Co dělat, když má dítě horečku

Be Lenka logo Be Lenka
09.01.2018
Co dělat, když má dítě horečku

Sami víme, že zvýšená tělesná teplota nebo horečka není ničím příjemným. Způsobuje celkovou vyčerpanost organismu, člověk nemůže v podstatě nic, pouze ležet a spát. Horečka se nejednou objeví i u malých dětí a může signalizovat, že něco není v pořádku.

Obsah článku

Zvýšená tělesná teplota dítěte nad 37,5 ° C může být pro rodiče signálem onemocnění. Kolísání tělesné teploty je však běžné, proto pokud se teplota zvýší pouze mírně, ještě to neznamená, že je dítě nemocné a třeba nějak speciálně zasáhnout. Pokud však teplota přetrvává a navíc je vysoká, je namístě posoudit celkový zdravotní stav miminka a všímat si případně i jiné příznaky nemoci. Pokud si rodič není jistý, zda se s jeho miminkem něco děje nebo ne, vždy je lepší poradit se s lékařem. Jsou totiž děti, které mohou být nemocné i při normální teplotě 36 ° C nebo 37 ° C, ale jsou i takové, kterým se tělesná teplota mírně zvýší a přitom jsou zcela zdravé.

Příznaky horečky

Nejčastěji se horečka u dětí projevuje těmito příznaky:

  • dítě je červené v tvářičce
  • dítě si stěžuje, že mu není dobře
  • bolest hlavy
  • zimnice (dítě je bledé, je mu zima a třese se, přičemž v obličeji je teplé)
  • horké čelo
  • malátnost a apatie

V případě malých miminek se zhoršený zdravotní stav projevuje samozřejmě pláčem, protože miminko rodičům ještě neumí samo říci, že se cítí špatně.

Měření teploty dětí

Pokud se dítě necítí dobře, rodiče by mu měli měřit tělesnou teplotu v pravidelných dvoj - tříhodinových intervalech. Rtuťové teploměry se již nepoužívají, jsou zastaralé a navíc i nebezpečné, protože se mohou velmi snadno rozbít. Nikdy proto rtuťový teploměr nevkládáme miminku do úst! Konec - konců, rtuťové teploměry se dnes již neprodávají, stále jsou ale domácnosti, ve kterých se ještě nacházejí. Pokud k nim patří i ta vaše domácnost, raději teploměr nepoužívejte, předejte ho v lékárně a raději si pořiďte digitální teploměr.

Digitální teploměr rodič malému dítěti velmi jednoduše dokáže vložit do úst pod jazyk. Pokud jej však neumí udržet pod jazykem dítěte, může mu teplotu změřit i pod paží. V tom případě však ukáže o přibližně 0,6 ° C nižší hodnotu, než je skutečná tělesná teplota dítěte. Používají se i digitální teploměry pro měření teploty v uších nebo páskový teploměr, který se přikládá na čelo. Novorozencům a nejmenším miminkům se bude nejlépe měřit teplota v konečníku.

Jak změřit dítěti teplotu

Jak jsme si vysvětlili, existuje řada způsobů, jak změřit teplotu dítěte. To, pro jaký se rodič rozhodne, závisí zejména na věku dítěte a od toho, co mu dítě v tom kterém věku dovolí.

Měření teploty v konečníku

Odměřit teplotu v zadečku miminka se doporučuje v případě novorozenců, je možné tento způsob aplikovat až do věku tří let. Špičku digitálního teploměru natřeme vazelínou. Miminko položíme na záda, jednou rukou mu zvedneme obě nožky a druhou rukou vložíme špičku digitálního teploměru přibližně 1,5 - 2,5cm hluboko do konečníku. Pokud bychom cítili jakýkoliv odpor, násilím teploměr dovnitř netiskneme. Počkáme, dokud se miminko uvolní, snažíme se odvést jeho pozornost a pokud se nám to podaří, pokračujeme. Teploměr držíme v jedné poloze po celou dobu měření. Digitální teploměr nás zvukovým signálem upozorní na konec měření, teplotu z teploměru přečteme a teploměr z konečníku děťátka vybereme. Odečteme 0,5 ° C z naměřené hodnoty (v konečníku je teplota vyšší, než je skutečná tělesná teplota). Děťátku otřeme zadeček vlhčeným ubrouskem a vydesinfikujeme teploměr.

Měření teploty v ústech dítěte

Zapneme digitální teploměr. Dítěti řekneme, aby otevřelo ústa. Teploměr vložíme dítěti pod jazyk. Dítě zavře ústa. Měříme teplotu dokud teploměr zvukovým signálem ohlásí konec měření.

Měření teploty pod paží dítěte

Dítě si posadíme na kolena. Zvedneme jednu jeho ručku. Digitální teploměr zapneme a jeho špičku vložíme pod paží děťátka. Ruku dítěte následně připažíme a přeložíme přes hrudník. Obvyklý čas měření je deset sekund až dvě minuty, teploměr nám zvukovým signálem ohlásí ukončení měření. K naměřené hodnotě připočteme 0,6 ° C, neboť v místě pod paží je teplota nižší, než je reálná tělesná teplota organismu.

Páskový teploměr

V našich končinách sice není až tak běžné používání páskového teploměru, jde však také o jeden ze způsobů, jak změřit teplotu miminka. Páskovým teploměrem se měří teplota na čele dítěte. Přiložíme páskový teploměr na čelo děťátka a držíme asi po dobu patnáct sekund. Nejvyšší panel teploměru, který se rozsvítí, je ukazatelem tělesné teploty dítěte.

Léky na srážení horečky pro děti

Je přirozené, že horečka dítěte dokáže rodiče vystrašit. Nejčastěji je první reakcí po odměření teploty miminka podání léků na srážení horečky. Ty by však rodiče měli používat opravdu uvážlivě. Je třeba si uvědomit, že o horečce je řeč, pokud hodnota tělesné teploty vystoupí na 38 ° C a více. Teprve tehdy je vhodné podat lék s obsahem paracetamolu, samozřejmě po konzultaci s lékařem nebo lékárníkem. Mírně zvýšená teplota totiž není horečka, ale je projevem obranné reakce organismu. Novorozencům nikdy nepodáváme léky bez předchozího lékařského vyšetření.

Co dělat, když má dítě horečku

Pokud děťátku stoupá tělesná teplota, rodič mu utírá čelo a podpaží houbičkou nebo látkovou plenou namočenou ve vlažné vodě. Vhodné je na čelo přikládat studené obklady.

Vždy je třeba zajistit dítěti s horečkou dostatek tekutin, musí hodně pít. Spánek je pro dítě velmi důležitý, proto ho nebudíme, abychom mu podali lék na snížení horečky, ale vydržíme, dokud se samo probudí. Budíme ho pouze tehdy, pokud mu teplota stále prudce stoupá.

Dalším nezbytným opatřením je udržovat dítě v chladu, ale samozřejmě v přiměřeném chladu, aby se nezačalo třást zimou. Příliš ho neoblékáme, používáme lehčí přikrývky a pyžámka. Horečka by se neměla vypotit, protože pod pořádně teplou peřinou by se mohlo přehřívání organismu pouze zhoršit.

Když se nám podaří teplotu snížit a její hodnota klesne, vyměníme dítěti povlečení a také pyžamko, aby se cítilo příjemněji a lépe.

Pravidelně kontrolujeme a měříme teplotu dítěte, kontrolujeme i to, zda mu není zima.

Kdy zavolat lékaři?

Pokud by problémy přetrvávaly, rodiče by neměli váhat zavolat dětskému lékaři. Jde zejména o případy, že:

  • kromě horečky se objeví další jiné příznaky nemoci
  • dítě má méně než tři měsíce a horečka vystoupila na 38 ° C
  • dítě má věk tři až šest měsíců a horečka vystoupila na 39 ° C
  • dítě má méně než dvanáct měsíců, horečka vystoupila na hodnotu nad 39 ° C a nedá se ji snížit
  • horečka přetrvává 24 hodin

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde