Kyselina listová v těhotenství

Be Lenka logo Be Lenka
27.05.2019
Kyselina listová v těhotenství

Jednou z nejdůležitějších látek, nezbytných pro správný vývin miminka během prenatálního období, je kyselina listová. Dbát na její dostatečný přísun by měly ženy už před otěhotněním. Kyselina listová na začátku těhotenství má významný podíl na zdravém vývinu a růstu plodu, přičemž pokud jí není nedostatek, odstraňuje rizika vzniku určitých vývojových poruch.

 

kyselina-listova-v-tehotenstve

 

Kyselina listová

Co to kyselina listová vlastně je? Jde o vitamín skupiny B, který je pro lidský organismus velmi důležitý. Kyselina listová je rozpustná ve vodě. Hraje významnou úlohu v oblasti krvetvorby, podílí se na vzniku aminokyselin. Nedostatek kyseliny listové může zapříčinit vznik neplodnosti. Proto je velmi důležité, aby ženy dbaly na dostatečné množství kyseliny listové a zásobily se jí už před otěhotněním.

Kyselina listová před otěhotněním

Kyselina listová a těhotenství spolu úzce souvisí. Každá žena, která plánuje těhotenství, nebo která se o početí snaží, by měla mít na paměti, že musí své tělo zásobovat dostatečným množstvím potřebných živin. Pestrá strava by měla být samozřejmostí. Další ze samozřejmých věcí by měla být upřena pozornost na přísun kyseliny listové. Pokud by ta v organismu dlouhodobě chyběla, respektive kdyby jí bylo velmi málo, mohlo by to vést až k neplodnosti.

Kyselina listová je velmi důležitá hlavně v prvních dnech a týdnech těhotenství. Na úplném začátku těhotenství málokterá žena ví, že už jí pod srdcem roste miminko, většina žen to ani jen netuší a těhotenství se potvrdí až později. Pokud by v tomto období kyselina listová v těle matky chyběla, mohl by její nedostatek poškodit plod. Proto je tak důležité přijímat kyselinu listovou už před otěhotněním. Ženy, které plánují těhotenství, by měly zvýšit příjem kyseliny listové minimálně tři měsíce před početím, přičemž denní dávka by měla být 400 mikrogramů.

Kyselina listová pro těhotné

Jak jsme již naznačili, kyselina listová se stará o zdravý vývin plodu, a to už od samotného počátku těhotenství. Prokázalo se, že pravidelné užívání dostatečného množství kyseliny listové v těhotenství snižuje riziko vrozených vad až o 50%.

Kyselina listová působí tak, že snižuje především riziko poruch neurální trubice. Při nedostatku kyseliny listové v těhotenství se výrazně zvyšuje riziko potratu, odtržení placenty a dalších chyb ve vývoji miminka.

Kyselina listová pro těhotné je dostupná jako volně prodejný výživový doplněk v lékárně. Většinou jde o doplněk s obsahem 400 mikrogramů kyseliny listové. Pokud je to nutné, může lékař předepsat kyselinu listovou ve vyšší dávce (například 1000 - 5000 mikrogramů), tento lék je však dostupný pouze na lékařský předpis. Vyšší dávky kyseliny listové jsou určeny pro ženy s celiakií, epilepsií, vrozenou anémií, nebo pro ženy s vyšším rizikem vzniku poruchy neurální trubice. Pokud žena netrpí žádným onemocněním a těhotenství probíhá bez komplikací, doporučená denní dávka kyseliny listové se pohybuje zpravidla na hodnotě 600 mikrogramů. Zásobit své tělo kyselinou listovou je životně důležité především v prvním trimestru, tedy v prvních třech měsících těhotenství.

Jelikož kyselina listová je rozpustná ve vodě, nadbytečné množství, které tělo nevyužije, se z organismu vyplaví močí. Proto dosud nebyly zjištěny vedlejší nebo nežádoucí účinky kyseliny listové, kdyby jí žena přijala více.

Potraviny bohaté na kyselinu listovou

Jakož i ze samotného názvu tohoto vitaminu vyplývá, kyselina listová se nachází především v listové zelenině. Na talíři by tedy ženám neměl chybět špenát, brokolice, hlávkový salát, ledový salát, chřest či růžičková kapusta. Bohatým zdrojem kyseliny listové jsou také luštěniny, celozrnný chléb a jiné celozrnné pečivo, fíky, kvasnice. Tepelnou úpravou se kyselina listová obsažená v těchto plodinách ničí, proto zeleninu konzumujeme syrovou v podobě salátů nebo ji nevaříme příliš dlouho.

Vitamíny pro těhotné s kyselinou listovou

Kyselinu listovou je možné zakoupit si v lékárně v podobě "čisté" kyseliny listové, která kromě této látky žádné další látky neobsahuje. Kyselina listová je však součástí i dalších výživových doplňků určených pro těhotné ženy, nebo pro ženy - snažilky. Vitamíny pro těhotné s kyselinou listovou jsou dnes mezi nastávajícími maminkami velmi oblíbené.

Kromě potřebného množství kyseliny listové obsahují tyto výživové doplňky spoustu dalších potřebných vitamínů, minerálů a dalších aktivních látek, jejichž množství je zvýšené, aby pokrylo velké nároky organismu matky i dítěte. Jelikož většina těchto vitaminů je volně prodejná, měla by těhotná žena konzultovat jejich užívání se svým gynekologem ještě před tím, než si ty které vitamíny zakoupí. Co je vhodné pro jednu ženu nemusí být vhodné i pro druhou.

 

Pročtěte si o dalších potřebných látkách v těhotenství v článku Vitamíny v těhotenství. 

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde