Jak koupat novorozence

Be Lenka logo Be Lenka
25.04.2019
Jak koupat novorozence

Koupání novorozence je vždy jednou z věcí, která je opředena strachem a obavami, zvláště v případě čerstvých rodičů prvního miminka. Jak koupat novorozence? Jak často koupat novorozence? Ve vaničce nebo spíše v umyvadle? Všechny tyto a mnoho dalších otázek si o koupání miminka kladou maminky a tatínkové. V tomto článku vám přinášíme odpovědi.

Obsah článku

Rodiče si z porodnice přinesou domů malé miminko a od té chvíle je naprosto odkázáno už jen na ně. Mateřská dovolená bude od nynějška kromě přebalování a krmení plná i mytí a koupání. Koupání je "noční můrou" mnoha prvorodiček, které se bojí, aby náhodou nějakým způsobem miminku neublížily. Podívejme se tedy na to, jak koupat novorozence.

Koupání novorozence

Maminky se často ptají, jak často koupat novorozence. Každý den, nebo každý druhý? Odborníci říkají, že nejmenší miminka není třeba mýt denně, ale že postačí koupání každý druhý den. Samozřejmě si zde třeba uvědomit, že mluvíme o celkovém koupání, tedy o mytí celého tělíčka. Umýt miminko je třeba při každém přebalování. Po čurání postačí omytí dětským vlhčeným ubrouskem, ale po kakání je vhodné omývat vodou alespoň zadeček (pokud se tedy nezašpinilo celé tělo, jak se to často stává :-) ) Stolice totiž dokáže pořádně podráždit citlivou pokožku novorozence a nadělat tak pořádnou šarapatu.

Jak koupat miminko

V porodnici většinou mamince sestřičky ukáží, jak správně koupat miminko. Může to být koupání novorozence v umyvadle. V domácím prostředí však maminky nejčastěji používají dětskou vaničku. Ke koupání novorozence není třeba nutně používat dětskou kosmetiku, postačí čistá voda. Miminku jemně pooplachujeme tělíčko, zadeček, tvářičku, nevynecháme záhyby těla. Novorozence koupeme jen pár minut. Starší děti si mohou koupel užívat déle.

K osušení používáme jemnou bavlněnou osušku. Aby byla pokožka děťátka hydratovaná a po koupeli se nevysušila, natřeme miminko po osušení dětským krémem, nebo - ještě lépe - dětským tělovým olejem. Případně můžeme i do koupele přidat také lžíci kvalitního lékařského olivového oleje.

Po koupeli je důležité dobře osušit i pupečník novorozence. Ten je nutno zároveň ošetřit tak, jak to mamince doporučil lékař. Když pupečník novorozenci odpadne (což bývá většinou do 6 – 10 dnů od porodu), může začít ranka jemně krvácet. Je to úplně normální, není třeba zpanikařit. Ranku jemně očistíme a krvácení po chvilce ustane. Miminko NIKDY nenecháváme ve vaničce samé, ani kdyby se nám stoprocentně zdálo, že na podložce ve vaničce je uloženo tak, že nesklouzne. Vše, co budeme ke koupeli potřebovat, si k vaničce připravíme předem tak, abychom nemuseli nikam ani na vteřinu odbíhat.

Jak připravit koupel pro miminko

Stejně jako je důležitá správná teplota vody, je důležitá i teplota místnosti, ve které miminko koupeme. Voda ke koupání novorozence by měla mít teplotu přibližně 37 °C, což je přirozená tělesná teplota lidského těla, jakož i teplota plodové vody, v níž se novorozenec do porodu nacházel.

K zajištění optimální teploty vody můžeme používat teploměr, kterým teplotu ve vaničce změříme ještě před tím, než do ní vložíme miminko. Teplota v pokoji by měla být 22 – 26 °C. Hloubka vody ve vaničce (zejména při první koupeli) by neměla přesahovat 5 cm, abychom v případě potřeby mohli mít miminko uložené na dně vaničky – samozřejmě s poskládanou plenkovou osuškou pod hlavičkou. Případně používáme ke koupání ve vaničce podložku pod miminko nebo děťátko přidržujeme rukama, tehdy bude výška vody větší (do cca 15 cm). Důležité je také postarat se o příjemnou atmosféru při koupání, aby bylo spokojeno nejen děťátko, ale i ten, kdo ho koupe.

Vanička pro novorozence

Ke koupání novorozence se nejčastěji používá dětská vanička. Ve vaničce si děťátko může maminka položit na vyvýšenou podložku, proto se jí bude mnohem snazší a také bezpečněji mýt než například v umyvadle. Podložku používat nemusíme, své miminko můžeme mít uloženo na jedné ruce, zatímco druhou rukou jej jemně oplachujeme vodou. Vždy podpíráme hlavičku, protože novorozenec ji sám neudrží a držíme ji nad vodou.

Velice praktickým „vynálezem“ je stojan na vaničku. Je skladný, lehký a dobře se přenáší z místnosti do místnosti. Maminka se tak nemusí příliš sklánět, což ocení i její kříže :-) Na stojanu je vanička uložena pevně a je zafixovaná, takže se není třeba obávat, jestli náhodou nespadne. Stojan pod vaničku je však důležité vybírat podle velikosti vaničky (například velikost 86 nebo velikost 102).

Podložka do vany pro miminko

Podložka do vany pro miminko je dnes dostupná ve více variacích tvarů, barev a materiálů. Podložka ke koupání může být měkká pěnová, nebo může mít podobu plastového či látkového lehátka. Podložka ke koupání, kterou pokládáme na dno vaničky (nebo vany) je vyrobena tak, že v jedné části je vyvýšená. Na tuto vyvýšenou část ukládáme hlavičku děťátka, zbytek tělíčka směřuje dolů. Podložky jsou ve většině případů anatomicky vytvarovány a uzpůsobeny pro komfortní koupání miminka.

Lehátko do vaničky

Lehátko do vaničky pro miminko je jinou verzí podložky. Vzhledem připomíná dětskou skluzavku. Lehátka do vaničky jsou dostupná plastová nebo látková. Většina lehátek má ergonomický tvar, proto miminku lehátka nabízí správnou a pohodlnou oporu během koupání. Rodičům zase na druhé straně usnadňují držení dítěte. Aby lehátko ve vaničce pevně stálo a nehýbalo se, je vybaveno přísavkou, nebo má na spodku protiskluzový povrch.

Látková lehátka do vaničky také zajišťují podporu tělíčka děťátka a jejich výhodou je i to, že potah lze sundat a vyprat v pračce (tato možnost je v závislosti na výrobci). Jsou to pohodlní měkcí pomocníci, na kterých se děťátko bude cítit komfortně.

Kbelík na koupání

Namísto dětské vaničky mohou rodiče ke koupání miminka používat koupací kbelík. Nemělo by to být ale ledajaký kbelík nebo lavor z obchodu, ale speciální kbelík na koupání dětí. Obyčejné kbelík totiž může obsahovat nebezpečné barvy, nemá protiskluzové a speciálně zakřivené dno, navíc má rukojeť, a ta bude pouze překážet, nebo, v horším případě, může způsobit úraz, pokud by se například starší sourozenec zhostil úkolu přenést miminko v kbelíku na jiné místo. . Speciální kbelík na koupání je tedy nezbytnost. Navíc je k němu přiložen i návod k použití, takže rodiče obdrží instrukce ke koupání v kbelíku hned u pokladny :) V koupacím kbelíku je možné koupat miminko přibližně do věku šesti měsíců až jednoho roku.

Kyblík na koupání dětí přinášejí několik výhod. Dítě je v kbelíku ponořeno v teplé vodě až nad ramena, proto mu nebude zima. Voda navíc v kbelíku chladne pomaleji než ve vaničce. Tím, že kbelík neposkytuje mnoho volného prostoru, miminko se ho dotýká svým tělíčkem, což mu připomíná pobyt v maminčině bříšku.

Koupání miminka po očkování

Očkováním se do těla miminka aplikuje očkovací látka (vakcína) s obsahem oslabených nebo mrtvých částeček nemoci, proti které se dítě očkuje. Tento obsah přímo onemocnění nevyvolá, ale nutí dětský organismus, aby si vytvořil protilátky. Ty pak v budoucnosti člověka před danou nemocí ochrání (nebo měly by, každý má dnes na očkování vlastní názor, proto se v tomto článku nestavíme na žádnou stranu). Některé děti očkování snášejí bezproblémově, u jiných se po očkování může objevit určitá tělesná reakce. Z tohoto důvodu se koupání miminka po očkování nedoporučuje. Ranka totiž může miminko bolet a bolest se vodou ještě vystupňuje, může se dokonce přidružit i zánět. Maminka nic nezkazí tím, pokud v den očkování miminko neokoupe. Nebojte se, ono to bez pobytu ve vaničce určitě tento den přežije :-) Miminko docela stačí v případě potřeby otírat jemně navlhčeným ručníkem.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde