Co je to rebozo?

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Co je to rebozo?

Možná jste se už setkali s pojmem rebozo, slyšeli jste, jak si o něm povídají ženy vedle Vás v autobuse, nebo maminky v parku na lavičce, narazili jste na něj na internetu, v nějaké moudré knize, nebo jste ho pochytili na podpůrném setkání nosících maminek. Slovo Rebozo se u nás používá stále víc. O co teda jde?

Obsah článku

Rebozo - nápad z Mexika

Rebozo je tradiční mexický šátek, který už po staletí používají ženy v Mexiku a Jižní Americe. Rebozo má širokou škálu využití. Původně se používalo jako šál kolem krku, nebo šátek na hlavu, ale postupně ženy v tomto šátku našly pomocníka i na nošení dětí, na podepření bříška během těhotenství, používaly jej při rozličných relaxačních technikách, při cvičení, ale i během komplikovanějšího porodu.

Dnes Rebozo velmi často používají porodní asistentky a duly nejen v Americe, ale po celém světě, a to právě díky širokospektrálnímu využití tohoto šátku. Rebozo je oblíbené i v těhotenství, především jako pomůcka při relaxaci a při vhodném těhotenském cvičení.

Jak vypadá Rebozo

Rebozo je ručně tkaný šál nebo šátek, materiál na tkaní se používá buď 100% bavlna, nebo i příměsi. Rebozo je dnes dostupné v různých barevných provedeních. Většinou jde o jedno-dvou barevné šátky se vzorem, který je umístěný buď jen na koncích šátku, nebo i na celé ploše. Vzor je typický mexický (indiánský).

Rebozo na nošení dětí

Ve většině případů je Rebozo široké kolem 65 cm, délky jsou různé: 1,8m až po 2,7m. Vzhledem k tomu, že jde o krátký šátek, při nošení dětí se používá při úvazech s krátkým šátkem, jako Rebozo na záda, Rebozo na bok s posuvným uzlem, Double Rebozo.

Rebozo v těhotenství

I když se šátek na nošení dětí, jak už z názvu vyplívá, používá především na nošení dětí, s oblibou jej používají i těhotné ženy, především tak, že si ním převáží a zpevní své těžké bříško. Rebozo se používá velmi často i při cvičení. Pro začátek chceme zdůraznit, že je cvičení s Rebozem v těhotenství úplně bezpečné, a to jak na začátku těhotenství, tak i v jeho pokročilém stádiu.

Díky technice cvičení s Rebozem se děťátku v bříšku pomáhá najít správná poloha-optimální během porodu. Cvičení přináší i úlevu od bolesti, především v pánevní a bederní oblasti. Ideální je cvičit s Rebozem během těhotenství jednou týdně. V období před porodem může nastávající maminka zvýšit frekvenci cvičení a provádět ho i denně, samozřejmě podle vlastních pocitů a potřeb.

Jak Rebozo "funguje"

Rebozo cvičení nebo Rebozo masáž se zakládá na jemných pohybech, kolísaní a na strečinku. Jde o techniku používanou během celého období těhotenství, ale i po porodu. Díky jemným kývavým pohybům Reboza se velmi efektivně uvolňuje napětí v těle, žena pociťuje pocit příjemné lehkosti ve svém těle, vyplavují se hormony štěstí. Mírné pohupovaní velmi příznivě ovlivňuje i miminko v bříšku. Technikou Rebozo se žena energeticky otvírá, povzbuzuje se krevní oběh a celé tělo se dostává do harmonie. Odstraňuje se bolest hlavy, pocit těžkých nohou, otoky.

Rebozo - postup

Cvičení se vždy účastní těhotná žena (cvičící) a někdo, kdo jí asistuje. Asistující osobou by měl být odborník, který techniky Rebozo ovládá. Představíme si jedno z relaxačních a polohovacích cvičení se šátkem Rebozo.

  1. Rebozo rozprostřete na zem. Delší kraje šátku zahněte (trošku).
  2. Žena si klekne na kolena a středovou část šátku si rozprostře na celé bříško.
  3. Asistent stojí za ženou a drží koncové časti šátku.
  4. Žena položí dlaně na zem, takže je na všech čtyřech.
  5. Asistent velmi jemnými krátkými pohyby šátku kolíbá bříško. Tělo ženy se nesmí hýbat, Pouze její bříško se má mírně kolíbat.

Proč je Rebozo v těhotenství tak oblíbené?

Důvodů je více:

  • Díky šátku si může žena zpevňovat bříško, jakmile „vykoukne“ a tím předcházet bolestem zad.
  • Správnou technikou použití šátku je možné ovlivnit polohu dítěte v bříšku a natočit ho tak, aby bylo v nejideálnější poloze potřebné k porodu.
  • Cvičení s Rebozem pomáhá při bolestech v oblasti podbřišku, v bederní a pánevní oblasti během celého těhotenství
  • Používá se na relaxaci a uvolnění celého těla.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde