Hry pro děti

Be Lenka logo Be Lenka
26.04.2019
Hry pro děti

Nejoblíbenější činností dětí je bezpochyby hra. Aktivity pro děti a hry pro děti mohou mít ty nejrozmanitější podoby. Rodiče ale nemusí nechávat děti, aby si samy vybraly, čemu se chtějí věnovat. Pokud rodič zapojí svoji kreativitu, dokáže dítěti vymyslet zajímavou nevšední aktivitu, kterou si drobeček oblíbí a na kterou bude i po čase rád vzpomínat.

Obsah článku

Aktivity pro děti

Dnešní děti jsou velmi ovlivněny moderní digitální dobou. Už i malé děti přichází velmi brzy do styku s mobilem, tabletem a všudypřítomným internetem. Někdy i tyto moderní výdobytky mohou mít edukační charakter, to je pravda. Ale rodiče by měli vymezit množství času, které s nimi děti tráví. Existuje nespočetně mnoho jiných her a aktivit, kterým se dítě může věnovat a při kterých bude zapojovat svoji tvořivost a představivost, nebo zapojí do pohybu celé svoje tělo.

Omalovánky pro děti

Omalovánky pro děti jsou k dispozici jako tenčí či tlustší brožurky, ale i jako celé knihy. Nejčastěji se pro děti vybírají omalovánky s pohádkovými motivy. Populární jsou i antistresové omalovánky s abstraktními motivy, ty jsou ale určeny spíše pro dospělé. Tato aktivita dokáže dítě zabavit na hodiny-samozřejmě za předpokladu, že rádo kreslí. Od rodiče se požaduje akorát najít vhodnou omalovánku pro jeho dítě, tedy takovou, která dítě svými obrázky co nejvíc zaujme. Potom už jsou potřeba jen pastelky. Nevadí, pokud se některá z nich zlomí, maminka nebo tatínek ji rychle ostrouhají a může se vesele pokračovat? Doporučujeme vybrat pro dítě takovou omalovánku, která obsahuje postavičky z oblíbené pohádky, nebo jiné výjevy, které dítě zná. Tak ho bude vymalovávání bavit ještě víc. Hotový obrázek si můžete vystavit například v kuchyni na ledničce, aby mělo dítě dobrý pocit z vykonané práce

Tvořivé aktivity pro děti

Svět dětské představivosti je zázračný. Nechejte proto děti, aby se plně projevily. Každé dítě rádo něco tvoří, ať už je to hrad z písku, nebo postavičky z plastelíny. Pokud už rodiče vyčerpali všechny svoje nápady na tvořivé aktivity pro děti, mohou si pomoct knihami s různými návody a tipy na výrobu všelijakých dekoračních či praktických věciček, ale množství takovýchto tipů lze najít i na internetu. Vybrali jsme pro Vás pár tipů na kreativní aktivity pro děti, můžete se inspirovat

1. Svícen z listů stromů

Tato aktivita je nejlepší na podzim. Vezměte děti ven a nasbírejte opadané barevné listy stromů. Listy je nutné usušit a vyrovnat. Vložte je do knihy ve Vaší knihovně, abyste je vylisovali. Jakmile jsou listy suché a jakžtakž rovné, můžete začít činit. Připravte si větší skleněnou zavařovací sklenici, štětec a tekuté lepidlo (nejvhodnější je speciální lepidlo na decoupage, které koupíte v obchodě s pomůckami na kreativní tvorbu). Dítě nejdříve natře lepidlem skleněnou sklenici, poklade na ni listy a následně na listy nanese další vrstvu lepidla. Svícen necháme dobře zaschnout a potom už do něj stačí pouze vložit svíčku. Večer můžete dítěti číst pohádky před spaním při světle tohoto svícínku, z čehož bude mít Váš drobeček určitě velkou radost.

2. Vlastnoruční dětská knížka

Má Vaše dítě rádo knihy? Postavte ho do role spisovatele a ilustrátora a vyrobte si s ním jeho vlastní knížku. Stačí vzít více listů kancelářského papíru, nastříhat je na pásy se stejnými rozměry, pásy položit na sebe a ohnout do tvaru knihy a potom už jen na boční straně v místě ohybu papíru spojit sešívačkou. Malá knížečka je připravená a dítě se může zhostit role ilustrátora a na každou stranu nakreslit nějaký obrázek.

3. Plastelína

Vůně plastelíny přenese každého dospěláka zpět do dětství. Dopřejte ji tedy i svým dětem. Stačí na stůl položit podložku, igelit nebo rozprostřít letáky, abyste předešli jeho zašpinění, a dítě se může pustit do výroby zvířátek, věciček a postaviček. Ukažte mu, jak má vymodelovat různé tvary a jak je má spojit. Můžete spolu vytvořit panáčky, domečky, autíčka... cokoliv, na co si troufáte :-

4. Bramborová razítka

V každé domácnosti se najdou vykrajovátka, která používáme při pečení vánočního cukroví. Využít je můžete i na výrobu razítek z brambor. Syrový brambor rozkrojte na půl, do jedné poloviny zaražte vykrajovátko, obřezejte nožem kolem vykrajovátka a odstraňte tento odřezek. Razítko je hotové. Dítě může štětcem tvar bramborového razítka vodovou nebo temperovou barvou a na kancelářský papír tisknout různé tvary. Je to velmi dobrá aktivita pro děti, která zabaví i v deštivém počasí, když se nedá hrát venku.

Hrací deka

Hrací deka nebo deka na hraní je velmi dobrou kamarádkou mnohých dětí. Jde o speciálně vyrobenou deku, na které si dítě hraje. Podle toho, co je na dece znázorněno, obsahuje deka různé materiály na podporu rozvoje hmatových a koordinačních schopností, případně i rozličné šustící detaily, nebo časti vydávajíce zvuk. Hrací deka je prošívaná a měkká, pomáhá dítěti objevovat svět kolem sebe. Rodiče ocení její skladnost, deku je možné lehce a jednoduše přenášet z pokoje do pokoje. Deky na hraní jsou vhodné pro dětičky od narození a zároveň se na nich zahrají i větší děti. Podobným pomocníkem je i podložka na hraní

Hry pro děti venku

Outdoorové hry pro děti mají obrovské množství výhod. Čerstvý vzduch, mnoho rozličných podnětů, kontakt s něčím úplně novým a tak dále. Zahrada, louka, les, park, ale i prostory sídliště nabízí spoustu možností, jak si s dětmi vyhrát a zabavit je v exteriéru na čerstvém vzduchu. Především v teplých měsících děti tráví spoustu času venku. Máme pro Vás pár nápadů na dětské hry, které můžete venku kdykoliv využít.

1. Pátrání po pokladech přírody

Zahrajte si s dětmi na pátrače, vždyť všechny děti rády objevují svět. Vezměte děti do přírody a připravte jim sáčky nebo tašky a tabulku s obrázky věci, které budou hledat a sbírat. Úkolem může být najít rostlinku nebo zvířátko, které samozřejmě chytat a sbírat do sáčku nebudou, ale pouze si ho ukážete. Tato aktivita je pro děti vynikajícím způsobem, jak děti dostat ven, seznámit je s přírodou, a navíc být i pozornými.

2. Skákání v pytli

Netradiční soutěž plná zábavy, smíchu a též soutěživosti. Připravte pro děti soutěž ve skákaní v pytli. Vyznačte místo startu a též cíl, ale pozor, nemělo by jít o velmi velkou vzdálenost. A pokud by nešlo o soutěž, nechte děti, ať v pytlích skáčou až dokud je to nepřestane bavit. Čím více dětí, tím více zábavy.

3. Krabicové závody

Budete potřebovat více krabic od bot. Vyřežte do noc díry z horní části tak, aby si je děti mohly „obout“. Kdo bude v těchto botách první v cíli? O zábavu je postaráno:

4. Schovka

Na tuto aktivitu nepotřebujete připravit nic speciálního. Jde o to, že se všichni někam schovají a jeden je potom hledá. Nechte děti, aby se Vám schovaly. Nedívejte se, kam se schovávají, napočítejte do deseti a potom je hledejte. Jediné, na co je potřeba si dát při této hře pozor je to, aby děti nebyly vystaveny nebezpečí v podobě kolem jedoucích aut a podobně (pokud si hrajete například na sídlišti nebo blízko cesty).

5. Střelba na pyramidu

Budete potřebovat dětskou vodní pistoli a umělohmotné, resp. papírové kelímky. Z kelímků vytvořte pyramidu a úkolem dítěte je vodní pistolí kelímky shodit. Ideální aktivita pro děti během rodinné grilovačky či opékačky.

Pokusy pro děti

Děti v sobě ukrývají velké dobrodruhy, pátrače a objevitele, proto je budou určitě zajímat i pokusy. Samozřejmě nevybírejte pro děti nic složitého, co se učí chemici na univerzitě :) Postačí jednoduché pokusy pro děti, na kterých uvidí, jak funguje příroda, nebo se přesvědčí o tom, proč něco funguje tak, jak funguje

Pokus: Moudrá šiška

Díky tomuto pokusu dítě uvidí, že příroda všechno vymyslela velmi chytře. Vezměte pěknou hnědou borovicovou šišku, vložte ji do sklenice s vodou a sledujte. Uvidíte, jak se šiška stahuje. Je to proto, že chrání svoje semínka. Jakmile šišku z vody vytáhnete, zase se pěkně otevře.

Pokus: Barevné mléko

Nalejte mléko do větší a širší nádoby, například do dortové formy na pečení. Pipetou do něj pomalu po kapkách přidejte barvu-nejlépe práškovou barvu na malování vajíček rozpuštěnou ve vodě. Mléko s barvou ale nemíchejte. Vatovou tyčinku namočte do prostředku na mytí nádobí a zlehka se s ní dotkněte hladiny mléka. Uvidíte, jak začnou barvy úžasně pracovat. Hotové divadlo

Pokus: Barevný kostkový cukr

Tento pokus dětem ukáže, že existují savé a nesavé materiály. Budete potřebovat kostkový cukr a talíř obarvené vody. Na talíř dejte trochu vody, obarvit ji můžete například kapkou inkoustu. Následně na talíř s vodou naskládejte na sebe kostky cukru. Uvidíte, jak do sebe cukr tahá vodu a všechny kostky zmodrají. Potom použijte nové kostky cukru. položte na sebe dvě kostky, na ně položte kousek alobalu a na něj další kostku. Přes alobal modrá voda nepřejde a vrchní kostka tak zůstane bílá. To samé udělejte s potravinářskou fólií. Ani přes ni voda nepřejde. Jako poslední použijte papírový kapesník. Do toho se voda vpije a zabarví i vrchní kostku

Online hry

Online hry na internetu jsou zábavou, u které mnoho dětí tráví rádo svůj volný čas. Online hry však dovedou děti zaujmout dlouhé hodiny, což rozhodně neprospívá jejich zdraví. Rodiče by proto měli dětem dovolit hrát si na počítači, mobilu či tabletu pouze vyhrazený čas. Zároveň je nutné potřeba pohlídat i to, o jakou hru jde. Neměli bychom podporovat hry s násilným obsahem, a už vůbec ne hry se sexuálním obsahem (i takové jsou totiž volně dostupné na internetu, proto by měli rodiče takovýto obsah zablokovat).

Online hry pro děti se nachází na internetových portálech, kde jsou rozdělené do více kategorií: dívčí hry, chlapecké hry, logické hry, puzzle, skákačky, hry se zvířátky, oblékačky, hry pro nejmenší děti, hry pro velké děti. Dívčí hry se týkají většinou oblasti módy, líčení, zpívání, péče o domácí a jiná zvířátka, zařizování domácnosti a podobně. Chlapci hrají online auto a moto závody, plaví se na lodi, vedou války, hrají fotbal či hokej.

Pohybové hry pre děti

Pohybové hry jsou výborným způsobem, jak zbavit děti překypující energie. Vždyť energie má každé dítě na rozdávání. Díky pohybovým hrám se zároveň podporuje zdravý růst a vývin dětí. Pohybem si děti provětrají hlavu, je to dobré tedy nejen pro tělo, ale i pro jejich psychiku. Pohybovými hrami se děti zabaví, zároveň si zacvičí, a ještě se mohou i něco nového naučit. Inspirujte se například těmito našimi tipy na pohybové aktivity pro děti

Pohyb podle slov

Tato hra je vhodná pro děti od čtyř let, rozvíjí motorickou oblast, postřeh, rovnováhu. Jde o to, že určitý druh pohybu spojíte s jedním slovem. Například při slově "sluníčko" děti poskočí, při slově "vláček" budou děti chodit a při slově "ovoce" se děti otočí kolem vlastní osy. Na začátek dětem vysvětlete, co které slovo znamená a párkrát si to vyzkoušejte, abyste se ujistili, že Vám děti rozumí. Děti chodí dokola v kruhu, mohou si zpívat nějakou písničku nebo říkat říkanku. Do hry se zapojíte tím, že vyslovíte některé z uvedených slovíček. Postupně můžete kombinovat i více slov zároveň.

Papučky

Tato hra je vhodná při větším počtu dětí, ideální je tedy ve školce. Děti rozdělíme do skupin a ve vzdálenosti pěti metrů mají před sebou rozložené papučky. Na povel paní učitelky se jedno dítě z každé skupiny rozběhne dopředu, najde a obuje si svoje papučky a vrátí se ku skupince. Takto se vystřídají všechny děti ze skupinek. Vyhrává družstvo, které je obuté jako první-nejlépe ve svých vlastních papučkách :-)

Sochy

Jde o hudebně-pohybovou hru, která děti učí pohotově reagovat. Pusťte dětem písničku a děti na ni mohou tancovat nebo se pohybovat do jejího rytmu. Jakmile se hudba přeruší, musí zůstat stát jako socha. Hýbat se mohou začít opět až po puštění hudby. Namísto zastavení hudby můžete udělat nějaký silnější zvuk, nebo tlesknutí.

Hlava, ramena, kolena, palce

Tuto písničku určitě znáte. Pro děti představuje dobrou zábavu a zároveň se při ní i hýbou. Zpívejte písničku Hlava, ramena, kolena, palce, přičemž podle vysloveného slova se dotýkáte jednotlivých častí svého tělo. Postupně můžete rytmus zrychlovat.

Hoňka

Bezpochyby jednou z nejoblíbenějších her dětí je hoňka, hlavně pokud dítě utíká a rodič ho honí. Nebo se mohou honit děti mezi sebou. Tato aktivita je plná pohybu a zároveň zábavy. Vylepšit ji můžete i používáním malých šátků nebo kousků látky. Každý si zastrčí šátek nebo látku do kapsy kalhot tak, aby trčela ven. Ten, kdo honí, má za úkol nejen chytnout ostatní, ale i vytáhnout jim šátek z kapsy.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde