Mimoděložní těhotenství

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Mimoděložní těhotenství

Těhotenský test ukáže druhou čárku a ženě s manželem od radosti poskočí srdce. Začnou plánovat, vymýšlet jméno pro miminko a objeví se první příznaky těhotenství. Dokud ultrazvuk neukáže, že něco není v pořádku.

Obsah článku

Projevuje se stejně, jako "normální" těhotenství. Proto je ho těžké na začátku rozlišit. Jak již ze samotného názvu vyplývá, mimoděložní těhotenství je takové, kdy se vajíčko neuhnízdí v děloze, ale mimo ni. Ve většině případů se uhnízdí ve vaječníku nebo častěji ve vejcovodu. Může se však dokonce stát, že vajíčko se uhnízdí v břišní dutině. Nejhorší je, že na počátku jsou příznaky těhotenství stejné, jako když je vajíčko v děloze. Pro ženu je mimoděložní těhotenství velmi nebezpečné, vždyť jiná část těla než děloha není vůbec na růst a vývoj plodu uzpůsobena. Vajíčko totiž začne prorůstat do stěny orgánu a narušovat cévy, v důsledku čehož dochází k vnitřnímu krvácení, které ohrožuje život ženy.

Jak odhalit mimoděložní těhotenství

Každá žena, která se snaží počít miminko, si po vynechané menstruaci, nebo před ní dělá těhotenský test, aby co nejdříve zjistila, zda je miminko na cestě nebo zatím ještě ne. Těhotenský test zjišťuje v moči přítomnost hormonu HCG (lidský choriový gonadotropin). Tento hormon se produkuje pouze v těhotenství, proto pokud ho těhotenský test zaznamená, objeví se na něm i druhá čárka a žena ví, že je s největší pravděpodobností těhotná. Hormon HCG začne produkovat vajíčko až poté, co se uhnízdí. Nemá tedy smysl dělat si těhotenský test už pár dní po ovulaci a po pohlavním styku v plodném období, protože vajíčko se uhnízdí až po 10 - 14 dnech od početí. Těhotenský test zaznamená pozitivní výsledek i v případě, že se vajíčko uhnízdí mimo dělohu. Tehdy se ještě žádné jiné příznaky mimoděložního těhotenství neobjeví, žena se tedy domnívá, že je všechno tak, jak má být.

Na úplném začátku těhotenství lékař může potvrdit těhotenství pouze z krve, protože na obrazovce během ultrazvuku ještě nebude nic vidět. Přibližně v období 5 - 6 týdnů od poslední menstruace je již možné ultrazvukem zjistit, zda se miminko nachází v děloze nebo mimo ni. Často se stává, že se objeví krvácení, přičemž krev má sytou až křiklavě červenou barvu, což je příznakem mimoděložního těhotenství.

Příznaky mimoděložního těhotenství

Na začátku, když těhotenský test ukáže druhou čárku, zdá se být vše v pořádku. Ale po pár dnech se mimoděložní těhotenství začne projevovat zhoršeným zdravotním stavem a komplikacemi, vždyť se vymyká z normálu. Mezi příznaky mimoděložního těhotenství patří:

  • píchání a tupá jednostranná bolest v podbřišku nebo v břiše
  • krvácení
  • hnědé špinění v důsledku odumření vajíčka a jeho vypuzení do břišní dutiny, což způsobí vnitřní krvácení, doprovázené křečovými bolestmi

Poslední uvedený příznak je ze všech nejrizikovější, protože vnitřní krvácení může způsobit až smrt ženy, kdyby ostatní příznaky zanedbávala a neřešila v ambulanci svého gynekologa.

Mimoděložní těhotenství - projevy

Pokud žena po potvrzení těhotenství těhotenským testem nebo odběrem krve začne krvácet, jako první jí napadne, že potratila. V případě potratu se hladina HCG přirozeně zmenšuje, až se po vyplavení plodu z těla ženy HCG nebude nacházet v organismu vůbec. Při mimoděložního těhotenství se však také dostaví krvácení, přičemž hladina HCG neklesá. Od počátku mimoděložního těhotenství je hladina HCG nižší než u standardně probíhajícího těhotenství. Spousta těhotných žen pociťuje na počátku těhotenství mírné bolesti v podbřišku, což je normální. Mimoděložní těhotenství se však projevuje bodavou tupou bolestí až křečemi, nad čím by žádná žena neměla jen tak mávnout rukou. Pouze včasná diagnostika může zabránit vzniku dalších komplikací, které mohou ohrožovat život.

Mimoděložní těhotenství - operace a léčba

Ženský lékař pacientce udělá kompletní vaginální a ultrazvukové vyšetření. Ultrazvukem je možné odhalit, že se vajíčko uhnízdilo mimo dělohu, přibližně v 5. týdnu těhotenství. Ultrazvukovým vyšetřením gynekolog může zjistit případně i to, že vejcovod je oteklý, nebo že se vytvořila krevní sraženina, ultrazvuk odhalí i samotné embryo. Vaginálním vyšetřením lékař zjistí lokalitu - zdroj bolesti, kde se vajíčko uhnízdilo.

Bohužel, mimoděložní těhotenství nekončí šťastně. Jelikož ženě jde o život, je nutná operace. U mimoděložního těhotenství se provádí laparoskopická operace, čili chirurgické odstranění oplodněného vajíčka. Nejednou je třeba spolu s vajíčkem odstranit i část vaječníku nebo vejcovodu. V horších případech, kdy se vajíčko zahnízdilo v břišní dutině, musí lékař provést složitou břišní operaci s kompletní revizí břišní dutiny. Operace se provádí v celkové anestezii. Důležitým faktorem v případě těhotenství mimo dělohu je čas, nikdy by žena neměla zbytečně čekat s řešením této situace.

Otěhotnění po mimoděložním těhotenství

Rekonvalescence po zákroku není zrovna nejpříjemnější, protože se musí zahojit nejen tělo, ale i zlomené srdce matky, která přišla o dítě. Vyrovnat se se ztrátou vytouženého miminka krátce po tom, jak žena s rodinou oslavovala druhou čárku na těhotenském testu, je velmi bolestné. Mnoho žen upadne do deprese a smutku. Slzy není třeba ukrývat, žena se z toho potřebuje vyplakat. Velmi jí mohou pomoci jiné ženy, které si prošly něčím stejným nebo podobným. Pocit, že nejsem jediná, ženu velmi povzbuzuje.

Často si ženy kladou otázku, zda se jim vůbec podaří někdy otěhotnět a vynosit zdravé děťátko. Přestože je překonané mimoděložní těhotenství bezpochyby velkým rizikem, které může ovlivnit i další těhotenství, určitě není překážkou, která by znemožňovala všechny šance páru počít a přivést na svět miminko.

Otěhotnět přirozenou cestou může každá žena, jejíž po operaci zůstal alespoň jeden funkční vejcovod. V takovém případě opravdu může každá žena věřit, že se jednou určitě stane matkou. Ženám po mimoděložním těhotenství se doporučuje otěhotnět minimálně šest měsíců po operačním zákroku. Pokud již jednou žena překonala mimoděložní těhotenství, bohužel je velká pravděpodobnost, že se může zopakovat, proto by každá žena, která zjistí, že je těhotná, měla navštívit svého gynekologa co možná nejdříve.

Jak se říká, naděje umírá poslední. Díky dnešním moderním technologiím je možné odhalit mimoděložní těhotenství opravdu brzy. Pro ženy to znamená vyšší pravděpodobnost, že pokud by znovu otěhotněly, těhotenství bude probíhat bez větších komplikací.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde