Ergonomické nosítko pro novorozence

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Ergonomické nosítko pro novorozence

Nošení dětí je stále více populární. Máme z toho radost, vždyť nosit dítě v náručí je nejen praktické a krásné, ale především i velmi zdraví prospěšné. Zvláště pokud se rozhodnete nosit své miminko už od jeho narození.

Obsah článku

Novorozenec je doslova připravený na to, že ho maminka bude mít neustále u sebe, vždyť přece byl nošený devět měsíců v bříšku, tak proč by se to mělo po příchodu na svět změnit? ? Často se mezi nosícími maminkami používá pro nošení v šátku a ergonomickém nosítku označení „vnější děloha“, ve které nosí své dítě po tom, co se narodí. Vybrat vhodné nosítko pro „čerstvé“ děťátko je mírně složitější, než když vybíráte nosítko pro dvouletého drobečka. Novorozenec ještě neudrží hlavičku, pokračuje vývoj jeho kloubů, upevňuje si vztah se svými nejbližšími, zpracovává úplně nové, neznámé podněty a stimuly z okolí a celkově si na tento nový svět zvyká. Je důležité mít na paměti všechna tato i další kritéria, která je třeba zohledňovat při hledání odpovědi na otázku: Jaké ergonomické nosítko vybrat pro novorozence.
 

Ergonomický nosič pre novorodenca

Nošení novorozence v šátku

Jako první bod chceme uvést, že jsme přesvědčeni, že novorozenec, případně předčasně narozené dítě, patří do šátku na nošení dětí, protože ten je v nošení nejmenších dětiček dá se říct nenahraditelný. Šátek si rodič dotahuje přesně tak, jak to potřebuje jeho tělo a tělíčko děťátka a dokáže v něm své dítě navázat a podotahovat na milimetr přesně. Šátek nejlépe kopíruje tělo dítěte, a právě tuto vlastnost žádné nosítko nedokáže stoprocentně nahradit. Z tohoto důvodu se mnoho maminek rozhodne své dítě nosit po narození v šátku a později, přibližně od třech měsíců, přejde na dětské nosítko. Je to velmi dobré rozhodnutí, především tehdy, když po období vázání šátku rodiče šáhnou po šátkovém nosítku. Je to ten nejplynulejší přechod k používání jiného typu nosící pomůcky a zároveň si můžete užívat pohodlí a originalitu šátkoviny jako materiálu i v nosítku :-)

Pokud jste se tedy rozhodli, že si pořídíte šátek na nošení dětí, ve kterém budete nosit své novorozeňátko, doporučujeme Vám šátek utkaný ze 100% organické bavlny. Je všeobecně známo, že bavlna je materiálem velmi vhodným pro dětskou pokožku, která je velmi citlivá. Rovněž se při výběru zaměřte na šátky s vhodnou gramáží. Pokud chcete nosit novorozence, ale zároveň si přejete, abyste v šátku mohli pohodlně nosit i větší děťátko, například když se později rozhodnete střídat jej s nosítkem, nejlepší bude si vybrat šátek s gramáží kolem 280 g/m2, protože ten je dostatečně nosný. Všechny Lenka šátky jsou vhodné na celé nosící období, a též jsou vhodné i pro začátečníky, kteří nebudou mít žádný problém ani komplikace s jejich vázáním. Lenka šátky jsou utkané z kvalitní 100% bavlny, jejich gramáž je vyšší, a přesto nejsou vůbec tlusté, takže se s nimi jednoduše a pohodlně manipuluje. Navíc mají zkosené konce, takže jakmile dokončíte úvaz a zavážete, nevznikne Vám zbytečně velký uzel.

Nošení novorozence v nosítku

Jakmile děťátko povyroste a Vy usoudíte, že nastal čas vyměnit šátek za nosítko, máte na výběr ze dvou možnosti: můžete si zakoupit hotový produkt v našem e-shopu, nebo si nechat ušít nosítko na míru z Vašeho šátku. Maminky se často nedokáží rozloučit se šátkem, ve kterém své dítě nosily, ale který je už například kvůli nižší gramáži pro jejich větší děťátko nevhodný.

Pokud jim ale tento šátek přirostl k srdci, nechají z něj ušít nosítko, a tak mohou mít i nadále radost z příjemného a oblíbeného materiálu či designu, na který jsou zvyklé a kterého se nechtějí jen tak vzdát ? Nechat si ušít nosítko Lenka je v tomto případě ideální cestou.

Při výběru nosítka je v první řadě nutné zaměřit se na výběr správné velikosti. Nestačí šáhnout po prvním nosítku, které je označeno jako „vhodné od narození“. Pokud by byla tato jedna větička směrodatná při Vašem rozhodování, ale nepodívali byste se na další charakteristiky nosítka, jako například způsob fixace hlavičky, či možnost nastavování, mohlo by se velmi rychle stát, že si vyberete nesprávný kousek, který Vašemu děťátku nesedne. Mnoho výrobců uvádí u svého produktu právě toto slovní spojení „vhodný od narození“, což je však opravdu velmi individuální. Každé děťátko přece přijde na svět jiné, je větší či menší, předčasně narozené a maličké, nebo naopak je to takový malý obřík ? Právě proto u našich Lenka nosítek, ve kterých můžete nosit své malé miminko, uvádíme vhodnost od velikosti 62, protože tehdy nosítko sedí děťátku přesně tak, jak má.

Ideální nosítko pro malé rostoucí miminko je takové, které se dokáže děťátku přizpůsobovat, to znamená, že ho rodiče mohou nastavovat. Novonarozené dítě velmi rychle roste, neexistuje nosítko, které by bylo vhodné pouze pro novorozence do řekněme třech měsíců. Takovéto nosítko by bylo dále nevyužitelné (a jak jsme psali výše, na nošení dětí v tomto období je nejvhodnější šátek:-) ). Nosítko, které umožňuje nastavování (zvětšování/zmenšování, rozšiřování/stahování) se nazývá rostoucí, protože jako by rostlo s dítětem. Rostoucí nosítko vyrobené ze šátku na nošení dětí je velmi dobrou volbou na nošení dětí a zároveň je velmi dobrým kompromisem v případě, že maminka touží své děťátko nosit, ale z vázání šátku má strach. Šátkové nosítko spojuje výhody šátku a ergonomického nosítka, což vede ke spokojnosti maminky i děťátka.

Zásady nošení novorozence v nosítku

Kdo chce své dítě nosit, musí znát zásady, jejichž dodržováním je nošení správné, zdravé a ergonomické. Nestačí dítě jen do nosítka posadit a jít ven, rodiče musí děťátko kontrolovat, jestli dobře sedí, jestli náhodou nepřepadává do stran, jestli mu nosítko dobře drží hlavičku, hlavně tehdy, když jde o novorozence.
V nosítku je dítě blízko rodiči, proto má nad ním maminka nebo tatínek stále kontrolu. Podívejme se na hlavní zásady správného nošení

1. Pozice bederního pásu a optimální výška

Dítě musí být v nosítku uloženo ve správné výšce, to znamená ani ne vysoko, ale ani ne příliš nízko. Mělo by být tak vysoko, abyste mu mírným skloněním Vaší hlavy mohli dát bez problému pusu na čelíčko. Této výšky docílíte správným umístěním bederního pásu, což je první krok při nasazování nosítka. Pokud se chystáte nosit novorozence, tedy velmi malé děťátko, umístěte si bederní pás skoro až těsně pod prsa. Bederní pás musí být v jedné rovině, tedy musí být umístěný stejně vysoko vzadu na Vašich zádech i vepředu na břiše. Na to je potřeba si dávat pozor, neboť nesprávným nošením dochází k tomu, že maminku začnou poměrně brzy po nasazení nosítka bolet záda

2. Široké sezení

Poté, co jste zapnuli bederní pás, je na řadě uložení děťátka do nosítka. Děťátko umísťujeme tak, že mu mírně a pomalu roztahujeme nožičky. Dbáme na to, aby děťátko nesedělo přímo na horní části bederního pásu, ale usadíme ho do zádové opěrky – bederní pás se tak nachází mezi maminkou a děťátkem, čímž se docílí správného podsazení. Nosítko musí být předem nastaveno pro potřeby děťátka, to znamená, že už před samotným uložením děťátka do nosítka nastavíme potřebnou šířku tak, aby nosítko ve spodní části vždy sahalo od jednoho kolínka ke druhému kolínku. Šířka nosítka musí být nastavena důkladně, protože pokud by nosítko podpíralo až lýtko, případně byste nastavili krátkou šířku, takže by nosítko sahalo pouze po stehno děťátka, nebyla by zabezpečená ergonomická poloha při nošení. V nosítku musí dítě sedět naširoko tak, aby jeho kolínka byla mírně výše než zadeček – jde o tzv. „M“ polohu. Správným nastavením nosítka zajišťujete pro své miminko bezpečné nošení, které mu umožňuje klidně spát, být ve Vaší blízkosti, a přitom se mu mají možnost vyvíjet správně a přirozeně i bederní klouby, a to právě díky širokému sezení.

3. Kulatá zádíčka

Pokud dítě v nosítku správně podsadíte, přirozeně dosáhnete kulatých zádíček. V děloze je dítě uloženo tak, že je jeho páteř zakřivená do tvaru písmena C, což nošení v ergonomickém nosítku, nebo v šátku podporuje. Tato poloha je pro novorozence přirozená a vyhovuje mu, proto je nošení z našeho pohledu příznivější v porovnaní s kočárkem, kde děťátko mít zakulacená záda nemůže, protože v něm leží. Děťátko se postupně jak roste napíná, což maminky pocítí i v nosítku, když jim už malý drobeček bude koukat na všechno okolo a nebude už celou dobu jen spokojeně spinkat :-

4. Blízkost rodiče a dítěte

Děťátko má být v ergonomickém nosítku v těsné blízkosti rodiče, samozřejmě ne příliš, že by nemohlo dýchat ani dítě, ani maminka ? Blízkosti dosáhnete dostatečným dotažením ramenních popruhů. Tato blízkost zabraňuje padání děťátka na jednu nebo druhou stranu v nosítku, ale také i přepadávání hlavičky. Vždy tedy dbejte na to, abyste dobře podotahovali bederní pás (ten co nejvíc) i ramenní popruhy

5. Pozice novorozence vůči rodičům

V každém ergonomickém nosítku je dítě uloženo tváří k rodiči, ať už je nošeno na maminčinu břiše nebo na jejích zádech. Pouze tento způsob nošení je zdravý, správný a ergonomický. Nosítka typu klokanka nepodporují výše uvedené zásady, dítě v nich nemá podepřeno nožičky, není správně podsazené a už vůbec nemá zakulacená zádíčka, protože je otočené tváří směrem od rodiče. Mnoho maminek se nesprávně domnívá, že je klokanka vhodná, protože děťátku umožňuje pozorovat svět okolo, ale je nutné si uvědomit, že pro zdravé a ergonomické nošení určitě dobrá není. A už vůbec ne na nošení novorozence, který pro svůj vývoj obzvláště potřebuje, aby jeho rodiče dodržovali zásady ergonomického nošení. Všechna Lenka nosítka jsou doporučeny odborníky z řad pediatrů a ortopedů – ať už rostoucí (4ever), nebo nerostoucí dětská nosítka. Ergonomické nošení v nosítku Lenka si tedy můžete užívat bez jakýchkoliv obav :-

Odkdy nosit dítě v nosítku

Maminky se často ptají, jestli můžou nosit svoje miminko od narození v nosítku, nebo musí počkat, až dítě trošku povyroste. Jak už jsme psali výše, zastáváme názor, že pro nošení novorozence je nejideálnější bavlněný šátek na nošení dětí. Ale protože víme, že ne každému šátek vyhovuje, protože někdo se vázání obává, někomu vázání připadá zdlouhavé, jiný zase hledá něco rychlého a praktického, nabízíme rodičům nosítka, která jsou vhodná pro miminka přibližně od třech měsíců (v závislosti na velikosti miminka).

Protože je možné je nastavovat na míru děťátka, nosítko se pěkně přizpůsobí drobnému tělíčku. Samozřejmě vše závisí na velikosti děťátka, protože nejsou všechny děti v tomto věku stejně velké. Proto u našich nosítek uvádíme, že jsou vhodné od velikosti 62, neboť právě při této velikosti nosítko Lenka sedí děťátku úplně super:-)

Nošení novorozence v létě

Během teplých letních dnů si nejeden rodič láme hlavu nad tím, jestli je vůbec nošení v tomto období vhodné, a jak nosit novorozence v nosítku v létě, kdy musí být dítěti taky teplo. Maminky, které přivedly na svět dítě v letním období a chtějí ho nosit v šátku, mají na výběr i z takových šátků, které kromě bavlny obsahují i příměsi. Každá příměs má nějakou funkci, některé jsou termoregulační, jiné vzdušné, další jsou antibakteriální a odvádí vlhkost. Pro všechny, kteří chtějí nosit dítě i napříč stoupajícím teplotám, máme výborné řešení: letní verze nosítka.

Letní verze dětského nosítka Lenka značně zpříjemní nošení v letním období, protože je vzdušná v maximální možné míře. Základem letní Lenky je síťka, která je v oblasti zádové opěrky a kapuce pro děťátko. Díky otvorům po celé ploše síťky neustále proudí k děťátku vzduch, čímž je zaručená eliminace tepla během nošení. Pokud Vaše miminko v nosítku usne, můžete ho bez obav i v létě přikrýt kapucí, aby si mohlo v klidu zdřímnout. Síťka na kapuci umožní vzduchu k děťátku volně proudit. Letní Lenka je ideálním nosítkem na jaro, během léta i teplého podzimu. Pomůže miminku i rodiči, protože tím, že je děťátko ochlazované, odevzdává během nošení mamince či tatínkovi podstatně méně svého tepla.

Pokud se rozhodnete pro letní verzi nosítka, můžete si nechat ušít jakoukoliv velikost nosítka Lenka-letní verzi rostoucího nosítka Lenka 4ever, stejně tak rostoucí 1 a 2 a taky všechny tři velikosti nerostoucího nosítka.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde