je všeobecně tématem, které je velmi diskutované a každý ví, že se těhotná žena nesmí přesílit a namáhat. Šátky na nošení dětí a nosítka ale váhu nošeného děťátka velmi rovnoměrně rozloží na tělo rodiče, a proto není nutné mít předsudky, či obavy. Pokud tedy ani Vy nechcete staršímu děťátku odepřít „pobyt“ v šátku nebo v ergo nosítku, máme pro Vás rady a tipy na nošení dětí v těhotenství.

Nošení dětí během těhotenství

V prvních dnech, když maminka zjistí, že je na cestě další děťátko, může bez problémů nosit tak, jak před těhotenstvím. To znamená na břiše, na zádech, na boku, v šátku nebo v nosítku, jak jí to vyhovuje. Děťátko maminku potřebuje, i když čeká jeho sourozence, není nutné proto šátek zamknout do skříně hned, jakmile těhotenský test ukáže dvě čárky. Pokud žena nosila dítě každý den ještě před tím, než zjistila, že je těhotná, s největší pravděpodobností nosila tedy i tehdy, když už malý človíček zaujal pevné místo v její děloze. A pokud se dokázal uhnízdit a začal růst, už toto samo o sobě je důkazem, že je nošení bezpečné a že těhotenství neznamená devítiměsíční rozlučku s pomůckami na nošení dětí. Samozřejmě musí žena poslouchat své tělo a zvážit, jestli se cítí unavená, není jí dobře a celkově není fit. Ženy mají naštěstí dobrý instinkt a matky ještě lepší, takže se určitě umí správně rozhodnout?

V prvním trimestu maminku ještě miminko v bříšku nijak viditelně neomezuje, může proto své starší děťátko nosit vepředu. Pokud má ale žena citlivou dělohu, může jí nošení vepředu způsobovat mírné komplikace, proto určitě dejte na signály vlastního těla. Nosit může žena buď v šátku, nebo nosítku. Velmi pohodlné je šátkové nosítko, jehož bederní pás je měkčí a krásně se přizpůsobuje postavě. S důrazem na tyto vlastnosti se vyrábí i šátková nosítka Lenka.

S rostoucím bříškem bude pro ženu a taky pro vyvíjející se miminko mnohem lepší nošení děťátka na zádech. Nebude se tak tlačit na bříško. Může se nosit i v šátku na boku, ale vzhledem k tomu, že při bočním nošení dochází k jednostrannému zatěžování páteře, doporučujeme boční úvazy jen na kratší úvazy, na přesuny a podobně. Zvláště tedy, pokud je starší děťátko už větší a těžší. Zároveň je dobré střídat strany, a tedy nosit děťátko jednou na pravém boku a jednou na levém.

Pro těhotnou ženu ve vyšším stádiu těhotenství, která se velmi rychle unaví, může být manipulace se šátkem na nošení zdlouhavá a náročná, a to především tehdy, když potřebuje co nejrychleji vyrazit někam se svým starším dítětem.

Skvělou volbou, která situaci mamince zjednoduší, je uložení děťátka do nosítka a nošení na zádech. Váha děťátka se rovnoměrně rozloží a na bříško není vyvíjen vůbec žádný tlak. Navíc si žena při nošení dítěte na zádech udržuje správné držení těla, jelikož ji zvětšující se bříško nutí předklánět se.

Větší zátěž se v těhotenství klade i na nohy a chodidla nastávající maminky, a proto je důležité si vybrat i správné boty, jako jsou například barefoot. Nošení je tedy nejen velmi praktické, ale zároveň funguje i jako láskyplná zdravotní terapie ?

Jak dát děťátko na záda se můžete podívat v tomto videu.

Využití šátku nejen na nošení

Se zvětšujícím se bříškem rostou i nároky na to, aby se žena co nejvíc a co nejlépe chránila před vším možným, co by její těhotenství a malé miminko v bříšku mohlo nějakým způsobem ohrozit. Patří sem i ochrana před zimou, ze které pramení nepříjemné prochladnutí či infekce. Šátky na nošení dětí může nastávající maminka velmi dobře využít i jako pomocníky v péči o vlastní zdraví. Šátek efektivně poslouží jako podpora rostoucího bříška, odlehčí zádům od přílišné zátěže, můžete jej využít na zpevnění postavy, ale výborně poslouží i jako ochrana před chladem během zimy a v přechodovém období.

Při nošení v těhotenství platí zásada, že žena musí vždy brát ohled na své vlastní pocity a podněty svého těla, nepřeceňovat své fyzické schopnosti a možnosti a nepřepínat se. Pro maminku i pro vyvíjející se miminko je velmi důležitý odpočinek.

Pokud Vaše děťátko stále potřebuje a vyžaduje Vaši náruč a blízkost v šátku nebo v nosítku, nemusíte mu ji odepírat. Můžete se spolu radovat z očekávání příchodu nového člena rodiny na svět. Kdo ví, možná se po narození miminka rozhodnete pro tandemové nošení-jedno miminko vepředu, druhé vzadu.

Na závěr ještě jedna dobrá zpráva pro každou maminku: Pokud se během těhotenství na nošení necítíte, nezapomínejte na svoji silnější polovičku! Že muži a nošení dětí nejde dohromady? Omyl! Pokud Váš chlap ještě nevázal a nenosil, je nejvyšší čas, aby se to naučil ?

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde