Čaj v těhotenství

Be Lenka logo Be Lenka
14.11.2018
Čaj v těhotenství

S nástupem těhotenství se každá žena začne zabývat tím, co v těhotenství může bez obav jíst a pít a čemu by se měla naopak obloukem vyhýbat. Jsou totiž potraviny ale i nápoje, které nejsou během těhotenství vhodné, protože by mohly nějakým negativním způsobem ovlivnit vyvíjející se miminko.

Obsah článku

Čaje v těhotenství

Nastávající maminky dnes mají možnost vybrat si v obchodech z nabídky speciálních čajů určených pro těhotné. Nemusí se tak obávat nežádoucích účinků na jejich miminko. Čaje pro těhotné obsahují složky, které jsou vhodné a bezpečné v těhotenství a díky svým účinkům pomáhají ženě zvládat těhotenství. Čaj pro těhotné má uklidňující účinek a zmírňuje ranní nevolnosti. Dostupné jsou i čaje pro těhotné ženy, které pomáhají při trávicích potížích jako je například nadýmání, nebo čaje proti bolesti hlavy. Ačkoli ne všechny bylinky se v těhotenství mohou konzumovat, nejběžnější jsou právě bylinné čaje pro těhotné, ale sestavené pouze z vhodných a prospěšných bylinek, případně kombinované bylinkově - ovocné čaje.

Jaký čaj pít v těhotenství

Pro zdraví lidského organismu platí staré známé pořekadlo: Všeho s mírou, protože všeho moc škodí. Platí to i v případě čajů, o to více v období těhotenství. Jsou čaje, které by těhotná žena neměla pít vůbec, ale jsou i takové, které jsou prospěšné pro maminku i miminko, jako čaje pro těhotné, které jsme zmínili výše. V těhotenství jsou vhodné bylinné čaje z vybraných druhů bylinek a v přiměřeném množství i čaje s obsahem kofeinu (zelený čaj, černý čaj). Tolik diskutovaný zázvorový čaj se v těhotenství může pít také, ale opravdu jen velmi opatrně a v doporučeném množství. Podívejme se tedy na jednotlivé druhy čajů a jejich účinky v těhotenství.

Mátový čaj v těhotenství

Máta je jednou z oblíbených bylinek, která nás dokáže příjemně osvěžit. Ale mátový čaj v těhotenství není vhodné pít často nebo dlouhodobě. Přestože máta má příjemnou chuť a pomáhá při potížích s trávením, při bolesti hlavy, při ranních nevolnostech, těhotné ženy by si raději měli vybírat jiné bylinky a s mátou to určitě nepřehánět. Pro jistotu. Máta v těhotenství není vhodná vůbec, pokud má žena diagnostikováno riziko potratu, nebo pokud už má za sebou jeden či více spontánních potratů. Zároveň se mátový čaj nedoporučuje ani po porodu v období kojení, protože může zhoršit tvorbu mateřského mléka.

Zelený čaj v těhotenství

Čaj v tehotenstve

Zelený čaj je známý pro své léčivé účinky. Je to velmi dobrý antioxidant. Navzdory tomu zelený čaj v těhotenství je třeba pít opatrně a v přiměřeném množství, protože obsahuje kofein. Pokud těhotná žena má ráda zelený čaj, nemusí se ho vzdát úplně. Jeden šálek kvalitního zeleného čaje denně si může dopřát každá nastávající maminka bez výčitek svědomí. Nejen že tehdy neuškodí sobě ani plodu, ale zároveň ze zeleného čaje vytěží jen všechno to prospěšné, co obsahuje.

Černý čaj v těhotenství

Stejně jako v případě zeleného čaje, by měla těhotná žena postupovat i v otázce pití černého čaje v těhotenství. I černý čaj obsahuje kofein, proto je vhodné dát si za den jen jeden šálek.

Upozornění: Pokud během těhotenství pijete kávu, zvažte ve stejný den i pití zeleného nebo černého čaje, abyste se vyhnuly přílišným dávkám kofeinu, který by mohl ohrozit vaše miminko. Doporučená denní dávka kofeinu pro těhotnou ženu je 150 mg denně.

Zázvorový čaj v těhotenství

Zázvor známe jako přírodní prostředek na zvýšení obranyschopnosti organizmu, zejména v chladném období, kdy na každém kroku zuří chřipka a nachlazení. Ale zázvor je výborný i na zmírnění ranních nevolností, pomáhá při nechutenství a trávení, vhodné je jeho užívání v případě, že se objeví zvracení během těhotenství v důsledku nevolností.

Zázvor je možné přidávat do jídel, ale nejčastěji se používá ve formě zázvorového čaje. Mnoho nastávajících maminek neví, zda může pít žena zázvorový čaj v těhotenství. Odpovědí je, že pokud se dodrží správné dávkování, zázvor bude bezpečný i během těhotenství. Doporučené dávkování zázvoru není velké, vhodný je pouze 1 gram sušeného zázvoru (v čajových sáčcích) nebo 4 gramy čerstvého zázvoru denně. Více ne. Přílišné dávky zázvoru v těhotenství mohou ohrozit plod a dokonce vést k potratu. Každá těhotná žena, která chce konzumovat zázvor během těhotenství, ať už v podobě zázvorového čaje, nebo jako součást jídel, by se měla raději poradit se svým gynekologem.

Bylinné čaje v těhotenství

S bylinkami by těhotná žena měla zacházet jako s léky. Ne všechny jsou totiž vhodné. Některé jsou vhodné například ze začátku těhotenství, jiné se v prvním trimestru absolutně nedoporučují a užívají se až v posledních týdnech před porodem. Samotná těhotná žena by si neměla určovat dávkování té které bylinky, zvláště, pokud se v této přírodní oblasti velmi nevyzná. Vždy je lepší poradit se s lékařem nebo přímo v lékárně s lékárníkem. Pokud máte i jen malou nejistotu, raději sáhněte po bylince, kde jste si stoprocentně jistá.

Maliník

Čaj z malinového listu se považuje za výborný doplněk v těhotenství. Ovšem ne v jakémkoliv stádiu těhotenství. Maliník dokáže "rozhýbat" dělohu, proto se doporučuje pouze v posledních týdnech těhotenství, kdy se i díky této bylince tělo lépe připraví na samotný porod. Maliník totiž velmi příznivě ovlivňuje hladké svalstvo střev a dělohy. Čaj z listu maliny dle potřeby dělohu uvolní, nebo ji naopak stimuluje. Doporučuje se ženám od 34. týdne těhotenství, pít by se měl jednou denně.

Kontryhel

Kontryhel (alchemilla) označujeme také jako ženskou bylinku. Nejedna žena ní léčí nepravidelný menstruační cyklus, nebo menstruační potíže jako křeče a bolest. Kontryhelový čaj si však může dopřát i těhotná žena. Tato bylinka je pomocníkem při obavách těhotné ženy z úlohy matky, nebo pokud má žena depresi, ranní nevolnosti či trpí nespavostí. Kontryhel účinkuje také proti bolestem hlavy. Doporučené dávkování je jeden - dva šálky kontryhelového čaje denně po dobu dvou týdnů, po dvou týdnech uděláme přestávku několik dní, kdy tento čaj nebudeme pít vůbec.

Len

Len je multifunkčním zázrakem naší matky přírody :-) Je to velmi dobrá funkční materiálová příměs v oblasti nošení dětí, když se pro své termoregulační schopnosti přidává k bavlně na výrobu šátky na nošení dětí. Zároveň jde o bylinku s velmi prospěšnými účinky. Na konzumaci se používají lněná semínka. V těhotenství se len používá také, nakolik usnadňuje porod. Je proto dobré zařadit do jídelníčku v pokročilém stádiu těhotenství, tedy v osmém měsíci, i lněné semínka. Denně by měla těhotná žena před porodem zkonzumovat jednu polévkovou lžíci drcených nebo mletých lněných semínek. Kromě příznivého vlivu na porodní cesty účinkuje len i ve střevech. Pomáhá udržovat správnou peristaltiku střev a napomáhá vyprazdňování tím, že změkčuje obsah v tlustém střevě. Lněné semínka dostat koupit téměř v každých potravinách, stačí je doma umlít na mlýnku a skladovat v uzavřené dóze. Lžíci semínek můžeme přidat do jídel, nebo i vmíchat do jogurtu.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde