Alkohol v těhotenství

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Alkohol v těhotenství

Alkohol je v dnešní době jednou z běžných věcí, která je součástí rodinné oslavy, posezení s přáteli, nebo jako osvěžení na terase během léta. Samozřejmě, je třeba ho konzumovat s mírou, vždyť všichni víme, co způsobuje nadměrné požití alkoholu. V těhotenství by měl být alkohol první z věcí, které přestane žena v jakékoliv formě přijímat bezprostředně poté, co zjistí, že je těhotná.

Může těhotná žena pít alkohol?

Těhotenství a alkohol jsou dvě slova, která spolu nejdou dohromady. Vždyť spolu ani nezní pěkně :) V prvních dnech a týdnech těhotenství se miminku vyvíjejí všechny orgány. Děťátku se formují končetiny, mozek a nervová soustava, také nehty a zárodky zubů. První trimestr je rizikovým obdobím těhotenství, protože miminko je nejnáchylnější a formují se nejdůležitější části těla. Právě proto je opravdu velmi důležité, aby se žena vyhýbala alkoholu okamžitě, jak zjistí, že je těhotná. Alkohol může způsobit trvalé poškození plodu.

Požívat alkohol by měla přestat i každá žena, která plánuje těhotenství a s manželem se snaží počít miminko. Alkohol totiž snižuje šance na úspěšné početí. Platí to nejen v případě ženy, ale také v případě muže. Pokud muž často pije alkoholické nápoje, může to způsobit, že jeho spermie budou pomalé, nebo že jich bude málo, což má také za následek, že se páru nedaří počít. Alkohol je obecně považován za škodlivou látku, jeho časté požívání neprospívá žádnému organismu, a tedy už vůbec ne tak bezbrannému citlivému organismu, jaký má vyvíjející se miminko v maminčině bříšku.

Alkohol v těhotenství

Pití alkoholických nápojů během těhotenství je diskutabilním tématem. Na jedné straně je logické, že alkohol v těhotenství je škodlivý, na druhé straně se objevují názory, že jeden - dva pohárky týdně neuškodí. Každá žena přece touží po zdravém miminku, proto je na svědomí každé jedné ženy, zda alkohol vysadí úplně, nebo si ho příležitostně dopřeje. Nikomu nelze nic zakázat, ale alespoň bychom měly znát rizika, do kterých jdeme, když nosíme pod srdcem dítě a zároveň pijeme nějaký nápoj s obsahem alkoholu.

Odborníci zjistili, že u žen, které během těhotenství častěji pijí nápoje s obsahem alkoholu, je vysoká pravděpodobnost vzniku hyperaktivity u jejich dětí a také problémů s chováním nebo s citovým rozvojem. Narůstá i riziko fetálního alkoholového syndromu, se kterým se i v České republice rodí mnohem více dětí, než v minulosti. Fetální alkoholový syndrom můžeme charakterizovat jako soubor mentálních a tělesných vývojových vad plodu, které vznikají následkem požívání alkoholu matkou. Alkohol totiž dokáže zpomalit až zastavit vývoj mozku miminka, který probíhá po celé období těhotenství.

Studie však poukázala i na to, že pokud žena pije 175 ml vína, 50 ml nějakého destilátu nebo 0,5 l piva jednou týdně, její miminku nic nehrozí. Dopřát si tedy alkohol v těhotenství nebo ne? Zvážení této otázky je individuální na každé těhotné ženě. Avšak přece jen, nejlepší pro zdraví matky i dítěte je vyhýbat se alkoholu úplně.

Pivo v těhotenství

Spousta lidí mávne rukou a řekne: Pivo přece není žádný tvrdý alkohol. Ano, to je pravda, ale i pivo určité procento alkoholu obsahuje. Jsou těhotné ženy, kterým ani nenapadne, aby si během těhotenství nalily i jen malou skleničku nějakého alkoholu, ani piva. Na druhé straně jsou i takové, co se piva nechtějí zříci ani během těhotenství, nebo jim těhotenské chutě způsobí neskutečnou chuť na pivo, a tak si ho i vícekrát týdně dopřávají. Ačkoli nejlépe je vyhýbat se alkoholu úplně, pokud si dopřejete jeden půllitr piva týdně (ale opravdu jen jeden za týden), miminku neublížíte.

Černé pivo v těhotenství

Moudrosti starých mám říkají, že černé pivo je dobré na mléko. Těžko však tvrdit, že to opravdu platí. Tato babská rada totiž nemá žádné odborné potvrzení. Pivo je alkoholickým nápojem, proto by ho žena během těhotenství neměla pít často. Pokud si však dopřeje jednou týdně sklenici piva, jak jsme uvedli výše, nic by se nemělo stát.

Víno v těhotenství

Jak je to v případě piva, tak i v případě vína v těhotenství jsou názory na jeho požívání zcela různé. Zatímco jedni tvrdí, že pohár vína jednou za čas miminku neublíží, s čím se ztotožňují i ​​někteří lékaři, jiní zase říkají, že i jeden pohár vína může vyvíjející se plod poškodit. Spousta maminek se na diskusních fórech a sociálních sítích vyjadřuje, že během těhotenství pily víno a mají zcela zdravé děti, kterým nic není. Víno v těhotenství si tedy čas od času může dopřát každá maminka, ale opravdu jen občasně, nejlépe jednou do měsíce. Vždy je důležité mít na paměti, že pod srdcem roste malé miminko, které do sebe přijímá všechno to, co přijme jeho maminka.

Červené víno v těhotenství

Říká se, že červené víno je dobré na krvinky. Zahřeje, prokrví a vzpruží. Samozřejmě pouze tehdy, pokud si dopřejete jednu skleničku a nevypijete na posezení celou láhev. Červené víno v těhotenství by se mělo konzumovat s mírou, stejně jako každý alkohol. Pokud se žena nerozhodne vysadit během těhotenství alkohol úplně, může si občas dopřát i sklenku červeného vínka s partnerem nebo s přítelkyněmi. Mělo by však jít opravdu jen o občasné pití červeného vína, ideálně pouze jednou měsíčně.

Pokud jste tedy těhotná a čeká vás oslava, firemní akce, svatba nebo svátky v kruhu rodiny, nemusíte se jen přihlížet, jak si ostatní dávají přípitek, klidně si připijte s nimi. Nad alkoholem v těhotenství třeba mít velkou kontrolu a nepít ho často, ale to neznamená, že se ho musíte vzdát úplně. Samozřejmě, můžete jej vysadit a vůbec během těhotenství nepřijímat, tehdy máte 100% jistotu. Tak tedy, v každém případě na zdraví :)

Přihlaste 5% se k odběru našeho newsletteru

a získejte 10% slevu na Váš první nákup, exkluzivní nabídky a nejnovější informace.

Zajímají mě

Kliknutím na "PŘIHLÁSIT" souhlasíte se zařazením vaší emailové adresy do databáze provozovatele těchto stránek, a se zasíláním informací o jeho produktech a službách. Bližší informace o zpracování a ochraně osobních údajů a právech dotyčné osoby, jsou uvedeny zde