Bolesti páteře, kloubů a špatné držení těla

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2020
Bolesti páteře, kloubů a špatné držení těla

Za bolestí zad se může skrývat kdeco. Špatně zvolené boty mohou být jednou z příčin, proč Vás bolí záda, pobolívají klouby a celé tělo. Dlouhodobé přetěžování chodidel v nesprávné a nekvalitní obuvi může vést až ke vzniku artritidy a bolesti kolen. Především boty na vysokém podpatku přetěžují bederní (lumbální) část zad a tím ovlivňují držení těla. Nohy ve vysokánských lodičkách sice vypadají sexy, ale stojí za to riskovat naše zdraví? Vždyť máme jen jedno. A pokud Vás zajímá, jak dokáží boty ovlivnit záda a celkové držení těla, pokračujte ve čtení tohoto článku.

Obsah článku

Jak může bota za bolest zad?

Zdá se Vám nereálné, že špatně zvolená obuv může způsobovat bolest zad? Je to ale tak. Nohy, přesněji řečeno chodidla, patří mezi nejdůležitější části těla, které navíc ovlivňují i celý zbytek našeho těla. Nohy nesou celou naši váhu, udržují balanc. Jejich role je pro náš pohyb nanejvíc klíčová. Noha udá směr, a to metaforicky, i doslova, tělo ji následuje. Jeden kloub se pohne a vyvolá efekt dalších. Toto se nazývá kinetický řetězec.
Proto má jednoduchý pohyb chodidla dopad i na ostatní klouby v těle. Pokud nevěnujeme výběru obuvi dostatečnou pozornost a mučíme naše nohy v malých, těsných a nepohodlných botách, zákonitě se to odrazí i jinde. Největší zlo způsobují, bohužel, boty na podpatku.

Bolesti páteře, kloubů a špatné držení těla

Jak ovlivňují boty na vysokém podpatku držení těla?

Boty na vysokém podpatku nedovolují chodidlu rovnoměrně rozložit váhu mezi tři opěrné body, v porovnání s postojem naboso, kdy noha rovnoměrně zatěžuje celé chodidlo. U obuvi na vysokém podpatku se přetěžuje přední část chodidla, celá váha těla se přesune dopředu, hrudník a celkový postoj se protlačuje vpřed, aby zkorigoval asymetrii způsobenou nerovnoměrným rozložením váhy. Narušuje se přirozené S-zakřivení zad a svaly na zádech musí vyvinout zvýšené úsilí, aby udržely stabilitu. To je klade pod značný stres a může to vést k jejich přetížení a bolesti. V některých případech se stává, že když se páteř vyosí ze své přirozené linie kvůli nahnuté stabilitě, dochází k zatlačení na nervy a bolest vyrazí až do noh.
Naše nožky vypadají v lodičkách velmi dobře, ale co všechno může jejich nošení způsobit? Shrnuto a podtrženo-bolest zad, kloubů, špatné držení těla, tlak na nervy a bolest vystřelující do noh a v neposlední řadě bolest chodidel, tlak na klenbu, mozoly či halluxy. O problémech s nohami, které způsobují boty se můžete dočíst zde.

Co můžu pro sebe udělat?

Když bolí záda, člověk v prvním řadě viní páteř. Ne vždy za to ale může. Mnohokrát bývají na vině právě nevhodně zvolené boty. Tak jak jsme si už říkali výše, za bolestí zad se může skrývat právě nevhodná obuv, která neposkytuje nohám dostatečnou oporu a stabilitu. Boty na podpatku narušují přirozené rozložení váhy na chodidle, kazí se správný stereotyp chůze a do značné míry negativně ovlivňují držení těla. A přímo ovlivňují bolest páteře a kloubů. Nevhodnou obuv není třeba vidět pouze za mozoly a spadlou klenbou, její dosah je podstatně širší a hrozivější. Obuv, která je sice na nízkém nebo žádném podpatku, ale je úzká a tlačí na chodidlo, zase tlačí na klouby, noha nemůže plnit správně svoji funkci. Chodidlo špatně našlápne, tělo ho následuje, impulzy do mozku jsou vydány. Svaly se přetěžují, tlačí na nervy, kinetický řetězec při pohybu ovlivní všechny na sebe navazující systémy kloubů a kostí. Přichází bolest a my nevíme proč. Co tedy můžeme pro sebe udělat?

To nejmenší, co pro své nohy můžeme udělat, je správně je obout. Celý den nás věrně nosí, trochu péče si opravdu zaslouží. Výběru správných bot bychom měli věnovat pozornost. Není potřeba se kvůli tomu speciálně vzdělávat, někdy stačí jednoduchý selský rozum na to, abychom vyhodnotili, co je pro nás přirozené. Když se podíváme na naše bosé nohy, je nám na první pohled jasné, že boty s úzkou špičkou pro ně přirozené prostředí určitě nezabezpečí. Proto je nutné hledat boty s dostatečně širokou špičkou, která nohám poskytne dostatek prostoru pro přirozené postavení a pohyb. Při chůzi naboso si uvědomujeme terén a chodidlo vysílá do mozku, jak se má celé tělo chovat, aby například na nerovnoměrném povrchu neztratilo rovnováhu. Z toho vyplývá, že tlustá podrážka na botě taky nebude žádná výhra. Nejlepší je pro naše nohy chodit naboso, aby noha mohla správně plnit svoji funkci tak, jak byla navržena přírodou. Je jasné, že chodit do práce naboso asi není nic, po čem bychom po večerech tajně snili, i když by to naše chodidlo bez pochyb ocenilo:) Jak tedy docílit toho, aby se vlk nažral a koza zůstala celá? Jednoznačně je nutné sáhnout po botách, které nám dopřejí chůzi „naboso“, přičemž je noha obutá v botě, pěkně v teploučku. V létě můžeme běhat i bosí, ale zima je opravdu jen pro silných otužilců. Barefootová obuv by měla být volbou číslo jedna, pokud chceme mít zdravé chodidlo a nechceme, aby nás kvůli botám bolelo celé tělo.

Barefoot je úplně odlišný typ bot v porovnaní s běžnou obuví. Liší se především v těchto bodech:

  • Podrážka je ohebná a velmi tenká, tloušťka nepřesahuje 6mm. Taková podrážka zabezpečuje chodidlům kontakt s povrchem, tedy imituje chůzi naboso.
  • Zero drop, neboli nulový rozdíl mezi patou a špičkou
  • Široká špička bot, která zabezpečuje dostatek prostoru pro nohu. Bota nesmí obrys chodidla těsně kopírovat.
  • Barefoot boty jsou lehké a bez klenby
BOLESTI CHRBTICE, KĹBOV A ZLÉ DRŽANIE TELA

A jaké zdravotní benefity barefoot obuv přináší?

  • Posilněné svaly a silné, zdravé nohy
  • Pomáhá odstranit bolest
  • Psychická pohoda a radost
  • Stimulace nervových zakončení na chodidle
  • Zlepšuje rovnováhu

Pokud Vás tento typ obuvi zajímá, a navíc preferujete lokální značky, zkuste omrknout značku Be Lenka. Šikovní Žiliňané přišli s botami, které kombinují funkčnost a estetiku a je velmi těžké jim odolat. Podívejte, vyzkoušejte a děkovat nám můžete později ?



Kdo by to byl řekl, že špatně zvolená obuv může ovlivňovat tak moc? Od bolesti nohou až po bolest zad, boty mají opravdu velký dosah. Pokud Vás trápí bolest zad, může to být právě kvůli obuvi, kterou nosíte. Milujete vysoké lodičky? Tam může být zakopaný pes. Neříkáme, že se jich musíte úplně vzdát, i když zdravé určitě nejsou, o tom není pochyb. Jen je nenoste často a určitě ne dlouhou dobu. Volte boty, které nemají úzkou špičku a střídejte je s boty bez podpatku, ideálně barefootkami. V našich článcích jsme Vám představili i různé cviky pro zdravé chodidlo, určitě stojí za vyzkoušení. Navštivte lékaře, podiatra, fyzioterapeuta. Určitě bolest nohou nepodceňujte ani neberte na lehkou váhu. Nohy jsou pro nás velmi důležité, jsou to mistrovská díla, která nosí celou váhu našeho těla, ochotně a kamkoliv si zamaneme. Proto si zaslouží, aby o ně bylo dobře postaráno. Když máme problém s autem, jde do servisu. Když máme problém s nohami, řekneme si „to nic, to počká”. Nezapomeňme, že když nebudeme mít zdravé nohy, tak nás do toho auta nebude mít co odnést ?Starejme se o svoje nožky, máme jen dvě na celý život. Dobře je obujme, dopřejme jim cvičení či wellness, občas je nechme odpočívat. Poděkují nám za to tím, že nás budou ještě dlouho s láskou a oddaně nosit, kam jim povíme.

Přihlaste 10% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde