Barefoot boty pro děti

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Barefoot boty pro děti

Každý rodič chce pro své dítě jen to nejlepší. A právě proto je velmi důležité dbát na výběr kvalitní obuvi. Vždyť dětské nožky se vyvíjí a rostou velmi rychle a špatně zvolenými boty ke zdravému vývoji nožiček našich dětí rozhodně nepřispějeme.

Obsah článku

Lidské nohy jsou přirozeně v přední části širší. Podívejte se ale na boty, které jsou běžně prodávány v obchodech a v jakých chodí většina lidí-nejen děti, ale i dospělí. Běžné boty jsou „přirozeně“ v přední části u prstů zúžené a přechází do ještě užší špičky. Kvůli tomu chodidla nemají k dispozici volnější prostor pro přirozený pohyb během chůze. Pokud jsou v botách nohy v přiměřené míře volnější (což se v souvislosti s barefoot boty označuje jako správný nadměrek), svaly noh mají možnost pracovat přirozeně, přesně tak, jak jsou na to od přírody stavěné. Zvláště u dětí je potřeba zvolit správnou obuv, aby se jejich nožky mohly vyvíjet a růst zdravě a správně. Každý rodič, který hledá to nejlepší pro nožičky svých dětí, by se měl seznámit s pojmem barefoot.

Jaké jsou barefoot boty pro děti

Dětští lékaři zastávají společný názor, že to nejlepší a nejideálnější pro správný vývin dětských noh, je chůze naboso. Ta se ale bohužel z našich životů už téměř vytratila, vždyť v dnešní době se přece jen nelze jen tak vyzout a začít chodit naboso, jak byli celý den zvyklí naši předkové. No, a právě proto jsou tady barefoot boty (z anglického barefoot-bosý), které jsou zhotoveny takovým způsobem, že chůzi naboso dokonale napodobují. Je to způsobeno jednotlivými částmi barefoot bot, jejichž vlastnosti se propojují a doplňují, a tak vytváří kvalitní obuv pro dětské nožky – se vším, co jejich chodidla potřebují pro zdravý vývoj a zároveň maximální pohodlí.

Základní vlastnosti barefoot bot

Někdy je jednoznačné rozlišit barefoot boty od běžné obuvi, ale jindy to nemusí být právě nejjednodušší. Proto je dobré znát základní znaky a vlastnosti bot typu barefoot, abyste měli jistotu, že pro své dítě vyberete zaručenou kvalitu. Podívejme se tedy na jednotlivé části barefoot boty

  1. Flexibilní, měkká a tenká podrážka, tlustá maximálně 5-6 mm
  2. Bez tvarované klenby
  3. Dostatečný prostor v oblasti prstů (mezi špičkou boty a prsty musí být volnější prostor, tzv. nadměrek)
  4. Bota bez nadzvednuté špičky
  5. Nulový rozdíl tloušťky podrážky na rozličných místech boty-bez podpatku a v jedné rovině

Zdravotní účinky barefoot obuvi na dětské nožky

Nohy dospělého člověka jsou dokonalým nástrojem, díky kterému se všichni můžeme pohybovat, chodit, běhat, skákat. Zdravé dětské chodidlo je na tom stejně, i když se to z prvních ťapavých krůčků, kterými chůze začíná, nemusí zdát :) Není vůbec nutné chodidlo dítěti zpevňovat a podepírat tvrdou a neforemnou obuví, stejně jako dítě nepotřebuje mít zpevněný kotník silným šněrováním, nebo tlumit došlap tlustou podrážkou. Rodiče se často v obavách o bezpečnost svých dětí utíkají právě k obuvi se silnou podrážkou, ve snaze zabránit případnému poranění. Když si však uvědomíme, že naše chodidla byla odjakživa napříč dějinami lidstva zvyklá chodit naboso, zjistíme, že je pro nás takováto chůze nejenom přirozená, ale i prospěšná z mnoha zdravotních důvodů. Je velmi důležité, aby noha dítěte měla prostor a možnost vyvíjet se v maximálně možné přirozené míře, a tak postupně sílit, přičemž by jí nic nemělo bránit v pohybu. Pro nohy dětí je podstatné, aby cítily a vnímaly povrch, po kterém chodí. A právě to umožňují barefoot boty.

Díky tomu, že barefoot boty mají velmi tenkou podrážku, velmi dobře imitují chůzi naboso. Umožňují dětem, aby cítily povrch, ať už se nachází před panelákem na chodníku, nebo na horách v lesním terénu. Kamínky a jiné různé nerovnosti povrchu velmi citlivě při chůzi vnímáme všichni, nejen děti, vždyť je všeobecně známo, že právě na chodidlech máme obrovské množství nervových zakončení. Je však nutné poznamenat, především pro ty, kteří s obuví typu barefoot nemají ještě zkušenosti, že tato vnímavost povrchu způsobená tenkou podrážkou, není v žádném případě nepříjemnou, právě naopak.

Barefoot boty jsou vysoce kvalitní obuví a podrážka je sice tenká, ale vyrobená z takového materiálu, který je odolný, a tak nohu ochrání. Nemůže se tedy stát, že v barefoot obuvi dojde kvůli tenké podrážce k poranění. Právě tento úžasný kontakt se zemským povrchem způsobuje, že se cítíme lépe-fyzicky i psychicky. Zkuste se někdy po celém dni stráveném v běžných botách vyzout a projít se bosými nohami například po trávě. Hotový balzám nejen pro chodidla, ale i pro duši! :-) No a přesně tento postoj bychom měli budovat i u dětí.

Nadměrek, tedy vhodný volnější prostor v botách, umožňuje noze fungovat přirozeně bez omezení a zapojovat při chůzi všechny svaly, tedy celou plochu chodidla. V botách s velmi tlustou podrážkou se do pohybu nezapojuje celé chodidlo, ale jen ty části, které nejsou příliš uměle podporovány. Například ženy, které nosí často boty na vysokém podpatku, mívají v důsledku toho problémy se zkracováním Achilovky. Správnou obuví používanou už v dětství dokážeme velmi dobře zabránit vzniku tohoto problému později v dospělosti.

Nulový rozdíl v tloušťce podrážky, tedy to, že je špička i pata v jedné rovině, podporuje správné držení těla dítěte a rovněž buduje i smysl pro rovnováhu. Speciální podrážka ze 4 mm široké vysoce kvalitní gumy, jakou mají dětské Lenka barefoot balerínky, zaručuje nožkám Vašich dětí ten nejvyšší komfort při chůzi.

Jak vybrat velikost barefoot bot pro dítě

Nejlepším způsobem, jak zjistit, která velikost bot bude pro dítě nejideálnější, je změřit dětskou nožku a porovnat naměřenou hodnotu s tabulkovou velikostí bot. Je však důležité mít na mysli i nadměrek! To znamená, že k naměřené délce chodidla připočítáte nadměrek a výsledkem bude správná vnitřní délka bot. Právě tato vnitřní délka je nejdůležitějším faktorem při výběru barefoot obuvi, protože bota nesmí dítě nikde tlačit, ale na druhé straně nesmí být ani příliš volná. Dětské chodidlo je velmi křehké a špatně zvolená vnitřní délka bot by nohu dítěte nepřiměřeně zatěžovala či tlačila. Mohla by dokonce způsobit i deformaci nohy. Zásadní je, aby dítě při chůzi boty nešoupalo o zem, nebo nezakopávalo, což je možné docílit správným výběrem vnitřní délky bot.

Měření dětského chodidla

Jak tedy zjistit hodnotu vnitřní délky? Jednoduše, změřením chodidla Vašeho dítěte. Postavte dítě na papír na rovný povrch a obkreslete mu chodidla. Je důležité obkreslit a změřit obě chodidla, protože nemusí být na milimetr přesně stejně dlouhá. Často je rozdíl i 0,5cm a to zvláště u dětí, kterým nožky rostou a vyvíjí se. Když máte chodidlo obkreslené, změřte největší vzdálenost. K té připočtěte nadměrek podle typu bot

  • Boty na doma, papučky: nadměrek 8 mm-1cm
  • Boty na jaro nebo podzim: nadměrek přibližně 12 mm
  • Boty na léto, sandálky: nadměrek přibližně 1 cm
  • Boty na zimu: nadměrek přibližně 1,5 cm

Tabulka velikostí dětských barefoot bot

Velikost Vnitřní šířka Vnitřní délka
26 7,2 cm 16,1 cm
27 7,3 cm 16,8 cm
28 7,5 cm 17,5 cm
29 7,7 cm 18,2 cm
30 7,9 cm 18,8 cm
31 8,2 cm 19,5 cm
32 8,4 cm 20,5 cm
33 8,5 cm 21 cm
34 8,7 cm 22 cm
35 8,8 cm 22,5 cm

Typy barefoot bot pro děti

Je velmi dobře, že narůstá množství příznivců barefoot obuvi, kteří ji vybírají i pro své děti. A rovněž je pozitivní, že dnes mají rodiče k dispozici všechny druhy dětské obuvi typu barefoot-na doma i do každého počasí.

Barefoot papuče a capáčky

Výborná obuv na doma s flexibilní, měkkou a protiskluzovou podrážkou, což je velkým benefitem těchto barefootek. Dětičky se mohou zdravě vyvíjet v pohodlí domova, přičemž jim nehrozí uklouznutí během běhání a hry.

Barefoot sandálky

Ideální na teplé letní dny, ale i během teplého babího léta. Lehké barefooot sandálky umožňují dětským nožkám volně dýchat během letních veder, a proto jsou skvělou volbou na procházky, ale například i na dovolenou během prázdnin.

Barefoot baleríny

Nejen úžasně pohodlné jako papučky, ale i krásné. Balerínky jsou oblíbeným typem bot každého děvčátka, které je využije na jaro, během léta i teplého podzimu.

Barefoot tenisky

Tenisky dítě využije celoročně. Mají prostornou špičku a tenoučkou, flexibilní podrážku. Dítě si v nich může hrát s kamarády venku, jít s rodiči do města či do obchodního centra, ale i na výlet do přírody.

Barefoot gumáky

Ideální obuv do deštivého počasí. Kromě toho, že gumáky udrží nohy dítěte v teple a v suchu, protože jsou vyrobeny z voděodolného materiálu, zabezpečí díky protiskluzové podrážce i bezpečnost. Většina barefoot gumáků obsahuje textilní podšívku, takže jsou i velmi pohodlné a dětem v nich není zima.

Zimní barefoot boty pro děti

Jde hlavně o zateplené boty a kozačky pro děti, ve kterých se mohou během zimy procházet po sněhu, ale i sáňkovat a koulovat :)

Víte, jaké jsou top důvody, proč nosit barefoot boty? Dozvíte se je v tomto článku.

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde