Látkové pleny

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Látkové pleny

Jsou příjemné, vyrobené z bavlny nebo z bambusu, s možností opakovaného použití a navíc jsou ekologické. Látkové pleny dnes zažívají svůj comeback a používá je stále více maminek.

Když žena na sobě zpozoruje příznaky těhotenství a když jí nakonec i lékař potvrdí, že bude matkou, začíná odpočítávání dnů do termínu porodu. S narůstajícím bříškem roste i počet věcí zakoupených pro miminko. Jednou ze základních záležitostí, na které myslíme při přípravě výbavy pro dítě, jsou i plenky. Dnes je jich na trhu nepočítaně, maminky si mají možnost vybrat nejen z množství výrobců, ale zaměřit se mohou i na typ plenek pro dítě. Přestože stále mezi rodiči vedou jednorázové pleny, přece jen dnes roste poptávka i po látkových plenkách.

Bavlněné pleny

Nejčastěji používanými látkovými plenkami jsou pleny bavlněné. Bavlna je materiálem, který je známý tím, že je šetrný k jemné pokožce malých dětí, nezpůsobuje alergickou reakci. Bavlněné textilie jsou příjemně měkké, jemné, poddajné, ale současně také pevné a pružné. Výhodou bavlny je i to, že velmi dobře saje vlhkost a je vzdušná. Právě proto jsou pleny látkové, a zvláště ty bavlněné, takové oblíbené.

Velkou výhodou látkových plenek je to, že je rodiče mohou používat nejen tehdy, když se chystají přebalit dítě. Plenky mají široký záběr využití: kromě přebalování se používají i na podložení miminka, při koupání, jako osuška, jako přikrývka, na hraní nebo do poradny. Toto by rodiče s jednorázovou plenou nedosáhli. Látkové pleny jsou ekologické, protože při nich nevzniká odpad, jako v případě jednorázových plen. Maminka je může vyprat, po vyschnutí je sterilizovat žehlením a ve skříni nezabírají mnoho místa. Látkové pleny se tedy mohou používat opakovaně, zas a znova.

Klasické látkové pleny

Klasické látkové pleny se vyrábějí většinou ve tvaru čtverce o rozměrech přibližně 70 cm x 70 cm. Dostupné jsou i v obdélníkovém tvaru, rozměry se různí převážně v závislosti od výrobce, mohou být například 60 cm x 80 cm. Všechny látkové pleny je možné používat na více účelů, které jsme uvedli výše. Navíc, dnes si mají maminky možnost vybrat pleny i v různých barvách a s těmi nejrůznějšími vzory a motivy. Kromě toho jsou dnes velmi oblíbené i plenkové kalhotky vyrobené z látky, u nichž rodičům odpadá starost s uvázáním plenky.

Bavlněné pleny s potiskem

Každá maminka, i ta, která chce používat výlučně jednorázové pleny, si určitě opatří i pár kusů látkových plen, protože odolat tím krásným vzorem je opravdu někdy nemožné :-) Látkové pleny se dnes vyrábějí buď jednobarevné bez vzorů nebo obsahují krásné dětské motivy. Bavlněné pleny s potiskem jsou dnes snad nejpopulárnější, vždyť snad ani neexistuje nic rozkošnejšího než malé miminko s plenkou posetou veselými usmívajícími se postavičkami.

Dětské bavlněné pleny mohou být s potiskem milých žabek, kočiček, pejsků, slunéček, rybiček a jiných zvířátek nebo s potiskem rozličných předmětů či vzorů jako jsou srdíčka či hvězdičky.

Jaké pleny jsou nejlepší

Nelze jednoznačně odpovědět, které pleny jsou ty nej, nebo které jsou nejlepší plenky pro novorozence, protože každému miminku a každé mamince přece vyhovuje něco jiného. Navíc i druhů látkových plenek je několik, takže pokud si maminka neumí vybrat, může vyzkoušet více typů a na základě vlastní zkušenosti se rozhodnout. Případně se může poradit s jinou maminkou, která má více zkušeností.

Látkové pleny mají maminky na výběr čtvercové, vícevrstvé, nohavičkové a vkládací.

Čtvercové látkové pleny

Mají tvar čtverce a mohou se používat na přebalování, při koupání, na hraní, jako přikrývka nebo také jako osuška.

Vícevrstvé látkové pleny

Na rozdíl od čtverečních plenek mají vícevrstvé pleny podstatně vyšší savost. Jsou určeny pro děti od narození do přibližně 10 kg. Vícevrstvé plenky se používají do kalhotkové skladu za použití sponky. Pro nastavení velikosti je třeba zahnout plenku na zádech děťátka. Vícevrstvá plenka se skládá z více savých vrstev.

Vložné pleny

Vložné pleny se vkládají do dětských kalhotek. Většinou se skládají z plenkové základny a z jádra se savými schopnostmi, které je připínací. Velikost vložné pleny závisí zejména na způsobu složení pleny, tedy na tom, zda je složena na výšku nebo na šířku. Vkládací plenka je ušita z jedné vrstvy, proto je vzdušná a její výhodou je i to, že po praní rychle vyschne a je připravena k opětovnému použití.

Jak používat látkové pleny

Nejčastěji si maminky vybírají čtvercové látkové pleny, převážně bavlněné pleny. Dnes jsou k dispozici i bambusové pleny, které se vyznačují tím, že lépe sají jako bavlněné látkové pleny. Maminka, která používá látkové pleny, si může pořídit pro miminko svrchní kalhotky, díky kterým se rodiče nemusí bát prosakování.

Do svrchních kalhotek vložíme poskládanou látkovou plenu

Dítě přebalíme

Když děťátko plenku počurá, vyměníme plenku v kalhotkách za suchou a znovu zabalíme

Upozornění: Svrchní kalhotky nemusíme měnit při každém přebalování, ale podle potřeby, tedy když je zašpiní stolice, nebo v případě, že jsou velmi mokré (k tomu by však při častém přebalování nemělo docházet)

Přihlaste 10% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde