Dítě se nechce kojit

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Dítě se nechce kojit

Mateřské mléko se ženě začíná tvořit už během těhotenství, a to už na začátku druhého trimestru. Po narození miminka a po jeho prvém přiložení jsou prsa matky dokonale připravená na kojení. Ne všechny maminky však maji to štěstí, že jde všechno, jak se říká, jako po másle. Někdy se stává, že se dítě buď neví přisát, nebo se jednoduše odmítá kojit. Proč je to tak a co s tím?

Obsah článku

Proč se dítě odmítá přisát

Odtahování se od prsu, soustavné přisávání se a následné vyndávání bradavky z úst, bouchání ručkami dokola, pláč ... toto všechno jsou projevy miminek, která odmítají sát mateřské mléko. Takéto chování je reakcí dětí na tok mateřského mléka, který může byť nedostatečný.

K nedostatečné tvorbě mléka dochází z více příčin. První z nich je ne právě nejsprávnější přisátí děťátka na samotném začátku, které přetrváva, v důsledku čeho se postupně snižuje tvorba mléka. Miminko mléko očekává, při kojení se vrtí, natahuje bradavku, zlobí se a pláče a nakonec se zcela odmítá přisát. Překvapivě se s odmítáním kojení setkávají ty maminky, které mají mléka dostatek a jejich dětičky krásně přibírají. Dítě je tedy zvyklé na rychlý tok mléka a pokud se tok mléka z nějakého důvodu zpomalí, dítě začne "dovádět".

Překvapivě se s odmítáním kojení setkávají ty maminky, které mají mléka dostatek a jejich dětičky krásně přibírají. Dítě je tedy zvyklé na rychlý tok mléka a pokud se tok mléka z nějakého důvodu zpomalí, dítě začne "dovádět".

Důvodem, proč jsou děti během kojení nespokojené, může být i to, pokud žena příliš brzy po porodu dostane menstruaci. Miminko je během matčiny menstruace při kojení neklidné. Děti, které odmítají kojení, si často místo bradavky dávají do úst svou pěst nebo palec. Odtáhnou se od bradavky a začnou "sát" svou ručku.

Velmi častou příčinou snížené tvorby mléka je užívání hormonální antikoncepce. Pokud žena chce užívat antikoncepci, doporučuje se jednosložková a minimálně šest týdnů od porodu. Pokud je antikoncepce kombinovaná s estrogeny, snižuje množství mateřského mléka. Během kojení se hormonální antikoncepce nedoporučuje.

Kojení a příkrmy

Viníkem toho, že dítě odmítá matčina prsa, bývá většinou i časté podávání příkrmů dětem nad šest měsíců. Je důležité uvědomit si, že příkrmy v žádném případě kojení nenahrazují, ale pouze ho doplňují. Matka, která pozoruje, že její přikrmováno dítě nechce mateřské mléko, by měla snížit množství příkrmů.

Kojení na požádání

Maminky postupně docházejí do bodu, kdy začínají své dítě učit, aby prospalo celou noc, aby si mateřské mléko neptalo už tak často, a proto prodlužují intervaly mezi jednotlivými kojení. Nicméně všechny tyto snahy jsou dá se říci kontraproduktivní, protože v konečném důsledku mohou způsobit, že pokud dítě mléko vyžaduje, ale maminka mu ho odmítne poskytnout, začne dítě "protestovat" a postupně přisávání odmítat.

Co tedy může v tomto případě maminka udělat, aby podpořila správné kojení? Vhodné je kojení na požádání, tedy poskytnout dítěti prs vždy, když si o něj zažádá. Klidně i před jedem, i po jídle. Pokud si dítě prs neptá, protože například "zapomene", matka by mu jej měla nabídnout. Kojení na požádání je vhodné praktikovat do věku 18 měsíců.

Odmítání prsu nebo odstavení?

Pokud miminko odmítá sát, maminka může tuto situaci vyhodnotit tak, že dítě už prostě musí odstavit, to znamená, že je třeba s kojením přestat a přejít na jinou stravu. Pozor, přirozené odstavení nastává až mnohem později, netřeba si tyto dvě věci zaměňovat.

Dítě, které odmítá kojení, se v kritických situacích chová mnohem nespokojeněji, jako jeho vrstevníci, kteří jsou kojení bez problémů. Například když dítě spadne, je unavené, usíná a podobně. Na jedné straně kojení potřebuje, na druhé straně ho odmítá.

Jak naučit dítě sát z prsu

Matka se musí usilovat zvýšit tvorbu mléka užíváním doplňků pro zvýšení laktace. Užívat by je měla po odborném posouzení situace tak dlouho a v takovém dávkování, jak jí bylo doporučeno lékařem nebo laktační poradkyní. Hned, jak maminka zpozoruje, že její dítě není s množstvím mateřského mléka spokojeno, nebo si všimne ledajaký projev nespokojenosti během kojení, měla by učinit nezbytná opatření. 

Prvním z nich je odstranění používání dudlíku a lahve, což bývá často klíčové při zlepšení vzniklé situace. Když se dítě přisaje, je vhodné mačkat prs, aby se zvýšil přísun mléka k dítěti. Pokud je to nutné, matka může dítě dokrmit laktační pomůckou. Větší děti je možné dokrmit lžičkou nebo skleničkou. Odstříkávat by si měla matka mléko vždy, když dítě odmítne prs, nenají se, a tudíž je třeba dokrmit ho. Příkrmy se smí podat dítěti staršímu než čtyři měsíce, je dobré odstříkané mléko použít do příkrmů.

Fyzický kontakt s miminkem je velmi důležitý pro správné kojení. V boji proti odmítání prsu dítětem je žádoucí zintenzivnit fyzický kontakt s miminkem. Velmi pozitivní účinky má blízký kontakt v nosících pomůckách jako je šátek na nošení dětí a ergonomické nosítko Be Lenka, kontakt je během nošení možné umocnit kontaktem kůže na kůži. Spát s děťátkem v posteli je také velmi prospěšné, stejně jako společné koupání. Miminko uspávajte v náručí, vyhýbejte se dudlíku a kočárku. Abyste ho dlouhou dobu nemuseli držet na rukou, které se rychle unaví, opět je vhodné sáhnout po šátku nebo nosítku na uspávání.

Nastavte se pozitivně, povídejte si s děťátkem jemným hlasem, zpívejte mu, usmívejte se na vaše miminko a co je také velmi důležité, udržujte s dítětem oční kontakt. Ve vhodné chvíli zkuste nabídnout děťátku prs, ale nenuťte ho. Pokud víte o něčem v místnosti, což odvádí pozornost dítěte při kojení, odstraňte to.

Na závěr je důležité poznamenat, že to, že dítě vyvádí a odmítá sát z prsu, neznamená, že se rozhodlo s mateřským mlékem skončit. Přirozené odstavení nastává nejdříve až ve věku 30 měsíců.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde