Kurz vázání šátků

Be Lenka logo Be Lenka
27.05.2019
Kurz vázání šátků

Nošení dětí v šátku plně respektuje všechny potřeby novorozenců a kojenců. Děti vyžadují a potřebují tělesný kontakt v náručí svých rodičů, kde se cítí bezpečně a kde se jim dostává lásky a pozornosti, kterou potřebují. Pokud se maminka rozhodne nosit dítě od jeho narození, v šátku mu může dát zdravý základ do života. Nošení je totiž velmi dobré pro zdraví děťátka, které bylo devět měsíců nošeno v bříšku a chce být nošeno i po narození. Nošení je výbornou prevencí bolestí bříška, refluxu a koliky, které často trápí malé děti, protože ergonomická poloha, ve které je dítě v šátku uložené, má příznivý vliv na trávení, vývin kloubů a páteře, díky nošení se dítě lépe socializuje, zlepšuje se kvalita spánku, buduje se silná imunita a v neposlední řadě si rodič a dítě, kteří jsou stále v šátkovém objetí, mezi sebou budují krásný hluboký vztah.

Nošení dětí v šátcích je možné již od narození. V šátku může maminka nosit už novorozence, dokonce i tehdy, když se děťátko narodí předčasně. Hranice, odkdy a dokdy je možné nosit dítě v šátku, neexistuje. Jiné je to v případě ergonomických nosítek pro děti, protože ne každé nosítko je vhodnýé například na nošení novorozence.

Začínáme s nošením dětí

Téměř každá maminka, která teprve plánuje začít nosit své děťátko, nebo která se chce o šátcích na nošení dětí dozvědět více, či naučit se, jak se uvázat šátek na nošení dětí, hledá informace v časopisech, v knihách a na internetu, setkává se na podpůrných skupinách nošení, kde od zkušenějších maminek čerpá vše potřebné, co v oblasti nošení dětí potřebuje vědět.

Velmi dobrým způsobem, jak se naučit vše důležité o nošení dětí, jak si osvojit vázání šátku a jak získat teoretické a praktické dovednosti, je kurz šátkování. U nás v České republice, ale i všude jinde na světě působí zkušené certifikované poradkyně nošení dětí, které vedou kurzy nošení dětí a kurzy vázání šátků, ve spolupráci s odborníky z řady dětských lékařů. Na kurzech se maminky dozvědí základní informace o tom, proč nosit děti, jaké jsou výhody nošení, jako nošení pozitivně ovlivňuje psychický a fyzický vývoj děťátka již od jeho útlého věku a jak ovlivňuje i nosící rodiče. Praktickou částí kurzu šátkování je ukázka a nácvik rozličných úvazů.

Kurz šátkování

Maminka se na začátku naučí základní úvaz Kříž s kapsou, který je univerzální a vhodný k nošení novorozence, i staršího a většího dítěte. Kurzy vázání šátku na nošení dětí jsou rozděleny podle stupně náročnosti a také v závislosti od zkušeností maminek na kurzy šátkování pro začátečníky a kurzy pro pokročilé, na kterých se rodiče učí nové typy úvazů. Kurzy jsou určeny pro všechny, kteří se chtějí o nošení dětí vědět více. Ale nemusíte být rodičem, abyste kurzu zúčastnili. Může přijít každý, kdo má zájem vzdělat se v oblasti nošení dětí a není potřeba přinést si vlastní šátek. Na kurzech jsou šátky k dispozici, stejně i panenky, se kterými se zkoušejí úvazy. Takže pokud ještě své miminko nemáte, i tak se kurzu nošení můžete zúčastnit.

Kurz vázání šátků - Jak probíhá?

Pokud ve vás skrsla myšlenka, že se přihlásíte na kurz vázání šátků, určitě vás bude zajímat, jak takový kurz probíhá. Kurzy jsou buď jednodenní nebo trvají i více dní, zpravidla však maximálně 3 dny. Každý kurz šátkování je ukončen předáváním certifikátů účastníkům kurzu. Ve většině případů je kurz rozdělen do dvou částí: teorie a praxe. Na kurzu nošení dětí a na kurzu vázání šátků se účastníci dozvědí, proč nosit děti, v čem nosit děti a také se přebírá téma, na co si při nošení dávat pozor. Maminky i tatínkové se na kurzu naučí vázat šátek, mají možnost konzultace při výběru šátku, na programu je praktický nácvik vázání a v neposlední řadě si účastníci kurzu vyzkouší rozličné šátky a ergonomická nosítka.

Kurz vázání šátku na nošení dětí - Teoretická část

Na začátku prvního dne kurzu se každý účastník při příjezdu na místo konání zapíše do prezenčního seznamu, čímž si vedoucí kurzu odkontroluje, zda přišel každý, kdo se přihlásil. Následuje přivítání účastníků kurzu, vedoucí se představí a řeknou pár slov o sobě. V kratkosti se představí i účastníci kurzu, aby všichni aspoň co - to o sobě věděli. Většinou je základ říct o sobě kdo jsme, odkud jsme na kurz přišli a co od kurzu očekáváme / proč jsme se rozhodli pro kurz vázání šátků.

Po tomto úvodu je na programu teoretická část. Tato část je velmi důležitá, protože každý, kdo se chce naučit vázat šátek na nošení dětí, nebo kdo chce začít nosit děti, by měl vědět základ - proč je vlastně nošení takové prospěšné, jaké jsou účinky nošení, jak ergonomicky správně nosit děti.

Teoretická část bývá často spojena s prezentací, kde jsou zobrazeny různé fotografie a obrázky, aby měli všichni hned představu, o čem je řeč :) Zejména ergonomická M poloha je základním bodem programu, protože ta je při nošení dětí klíčová. Hlavním cílem kurzu je naučit každého zásady nošení dětí, aby všichni věděli, jak nosit děti v šátku, jak nosit děti v nosítku, jak uvázat novorozence do šátku a aby se každý seznámil také s různými typy nosících pomůcek. Podívejme se tedy v tomto našem "rychlokurzu" na zásady nošení dětí:

  1. Ergonomická poloha ve tvaru písmenka M
    Dítě musí být v šátku na nošení dětí nebo v ergonomickém nosítku posazené tak, že sedí s nožičkama doširoka. Zadeček má níž než kolínka. V takovém sedě nožičky a zadeček vytvářejí jakoby písmenko M. Kolínka dítěte musí být vždy podepřena šátkem nebo nosítkem - šátek / nosítko sahají po kolena, od kolen dolů je nožka volně spuštěna.
  2. Zaoblená zádíčka ve tvaru písmenka C
    Když je dítě správně posazené doširoka s kolínky výše než zadeček, zádíčka se tomu přirozeně přizpůsobí tak, že v úvaze budou zaoblená. Čím je děťátko mladší, tím má více zaoblená záda. Pro novorozence je zcela přirozená poloha s výraznějším zakřivením páteře do tvaru písmenka C, protože právě v takové poloze byl devět měsíců uložen v bříšku. Postupně, jak děťátko roste, jeho záda se vyrovnávají. Až nakonec bude sedět pěkně rovně a během nošení vystrkovat ruce ze šátku či z nosítka a chytat vše kolem :-)
  3. Fixovaná hlavička
    Děťátku v šátku nebo v nosítku, které ještě samo neudrží hlavičku, musí být hlavička dobře jištěna. I větší děti potřebují mít jištěnou hlavičku, například tehdy, když během nošení usnou. Šátek na nošení dětí je třeba dobře dotáhnout při hlavičce děťátka, čímž ji zafixujeme. Pokud se mamince zdá, že děťátko potřebuje ještě více hlavičku fixovat, může do horního lemu šátku vložit kousek nějaké látky a šátek s touto látkou srolovat. Tím maminka vytvoří jakoby polštářek v oblasti krční páteře dítěte, který bude drobnou hlavičku miminku pěkně držet. V ergo nosítku lze hlavičku zajistit například stažením horní části zádové opěrky pomocí stahovacích šňůrek, jak to provedení nosiče Lenka 4ever umožňuje, nebo je možné k fixaci hlavičky využít i srolovanou kapuci.
  4. Můžete políbit dítěti hlavičku?
    Zkouška správnosti toho, zda máme dítě v šátku nebo v nosítku ve správné výšce vzhledem na naše tělo je, že mírně skloníme hlavu a zkusíme děťátku políbit hlavičku. Pokud to jde, aniž bychom se museli sklánět více, nebo dokonce natahovat, je dítě uloženo správně, jak má být. V opačném případě bychom museli děťátko napravit a dát ho o pár centimetrů výš, nebo níž.

Kurz vázání šátků na nošení dětí - Praktická část

Po bloku teorie přichází na řadu praktická část kurzu šátkování: vázání šátku na nošení dětí. Jako první úvaz se maminky učí Kříž s kapsou uvnitř, který je základním úvazem a je jedním z univerzálních šátkových úvazů na nošení novorozenců a také větších dětí. Tento úvaz mohou maminky vázat během celého období šátkování.

Nácvik vázání šátku se realizuje tak, že nejprve vedoucí kurzu udělají názornou ukázku toho, jak se váže šátek na nošení dětí a následně se věnují zúčastněným maminkám a tatínkům, jejichž krok po kroku doprovázejí instrukcemi, aby se do šátkování co nejvíce dostali. Velkou výhodu kurzu šátkování je, že se ho může zúčastnit opravdu každý. Není podmínkou mít dítě, ani vlastnit šátek na nošení dětí. Vše potřebné dostanou účastníci kurzu přímo na místě - šátek na nošení dětí ve vhodné délce, jakož i dítě v podobě panenky :) Pokud už dítě máte, můžete se samozřejmě učit vázat šátek se svým miminkem a ne s panenkou. Jednotlivé kurzy se však samozřejmě od sebe odlišují. Proto je vždy důležité řídit se informacemi, které předem dostane každý účastník, abyste přesně věděli, co si je třeba s sebou na kurz přinést.

Na jednom kurzu se zpravidla účastníci naučí vázat dva - tři typy úvazů. Pokud jste úplní začátečníci, vůbec se nemusíte bát, že vám šátkování nepůjde. První vázání šátku na nošení dětí sice nemusí dopadnout právě na jedničku, ale druhé a třetí už bude mnohem lepší. Vázání šátku vypadá složitě pro ty, kteří s ním nemají mnoho zkušeností, ale vězte, že to nic náročného není. Praxe velmi rychle získáte, protože už při prvním navázání svého miminka se přesvědčíte, jaké úžasné je nosit své děťátko a nebudete s tím chtít přestat :) Ale může se stát i to, že se miminko zpočátku nebude chtít nosit. Netřeba se vzdávat, některé dětičky si na šátek a blízkost zvykají déle, ale protože nošení v šátku je pro ně velmi pohodlné, zvyknou si poměrně rychle.

V rámci praktické části kurzu mají účastníci možnost ptát se na vše, co jim jen přijde na um. Využijte to a zjistěte co nejvíce o nošení dětí a o vázáni šátků. Klidně se kurzu můžete zúčastnit i se svým miminkem a naučit se vázat šátek na nošení dětí přímo s ním.

Přijďte se poradit a naučit vázat šátek k nám

Lenka je zkušená maminka, která nosila všechny své tři děti od narození. Lenka má zkušenosti se všemi typy nosících pomůcek, s šátky na nošení dětí, s ring slingem a s ergonomickými nosítky. Tým Be Lenka ve svých prostorech rád přivítá každou maminku a tatínka, kteří se chtějí naučit vázat šátek na nošení dětí, nebo kteří hledají ergo nosítko pro své dítě. Lenka plánuje organizovat kurzy vázání šátků na nošení dětí, kurzy o nastavování ergonomických nosítek a obecné kurzy o nošení dětí. Rodiče, kteří jsou ze Žiliny a okolí, nebo i kdokoli, kdo je zdaleka, ale má cestu přes Žilinu, se může u nás zastavit. Rádi se s vámi setkáme a uděláme vše pro to, abyste mohli bez obav nosit své děťátko a těšit se se vzájemné blízkosti a nespočetného množství výhod, které nošení přináší.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde