Masáž chodidel

Be Lenka logo Be Lenka
09.12.2020
Masáž chodidel

Asi bychom jen velmi těžko hledali člověka, který by si neužil dobrou masáž nohou. Tato relaxační a léčivá technika existuje a vyvíjí se už po staletí a je pevně zakořeněná v mnohých kulturách. Nejdelší tradici má reflexní masáž a shiatsu. Na nohou se nachází více než 7000 (!!) nervových zakončení a jejich masírováním se dokáží uvolnit různé energetické blokády v celém těle. Masáž nohou a reflexní masáž chodidel tak dokáží ulevit od bolesti, urychlit hojení zranění či zbavit stresu. Tradiční masáž se dělá holými rukami, ale v dnešní době je k dispozici obrovské množství různých pomůcek a náčiní, se kterými si můžete udělat perfektní masáž i v pohodlí domova. Pokud už se rozhodnete svěřit své nožky do rukou odborníka, nebo si je rozhodnete promasírovat sami, tak či onak dopřejete svému tělu nejen relaxační zážitek, ale také efektivní péči, kterou ocení celé Vaše tělo.

Obsah článku

Proč je dobrá masáž chodidel?

Jak jsme už říkali, masáž nohou neprospívá jen nohám samotným, ale celému tělu. O jakých benefitech hovoříme?

Úleva a relaxace

Masáž nohou zrelaxuje nejen nohy, ale celé tělo. Zlepšuje kvalitu spánku a pomáhá při nespavosti. Dopřejte si před spaním masáž a ráno se probudíte jako nový člověk. Výzkumy z roku 2018 dokonce ukazují, že masáž nohou je účinným nástrojem proti úzkostem.

Prevence zranění

Masáž chodidla pomáhá rychlejší rekonvalescenci, zmírňuje bolesti kloubů a svalů. Pokud je masáž kombinovaná i s posilujícími cviky a strečinkem, funguje také jako úspěšná prevence proti úrazům. Stačí pár minut, tři až pětkrát týdně. Každý bývá občas nemotorný a zvrtnout si nohu nešťastným doskočením nevyžaduje zrovna extra dávku talentu. Posilněné a flexibilní svaly kotníku a chodidla se postarají o to, že tyto naše drobné momenty nešikovnosti se obejdou bez zranění.

Zlepšení cirkulace

Masáž chodidel zlepšuje cirkulaci krve v celém těle a tím se zrychluje a zlepšuje buněčná obnova. Utrpěli jste nějaké zranění? Vyzkoušejte si do terapie přidat masáž nohou a Vaše zranění se zahojí díky zlepšené cirkulaci mnohem rychleji.

Sbohem, strese

Na chodidle se nachází takzvané reflexní body, které jsou nervovými dráhami propojeny s určitými částmi těla a vnitřními orgány. Léčbou tlakem na tyto body se zabývá reflexní terapie (reflexologie). Ve středu chodidla, přibližně jednu třetinu pod prsty, se nachází místo propojené se solar plexus. Tlak vyvíjený na toto místo má vliv na hormon kortizol, jinak nazývaný i stresový hormon, a způsobuje jeho pokles. Cítíte se pod tlakem? Způsobte Vy tlak svému chodidlu a pošlete stres ta tam.:)

Zbraň proti migrénám

Výzkum dánských odborníků ukázal, že lidé trpící migrénami pocítili výrazné zlepšení, když začali pravidelně absolvovat reflexní masáže chodidel. Na začátku výzkumu přestali pacienti užívat medikamenty na léčbu migrény a tři měsíce chodili na reflexní terapii. Po tomto období neuvěřitelných 65 % uvedlo výrazné zlepšení svého zdravotního stavu a někteří pacienti dokonce přestali na migrény trpět úplně.

Pomoc plochým nohám a chronické bolesti paty (plantární fasciitida)

Lidé trpící plochonožím nemají na noze normální klenbu, ale spadlou, což může mnohým z nich způsobovat bolesti při chůzi nebo po fyzické zátěži dokonce i v klidu. Příčinou chronické bolesti paty může být i zánět nebo zhoršování stavu plantární fascie (šlacha, která spojuje patní kost a prsty a podporuje klenbu chodidla). Pravidelné cvičení spojené s hloubkovou masáží dokáže výrazně ulevit od bolesti, a dokonce i zlepšit zdravotní stav chodidla.

PMS a menopauza

Která žena by neznala PMS? V menší či větší míře je každá žena ovlivněná hormonálním kolotočem spojeným s jejím menstruačním cyklem. Nejintenzivněji to pociťujeme právě před nástupem naší periody, a to přibližně týden (někdy až dva) před jejím začátkem. Nejčastější symptomy premenstruačního syndromu jsou emočního charakteru – smutek, pocit neštěstí, napětí či úzkost, podrážděnost, nespavost, únava, bolesti hlavy a výkyvy nálad. Většinu z těchto projevů PMS dokáže ovlivnit každodenní masáž nohou. I když to s námi muži nemají v tomto období nejjednodušší, zkuste o účincích masáže nohou říct své drahé polovičce a určitě Vám dobrovolně a rád s masáží pomůže ? Menopauza může spojovat emoční výkyvy jako při PMS s návaly tepla, což není nic příjemného. I v tomto případě dokáže masáž chodidel pomoct a přinést okamžitou úlevu. Za zkoušku to určitě stojí.

Těhotenství a oteklé nohy

Otékání nohou v důsledku zadržování vody ve vyšším stádiu těhotenství je poměrně běžný jev a málokterá těhulka měla to štěstí a neprošla si tím. Kromě toho, že maminka-čekatelka už dávno neobleče své oblíbené kousky oblečení, obout si normální boty se stává velkou výzvou. Masáž nohou na denní bázi dokáže zlepšit otékání a ulevit pocitu těžkých nohou. Takže páni, rychle pro olej, nebo krém, a namasírujte své drahé polovičce nožky. Vždyť co byste pro svoji těhulku neudělali, že?

Snížení krevního tlaku

Vysoký krevní tlak je v dnešní době častý problém. Je považovaný za onemocnění moderní doby. Co ho způsobuje? Například střes, či nezdravý životní styl. Ale ve většině případů zůstává původ vysokého tlaku nejasný. Předpokládá se, že se za tímto zdravotním problémem skrývají enviromentální faktory a genetika. Benefity masáže chodidel podporuje zajímavá studie – vědci sledovali zdravotnický personál pracující se staršími lidmi trpící demencí. Takovéto pracovní prostředí je velmi stresující a zátěž na psychiku je enormní. A právě tato studie prokázala, že zdravotníci, kteří absolvovali 10minutovou masáž nohou třikrát týdně, pocítili výraznou změnu nejen na náladě a zažívali méně úzkostných stavů, ale i jejich krevní tlak se výrazně zlepšil a snížil se.

Tipy na masáže

Jak vidíte, benefitů masáže nohou rozhodně není málo a mají opravdu velmi široký rozsah. Od zlepšení nálady, přes boj se stresem, zmírnění otoků nohou až po snížení krevního tlaku. Rozhodli jste se tedy tento zázrak zvaný masáž nohou vyzkoušet?
Můžete si nožky namasírovat v pohodlí doma sami, nebo můžete pořádat partnera. Jak tedy na to?
Na masáž můžete použít svůj oblíbený krém, olej, nebo kakaové či bambucké máslo. Existují dokonce přípravky přímo určené k masáži chodidel. Ale pohodlně si vystačíte i s tím, co máte doma. Například s kokosovým olejem.
Pohodlně se usaďte, nalaďte se na dobrou náladičku a nechte se inspirovat masážemi, které jsme pro Vás připravili

Masáž nártu, chodidla, paty a prstů

Masáž celé nohy

Začněte na nártu. Palci uchopte nohu a postupujte jemným třením od špičky palce směrem ke kotníku. Od kotníku přejděte pomalu na patu a z ní na chodidlo směrem k prstům. Palci vyvíjejte jemný tlak, nohu mějte položenou v dlaních. Dvakrát až třikrát takto promasírujte celou nohu. Od palce, přes nárt ke kotníku, přes patu k chodidlu a palci. Nohy držte v dlaních v úrovni hrudníku, jemně se k ní nakloňte. To Vám pomůže dosáhnout toho správného tlaku palců. Síla by měla vycházet spíše z těla než ze samostatných rukou. Pokud byste používali jen sílu palců, mohlo by to sice vést k úlevě chodidel, ale také k únavě rukou

Masáž klenby

Vezměte nohu do dlaní, palce přiložte na obě strany chodidla (na klenby). Jedním palcem kružte po směru hodinových ručiček a druhým palcem proti směru. Masírujte alespoň 30 sekund. Změňte směr.

Položte palce na opačné strany chodidla (pod prsty a na patu) a pohybujte s nimi směrem k sobě, dovnitř chodidla a zase od sebe. Vyvíjejte při tom jemný tlak, tak, aby Vám to bylo příjemné. Zopakujte třikrát až pětkrát.

Pokud děláte někomu masáž Vy, musíte odhadnout tlak tak, abyste danou osobu nelechtali. V tomto případě neplatí, že méně je někdy více. Jemný a lehký dotek může způsobit, že se Vámi masírovaná osoba sice uvolní a zrelaxuje, ale smíchem z lechtání, ne z masáže.

Pokud máte Vy, nebo osoba, kterou masírujete, na nohou rány a bolavá místa, vyhněte se jim, aby nedošlo k jejich podráždění.

Masáž paty

Přejíždějte palci nahoru dolů po achilovce (šlacha procházející od paty až k lýtku). Přejděte na patu a masírujte ji krouživými pohyby. Kůže bývá v této části nohy sušší než jinde, a proto aplikujte větší množství krému nebo oleje, abyste se vyhnuli podráždění.

Masáž prstů na noze

Jednou rukou si chyťte nohu pod klenbou. Palec nohy chyťte mezi palec a ukazovák druhé ruky. Jemně přitlačte a prsty tahejte směrem ven, jako byste chtěli palec potáhnout. Vraťte prsty ke kořenu palce a opět tahejte směrem ven, tentokrát ale přidejte jemné rotační pohyby (jako kdybyste chtěli prst odšroubovat). Uvolněte a přejděte na další prst na noze. Postupujte jemně, každý prst snese jiný tlak. Poté, co jste ponatahovali prsty, si přechytněte nohu-jednou rukou ji chyťte za patu a ukazováčkem druhé ruky vklouzněte do mezírky mezi prsty a jemně masírujte nahoru-dolů. Namasírujte takto mezery mezi všemi prsty a masáž zakončete tak, že otočíte chodidlo směrem k sobě a krouživými pohyby ve směru či proti směru hodinových ručiček namasírujte bříško pod každým prstem.

Hloubková masáž kotníku, chodidla

Hloubková masáž kotníku

Těsně před kotníkovou kostí nahmatejte na obou stranách prohlubně. Palcem a ukazováčkem tato místa krouživými pohyby masírujte. Aplikujte trochu tlaku pro intenzivnější pocit uvolnění. Trápí Vás bolest nebo ztuhlost kotníku? Uchopte nohu v místě těchto prohlubin pod kotníkovou kostí, druhou rukou podepřete přední část nohy a jemně kružte po celém chodidle nejdříve na jednu stranu (3x) a potom na druhou stranu (3x). Pokud cítíte bolest, nebo se dokonce stupňuje s kroužením, přestaňte.

Hloubková masáž chodidla

Nebojte se při masáži použít tlak pěsti. Jednou rukou chyťte nohu za patu. Pěstí druhé ruky jemně zatlačte do chodidla. Krouživými pohyby pěstí pohybujte po celé délce chodidla, jako byste hnětli těsto. Díky tlaku celé pěsti se léčivé účinky masáže přenesou hlouběji do chodidla. Nenechte se unést a za žádných okolností nebouchejte pěstí do chodidla, ale vyvíjejte jí rovnoměrný tlak.

3. Reflexní body

Jak už jsme říkali, na noze se nachází velké množství reflexních bodů, které ovlivňují různé části těla a vnitřní orgány. Tlakem na tato míst si můžete pomoct od různých neduhů, nebo si zlepšit svůj zdravotní stav. Můžete například:

  • Na patě a prstech se nachází body ovlivňující bolest hlavy a problémy s močovým měchýřem
  • Tlak vyvíjený na střed chodidla může ulevit od migrény a pomoct s nespavostí
  • Boční strana malíčku na noze zase spolupracuje s páteří a tlaková masáž tohoto místa může zmírnit bolest

Na reflexní masáž chodidla stačí, když budete opačnou stranou ruky jemně klepat po konkrétních bodech. K prohloubení účinku můžete použít jemný tlak palce. Určitě to ale s tlakem nepřehánějte, protože jsou tato místa citlivá, a mohli byste si způsobit podráždění. Začněte pomalu a jemně. Na internetu můžete najít podrobné mapky reflexních bodů, kterých se můžete držet. Nebo vložte své nožky do léčivých rukou odborníka na reflexní masáž.

Reflexné zóny

Pomůcky k masáži chodidel

K tomu, abyste provedli dobrou masáž, Vám stačí dvě ruce a krém/olej. Můžete ji však povýšit na vyšší úroveň a pořídit si masážní pomůcku. Na trhu je jich nespočet a určitě si vyberete nějakou, která bude i budget-friendly. Od míčků s bodlinkami, přes válečky až po elektrické masážní přístroje. Pro lepší představu Vám teď pár pomůcek představíme.

Pomôcky na masírovanie

Zaměřené na reflexní body

Podložky, nebo dokonce šlapky s výstupy masírující reflexní body. Účinné a lehce dostupné. Používání těchto pomůcek může být ze začátku nepříjemné až bolestivé, neboť po nich/ v nich chodíme, a tím přenášíme celou váhu těla na chodidlo. Doporučujeme postupovat pomalu, začít s minutou a postupně čas prodlužovat. Přibližná cena: do 400 Kč

Míčky a balanční podložky

Loptičky na masírovanie

Výborní pomocníci pro domácí masáž a cvičení za výbornou cenu, dostupní v každém dobrém obchodě se sportovními potřebami. Míček-ježka-můžete chytit do ruky a masírovat si s ním chodidlo, nebo ho můžete položit na zem a chodidlo po něm rolovat. Balanční podložky jsou zase výborné v boji s plantární fasciitidou. Přibližná cena: 130 Kč

Dřevěný masér

Drevený masér

Velmi oblíbený chodidlový roller. Akupresurní pomůcka je určená k masáži celé plochy chodidla. Rotací kuliček dochází ke stimulaci akupresurních bodů na chodidle. Kromě prokrvení dolních končetin příznivě působí i na posílení imunity, ovlivňuje metabolismus, odstraňuje únavu a přirozeně působí na celý organismus. Roller se používá při sezení, takže na chodidla není přenášená váha celého těla a intenzitu si určujete Vy. A cena? Nic strašného, koupíte přibližně do 500 Kč

Masážní Shiatsu přístroj FootMat

Masážny prístroj FootMat

Chcete masáž jako od profíka? S přístrojem FootMat ji můžete mít. Tento multifunkční přístroj spojuje všechny prvky shiatsu masáže – hnětení, válcování, vzduchovou cirkulaci a INFRA vyhřívání. Anatomicky je přístroj navržený tak, aby se zaměřoval na reflexní body chodidla, a tak zabezpečil profi masáž v pohodlí domova. Přibližná cena: 2500Kč

Chůze v barefoot botách jako masáž chodidel

Zimní barefoot boty Be Lenka Winter 3.0 - Matt Black Zimní barefoot boty Be Lenka Winter 3.0 - Matt Black
  • Vodoodpudivé barefoot boty

Zimní barefoot boty
Winter 3.0 - Matt Black

skladem všechny velikosti
4 490 Kč
12 veľkostí
Zimní barefoot boty Be Lenka Winter 3.0 - Chocolate Zimní barefoot boty Be Lenka Winter 3.0 - Chocolate
  • Vodoodpudivé barefoot boty

Zimní barefoot boty
Winter 3.0 - Chocolate

skladem všechny velikosti
4 490 Kč
12 veľkostí
Zimní barefoot boty Be Lenka Winter 3.0 - Black Zimní barefoot boty Be Lenka Winter 3.0 - Black
  • Vodoodpudivé barefoot boty

Zimní barefoot boty
Winter 3.0 - Black

skladem všechny velikosti
4 490 Kč
12 veľkostí
Zimní barefoot boty Be Lenka Winter 3.0 - Walnut Brown Zimní barefoot boty Be Lenka Winter 3.0 - Walnut Brown
  • Vodoodpudivé barefoot boty

Zimní barefoot boty
Winter 3.0 - Walnut Brown

skladem všechny velikosti
4 490 Kč
12 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime 2.0 - Jester Red

skladem 2 velikosti
2 990 Kč
8 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime 2.0 - Insignia Blue

Odesíláme na konci dubna
2 990 Kč
12 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime 2.0 - Black

skladem 11 velikostí
2 990 Kč
12 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime 2.0 - White

skladem 10 velikostí
2 990 Kč
12 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime - Grey

skladem 1 velikost
1 690 Kč
15 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime - Mustard

skladem 2 velikosti
1 690 Kč
15 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime - White

skladem 1 velikost
1 690 Kč
15 veľkostí
Dostupné další barvy: (+-5)

Napadlo Vás, že nošením barefoot bot můžete vlastně svým nohám dopřávat masáž nonstop? Barefoot boty jsou navrženy tak, aby Vaše nohy přicházely co možná nejvíc do kontaktu se zemí, a proto mají ultratenkou podrážku. Výše jsme si řekli, že se na chodidlech nachází obrovské množství nervových zakončení a takzvané reflexní zóny. Chůzí naboso tyto zóny nepřetržitě stimulujete, a proto mají barefoot boty tak široký záběr benefitů pro celé tělo, nejen nohy. Jaké to jsou?

  • Zlepšení cirkulace krve
  • Snižování krevního tlaku
  • Pomoc proti migrénám a bolestem hlavy
  • Boj proti depresím a úzkosti
  • Prevence zranění dolní končetiny
  • Lepší spánek
  • Zmenšení otoku nohou
  • Zlepšení PMS syndromů a projevů menopauzy
  • Boj proti syndromu neklidné nohy
  • Urychlení hojení zranění

Čtete správně. Nošení barefoot obuvi má stejné benefity jako dobrá ruční či přístrojová masáž chodidla. Úžasné, že? Dopřejte svým nožkám celodenní masáž v barefootkach a večer, v pohodlí na gauči, trochu extra rozmazlení klasickou masáží. Poděkují Vám nejen Vaše nohy, ale celé Vaše tělo. Máme jen jedno a aby nám dobře sloužilo, je nutné se o něj dobře starat. A je nutné začít pěkně od podlahy(doslova).

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde